Plattskärmar är flugan nummer ett på konsumentelektronikmarknaden i dagsläget och tillverkarna slåss om konsumenternas gunst. Ett bra knep för att locka över kunder är att visa upp unika skapelser för att marknadsföra sitt varumärke. Ett av de bäst beprövade och effektiva knepen inom displaymarknaden är att lansera enormt stora modeller, att stoltsera med världens största plattskärm är det inget företag som säger nej till.
Och i dagarna har faktiskt både LCD och Plasma marknaden fått nya flaggskepp sett till störst bildyta.
Panasonic har introducerat världens största Plasma-display (i konsumentled) i form av Panasonic VIERA TH-65DX300. Som namnet avslöjar har Panasonics display en bildyta på inte mindre än 65 och ska dyka upp på den japanska marknaden den 1 oktober.
Några intressanta detaljer är en panelupplösning på 1336×768 pixlar och en kontrast ratio på 3000:1 vilket borgar för mycket verklighetstrogen svärta. Förvisso väger plattskärmar mindre än CRT-modeller men Panasonic VIERA TH-65DX300 väger pga. sin storlek in på 109Kg, vilket gör den något svår att hänga på väggen i lägenheten utan smärre ingrepp. Skärmens djup är bara på 99mm men djupet i plånboken blir mer eller mindre avgrundslikt, riktpriset ligger nämligen på drygt 2 miljoner Yen (~140 000 SEK).
Som vi nämnde har även LCD-marknaden fått en ny jätte och det är LG Electronics som ligger bakom den 55 stora LCD-TV som nyligen premiärvisats. LCD-tekniken är inte riktigt lika långt gången rent storleksmässigt jämfört med Plasma, men LGs 55 LCD-TV har en del andra trevliga egenskaper som gör att den står ut från mängden.
The 55-inch LCD TV released by LG Electronics is the worlds largest, and unlike the industrys existing largest 46-inch LCD TV, it is equipped with a set-top box designed to receive digital broadcasts. This boosts its significance.
Utöver en avancerad DTV-tuner stoltserar LGs 55 modell med en ursprungsupplösning på 1920×1080 (1080p) vilket kan få de flesta prylgalningar att tappa fattningen.
LG avslöjar inga detaljer kring tillgänglighet och prissättning, men det man inte vet har man inte ont av som man brukar säga.
Det har hänt lite sedan dess 😛