NHTV: Windows 10X kan bli mycket mer än vi trodde!

0

Windows 10X har presenterats som ett operativsystem för vikbara datorer. Frågan är vad det är och vad det kan betyda för Windows 10 som konsumenters standardval som PC-OS? Det frågar vi oss i det första avsnittet av nya NHTV!

Välkommen till NHTV! Här kommer vi att ses varje vecka med videos om hårdvara, mjukvara och allt relaterat till datorer och spel. Det kan vara aktuella ämnen, tester, tekniska djupdykningar och mycket mer. Vi har inte spikat ett exakt format. Det enda vi vet är att vi kommer att ses här varje vecka framöver och att vi vill utveckla det tillsammans med er. Så prenumerera på vår YouTube-kanal för att få NHTV i din feed varje vecka.

Nu till veckans video

År 1993 lanserades den första versionen av Windows NT. Operativsystemet har varit grunden för de flesta PC-operativsystemet från Microsoft sedan dess. Windows 10 baseras till exempel på Windows NT. Operativsystemets ålder är inte automatiskt något dåligt. De flesta moderna operativsystem har många årtionden av utveckling bakom sig. Windows NT är dock ett tungt och komplext operativsystem och Microsoft har förstått att framtiden kräver förändring.

Den förändringen har länge kallats Windows Core OS. Det är ett operativsystem som har utvecklats inom Microsoft i flera år och som vi länge bara hört rykten om. Det är ett så gott som helt nytt operativsystem som saknar stöd för gamla Windows-appar. Det är så lätt och enkelt som möjligt och är modulärt för att kunna anpassas till olika applikationers behov.

Windows 10X – bara för vikbara datorer?

Sedan förra året har vi vetat att den första versionen av Windows Core OS för konsumenter kommer att heta Windows 10X. Det är ett operativsystem som är gjort för vikbara produkter med dubbla skärmar eller vikbara skärmar. Vi tog till exempel en titt på Lenovo Thinkpad X1 Fold under CES i år. Den har en vikbar skärm och är tänkt att användas med Windows 10X.

Vad är då Windows 10X? Jo, det är ett operativsystem med ett helt nytt utseende som snarare påminner mer om Chrome OS än om Windows. Det har en ny Start-meny och ett nytt verktygsfält. Det har ett nytt Action Center och nya lägen specifikt anpassade för vikbara surfplattor.

Under de senaste veckorna har dock Microsoft börjat berätta allt mer om vad Windows 10X verkligen är. Det börjar bli allt mer uppenbart att fokuset på vikbara produkter kanske snarare är ett sätt för Microsoft att testa sig fram, än än det är Windows 10X:s fulla öde. En sådan nyhet handlar om faktumet att Windows 10X kommer att kunna köra klassiska Windows-program i en så kallad container. För att vara helt ärliga så vet vi fortfarande inte exakt vad det är för typ av container. Det vi vet är i alla fall att varje container kan innehålla delar av vad vi i dag kallar Windows 10, för att ha möjligheten att köra äldre program, utan att ta med alla problem och all tyngd som Windows NT för med sig. Det ska dessutom öka säkerheten markant efter varje klassisk Windows-app kan isoleras från alla andra appar och från det grundläggande operativsystemet.

Stödet för äldre mjukvara visar att Windows 10X kanske inte alls är det vi trodde att det var. Windows 10X ser nu ut att ha betydligt större ambitioner än vad Microsoft tidigare har fått det att verka som. Som det ser ut just nu är det inte helt omöjligt att se Windows 10X bli Microsofts nya operativsystem för konsumenter, inte bara för en liten och nischad produktkategori.

Windows 10 är inte alls sist

Men vänta lite. Microsoft har väl sagt att Windows 10 är deras sista operativsystem för PC? Ja. Jo. Det har de. Vi antar att det är förklaringen till namnet. Trots att Windows 10X har typ ingenting gemensamt med Windows 10X, så är det bara en annan version av Windows 10, enligt namnet. Därför kan de fortsätta säga att Windows 10 är Microsofts sista operativsystem.

På tal om namnet är också stödet för äldre appar en extremt viktig del i varför Windows 10X faktiskt har en ärlig chans att ersätta Windows. Vi har nämligen redan sett Microsoft göra försök att introducera Windows-operativsystem baserade på nya grunder. Windows RT lanserades tillsammans med Microsofts första Surface-produkt och satsade på en liknande teknisk filosofi som Windows 10X: att ta bort det gamla och bereda väg för ett lättare och mer modernt operativsystem. Ett av många stora problem var konsumenters förväntan om att en Windows-produkt ska kunna köra Windows-appar – en ganska rimlig förväntan, kan man tycka. Med den nya teknik som Microsoft säger sig ha utvecklat i Windows 10X löses den största utmaningen med att lansera en ny version av Windows till massorna.

bigLITTLE med x86

Windows 10X möjliggör bland annat nya och mer effektiva datorer genom ny processorteknik. Vid lanseringen av Intel Lakefield senare i år kommer Windows 10X vara det enda operativsystemet som har stöd för den nya arkitekturen, som kombinerar processorkärnor av olika storlekar på x86-plattformen. Det ger datorer möjlighet att arbeta med mindre krävande uppgifter i bakgrunden på ett mer energieffektivt sätt. Det är teknik som har funnits i smartphones i många år och ett av flera exempel på hur Windows 10X kan vara en väl behövd teknisk omkalibrering för Microsoft. 

Det är inte rimligt att tro att Windows 10X ska kunna ersätta Windows 10 för många tunga applikationer. För krävande datorspel kommer container-systemet sannolikt vara orimligt ineffektivt. Windows 10X kan dock ha en stark framtid i produkter för en bred målgrupp som är ute efter lätta produkter med riktigt bra batteritid, som kan köra Windows-appar, men som ändå erbjuder en betydligt säkrare och enklare användarupplevelse. För att vara krass är Windows 10 kort sagt ett alldeles för farligt och komplicerat operativsystem för en stor majoritet av PC-användare. Det är för kraftfullt för de allra flestas bästa. Det har gjort Chrome OS framgångsrikt i skolor och till ett mycket bra alternativ för många vanliga konsumenter. Windows 10X är Microsofts svar och det kan vara ett bra svar. Hur mycket Microsoft än försöker få det att framstå som att vikbara datorer är den enda uppgiften för Windows 10X, så är jag ganska övertygad om att det snarare är ett passande test inför vad som kan bli en bred ersättare för Windows 10.

Vi ses nästa vecka i ett nytt avsnitt av NHTV. Berätta gärna vad ni tyckte om den första videon och vad ni tror blir rollen för Windows 10X framöver!

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid