Efter Epyc Milan-X kommer AMD sjösätta serierna Genoa och Bergamo. Den sistnämnda får en skräddarsydd upplaga av arkitekturen Zen 4 där upp till 128 kärnor står på schemat.
Efter Zen 3 kommer Zen 3 med staplat 3D V-Cache som kommer att driva Epyc-familjen Milan-X. Efter denna är det Genoa och sedan Bergamo som ska lanseras. Båda kommer att baseras på arkitekturen Zen 4 och fem nanometers tillverkningsprocess. Den sistnämnda får dock en mer specialiserad version av Zen 4 där man möblerat om för att kunna trycka in extra många processorkärnor.
Genoa blir det traditionella uppföljaren till Milan-X. Här ligger fokus på ännu högre prestanda för generell beräkningskraft. Detta är något AMD planerar att åstadkomma med upp till 96 processorkärnor baserade på fem nanometers tillverkningsteknik. Utöver detta ser vi också stöd för tekniker som DDR5 och PCI Express 5.0.
Dessvärre fick vi ingen riktigt djupdykande genomgång av Zen 4 men processorerna ska enligt AMD börja produceras och sedan lanseras under nästa år.
Efter Genoa blir det dags för Bergamo att lanseras. Här har AMD valt att vidareutveckla Zen 4 till vad man valt att kalla Zen 4c. Målet med Bergamo är att erbjuda hög prestanda för mer specifika områden än vad Genoa kommer att kunna erbjuda.
Hos Zen 4c har AMD ändrat om i cachehierarkin samt ändrat designen hos processorkärnorna. Dessa ändringar ska innebära bättre energieffektivitet samt att processordesignen ska bli optimerad för molnbaserade beräkningsuppgifter. Enkelt förklarat har AMD ändrat eller gjort sig av med delar av Zen 4 som inte behövs för Bergamos ändamål. Något som har resulterat i att AMD kan erbjuda upp till 128 kärnor per processor.
Det återstår att se vilka nyheter hos Genoa och Bergamo som kommer att hitta sin väg till konsumentprocessorer. Vi vet sedan tidigare att AMD planerar konsumentprocessorer med 3D V-Cache som återfinns hos Milan-X. Dock är det inte riktigt lika klart vad som kommer att gälla för processorserierna efter det. DDR5 och PCIe 5.0 är nog relativt säkert men huruvida AMD kommer använda någon annan slags c-arkitektur hos konsumentenheter är oklart.