Samsung Galaxy Note 7 är årtioendets största misslyckande på hemelektronikmarknaden. Nu avslöjas vad som fick telefonerna att explodera.
Samsung Galaxy Note 7 återkallades inte bara en, utan två gånger, på grund av explosionsrisk. Den i övrigt smått fantastiska mobiltelefonen såg ut att bli en av Samsungs bästa telefoner någonsin och en storsäljare. Istället resulterade det i en produktskandal utan like när jakten på nya marknadsandelar fick Samsung att pressa gränserna för långt.
Nu avslöjar analysföretaget Instrumental Technology vad som i slutändan blev Samsungs fall och en miljardförlust för den koreanska elektronikjätten. Som Samsung själva bekräftade efter sin första återkallning var explosionsrisken relaterad till telefonens batteri. Orsaken sades vara en allt för aggressiv packning av batteriet vid tillverkning och batterierna byttes ut. Trots detta lyckades inte Samsung lösa problemet och även reparerade telefoner visade sig explodera. den första återkallningen följdes upp av att Galaxy Note 7 helt enkelt dödades helt.
Samsung har själva inte bekräftat den specifika anledningen till att batteriet på Galaxy Note 7 kunde explodera. Det menar nu Instrumental att man genom egna analyser av Samsungs telefon lyckats avslöja.
Galaxy Note 7 pressade gränserna för långt
I korta ordalag har Samsung i jakten på den optimala balansen mellan en slimmad telefon och bra batteritid gått över gränsen. Medan Samsungs extremt packade litium-polymer-batteri i sig har tillverkats med ytterst små säkerhetsmarginaler är det inte bara batteriet som är problemet. Genom en noggrann undersökning av hårdvarudesignen kan man konstatera att Samsungs ingenjörer arbetat med extremt små marginaler. Detta i ett försök att maximera batterikapaciteten i telefonen för att bräcka båda konkurrenter och sin tidigare Note 5-modell.
Designen har resulterat i en säkerhetsmarginal på i bästa fall 5 tiondelar av en millimeter för kalkylerad batterisvällning. Alla batterier sväller något vid urladdning och laddning vilket i en fri miljö sällan är ett problem. Ifall batteriet däremot har för tunna separeringslager kan de positiva och negativa lagren i batteriet komma i kontakt. Vilket kan göra att batteriet hettas upp och till slut exploderar. Med mellan 0,5 till 0,1 millimeters marginaler för batterisvällning har Samsung helt enkelt inte gett batteriet tillräckligt med utrymme. Högre lufttemperaturer, extra tryck från när någon sätter sig på mobilen eller liknande händelser kan räcka för att få batteriet att explodera.
Läs även: Australiensiska flygbolag förbjuder Samsung Galaxy Note 7
En designmiss som reflekterar mobilmarknaden
Det hela kan med rätta kategoriseras som en rent skandalös designmiss för en av världens största mobiltelefonstillverkare. Vilket samtidigt illustrerar hur extremt hård konkurrens det är på marknaden. Även vilken press företagens ingenjörer arbetar under.
Med ett marginellt mindre batteri hade med största sannolikhet problemet aldrig uppstått. Samtidigt som skillnaderna i batteritid troligtvis hade varit förhållandevis små.