NVIDIAs nära partner EVGA har under CES 2011 visat upp ett extra intressant grafikkort. Utan namn eller detaljerade specifikationer handlar det dock högst sannolikt om två stycken grafikkretsar ur GeForce GTX 500-serien, något som om inte annat avspeglas i det minst sagt maskulina grafikkortets fysik.

Grafikkortet som ser ut att vara ett antal centimeter längre än andra kort i NVIDIA:s GTX 500-serie har en heltäckande kylare med en stor aluminiumfläns och tre stycken fläktar för att hålla de två grafikkärnorna svala, eller mindre heta om man vill vara på det viset.

Om det handlar om två stycken GF110 GPU:er – vilket allt pekar på – är det fortfarande oklart vilka specifikationera de fått. Klart är i alla fall att kortet kräver en hel del ström vilket avslöjas av logik, en kraftig strömdel och två stycken PCIe 8-pins strömkontakter. Kortet har dock bara 8 synliga GDDR5-minneschip vilket mycket väl kan matchas av lika många chip på kortets framsida. Detta skulle betyda att NVIDIA satsat på 2GB GDDR5 RAM och troligtvis en 256-bit minnesbuss. Vilket skulle kunna indikera att EVGA satsat på två stycken GTX 560-kretsar som ryktas använda sig av en 256-bit minnesbuss.

evgadual

Detta är dock spekulationer och vi vet ännu inte om detta är en unik lösning från EVGA eller en design som även fler tillverkare kommer att nyttja. Grafikkortet har i alla fall tre stycken DVI-utgångar som med sina två grafikkretsar stödjer Vision Surround med tre skärmar från ett ensamt kort. En SLI-kontakt indikerar även att kortet ska kunna kopplas in i en Quad-SLI konfiguration med totalt fyra stycken grafikkretsar.

AMD har som bekant sitt tvåkärniga Radeon HD 6990 “Antilles” grafikkort på väg och även om dess lanseringsdatum ännu inte är spikat lär NVIDIA se över alla möjligheter för att kontra AMD:s dual-GPU lösning. Möjligtvis är detta ett första exempel på hur det ska gå till. Nu väntar vi bara på detaljerade specifikationer och lanseringsdatum.

evgadual2

evgadual3

Källa: TechReport

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Moffer
13 Årtal sedan

Tre fläktar? Jag ser bara två!

timmay
13 Årtal sedan

Det är fel kort i första bilden. Det du har i första bilden är EVGAs egna variant på GTX570. Kortet med dubbla gpu har faktiskt tre fläktar och är lite längre. Läs på techreport så ser du/ni :).

Edit: Fredag kväll…