Power Factor Correction
Då PFC är en ganska komplicerad funktion kräver den en komplicerad förklaring. En sammanfattning om varför det är bra finns längst ner på sidan ifall du inte vill lära dig hur det fungerar. En siffra som ofta anges på nätaggregat är PFC. PFC står för Power Factor Correction, och siffran som anges är egentligen värdet på PF (Power Factor). PF är ett mått på hur effektivt nätdelen utnyttjar strömmen man stoppar in den. För att förklara vad det egentligen är behöver ett flertal begrepp införas och förklaras.
Reaktiv Effekt
Den reaktiva effekten är den effekten som dras ifrån elnätet men som inte används till någonting. Vid en helt resistiv last så är den reaktiva effekten noll, men vid en induktiv- eller kapacitiv last så går en del av effekten bara fram och tillbaka. Den reaktiva effekten är den totala effekten som man stoppar in minus effekten som används. Det är därför som man skiljer på VoltAmpere och Watt. För att få en effekt i VoltAmpere så tar man RMS av effekten i Watt. Om du inte är en industri så betalar du inte för den reaktiva effekten, men strömmen dras ifrån elnätet så det belastar säkringarna.
RMS
RMS står för Root Mean Square och innebär att man tar medelvärdet av roten ur värdet upphöjt till två, vilket gör att negativa värden blir positiva. Exempel:
abs(sin(x)) och rms(sin(x))
Här ser vi en klar skillnad, den totala energin över en period blir i det första fallet 0 och i det andra fallet 4. Effekten är 0W, men 2/pi VA. Det är alltså en stor skillnad på att ange ett värde i VA mot i W, eftersom W beskriver effekten som en vektor (tar hänsin till negativa tal) medan VA inte gör det.
PF
PF står för Power Factor och är ett mått på hur mycket ur fas strömmen och spänningen är. För att få effekten tar man spänningen gånger strömmen (P=U*I), och eftersom vi har växelspänning så visas detta bäst i grafform. Nedan är en graf med sämsta tänkbara exempel, en förskjutning på pi/2.
(En förskjutning på pi/2)
Här blir all effekt till reaktiv effekt, om ett nätaggregat skulle ge en sådan output skulle det vara märkt med 0W och 1/pi VA (förutsatt att den ger 1V och 1A som max). En PF på 1.0 är ideell, spänning och ström är alltså exakt i fas med varandra.
Nedan ser vi ett exempel på hur det skulle kunna se ut i ett vanligt nätaggregat utan PFC (en förskjutning på pi/4).
(En förskjutning på pi/4)
PFC
Nu har det blivit dags att förklara PFC. PFC är helt enkelt diverse elektronik som minskar nätaggregatets Power Factor genom att förskjuta kurvorna så att de ligger så nära varandra som möjligt. Det finns två olika typer av PFC, aktiv och passiv. En aktiv PFC är dyrare och effektivare, precis som namnet antyder så är det aktiva kretsar (IC-kretsar m.m) som styr justeringen av fasförskjutningen. En passiv består bara av passiva kretsar, t.ex kondensatorer. Ett nätaggregat utan PFC ligger på en PF runt 0.8, och ett bra datornätaggregat med aktiv PFC kan ligga på 0.99. Fördelen med en högre PF är mindre värmeutveckling samt mindre belastning på säkringarna i huset.