NHTV: Vad är grejen med lågviktsmöss?

0

Superlätta datormöss, lågviktsmöss, ultralätta möss. Kalla dem vad du vill. De är definitivt en av de hetaste tillbehörstrenderna just nu. Men varför ska du bry dig och hur bra är två av jättarna: Xtrfy M4 och Glorious Model O?

Finelmouse Air58 Ninja

Man kan säga att trenden med superlätta datormöss startade år 2016. Då lanserade ett litet företag kallat Finalmouse sin första mus. Den såg ut som många liknande möss, riktad till spelintresserade. Med Finalmouse Air58 Ninja lanserade företaget sin första produkt som verkligen lyckades nå en stor publik. Finalmouse hade då lanserat flera så kallade Ultralight-möss under med en ganska ny design som var full av hål. Tack vare hålen och den speciella designen vägde Finalmouse Air58 Ninja bara 58 gram, medan många spelmöss vägde långt över 100 gram.

Under 2019 tog den nya stilen verkligen fart och större varumärken hoppade på trenden. Cooler Master var ett av de första större mer traditionella tillbehörstillverkarna som visade sin nya modell på Computex 2019, där vi var och klämde på den. Nu är marknaden full av möss med låga vikter och gott om hål.

Cooler Master MM710 ska bli världens lättaste mus

På Nordichardware har vi denna veckan dragit igång vårt testande av datormöss, efter en stunds vila. Vi börjar då givetvis med superlätta möss. Vi har börjat med att testa M4 från svenska Xtrfy och Model O från Glorious. Detta är två möss som båda säljs brett i Sverige och som är lätta att få tag på. De har också båda liknande priser. 600 för Model O och 650 för M4.

Lite underlig form

Xtrfy M4 skiljer sig från Model O med sin höga form i handflatan, branta fall mot baksidan och främst sin ganska kraftigt indragna midja längs vänstra sidan, som buktar ut längs höger. Den är ovanligt sne, kan man säga. De kraftiga formerna gör den minst sagt specifikt anpassad för högerhänta, medan Model O passar både höger och vänster. Knapparna är tillverkade av Omron och ger distinkt taktila klick. Längs vänster sida finns ytterligare två knappar för tummen. På undersidan ser vi glides av teflon, även kallat PTFE, och här har vi en Pixart 3389-sensor, som presterar så gott som perfekt i våra tester.

Test: Xtrfy M4 – utmärkt och skev lättviktsmus

Med sin design väger M4 71 gram. Den ligger alltså i det övre segmentet för kategorin. Med den lite högre vikten får M4 en stor fördel. Den är stadig och stabil. Den är verkligen robust för att vara en lågviktsmus.

Billigare sensor, utan skillnad

Konkurrenten i dagens video väger lite mindre och knarrar lite mer när vi kramar den. Glorious Model O väger 65 gram. Den har en lägre och längre design och finns i denna matta och i en glansig version. Till skillnad från knapparna på ovansidan så känns knapparna längs sidan lite svampiga. På undersidan har vi åter igen PTFE-tassar och en sensor från Pixart, en 3360, som tekniskt sätt är lite sämre än sensorn i Xtrfy M4. I praktiken är den dock så bra att vi inte kan märka någon skillnad. Det Glorious har är mjukvara. I den kan vi ställa in CPI upp till 12 000 CPI och vi kan ändra uppdateringsfrekvens samt både lyftlängd och så kallad debounce-tid. Xtrfy M4 har alla sina inställningar i musen och har därför ingen tillhörande mjukvara.

Test: Glorious Model O – sexigt enkelt hopplock

Xtrfy M4 är kort sagt en lättviktsmus som andas kvalitet tack vare sina höga byggkvalitet. Det är svårt att hitta nåt att klaga på. Dess lite annorlunda design gör att den definitivt inte passar alla. Den får ändå en varm rekommendation från oss på NordicHardware.

Även Glorious Model O får en rekommendation eftersom den lyckas vara bra på det mesta. Den är inte bäst på särskilt mycket men håller en hög lägstanivå. Den har lånat det bästa från konkurrenterna och gör det för ett överkomligt pris. På tal om pris så kan du hitta de lägsta priserna på Xtrfy M4 här och Glorious Model O här.

Mer från Emir

Så med de två rekommendationerna återstår ju frågan om varför man skulle vilja använda en lättviktsmus? För det har vi vår mustestare. Jag står nämligen mest framför kameran. Emir är den riktiga hjärnan bakom testerna. Han står bakom NordicHardwares kända tangentbordstester, som HELT ÄRLIGT har satt en ny ribba för branschen. Och nu är det dags att erövra datormöss. Se videon för att höra vad Emir har att säga.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid