Testresultat: Olika QD och paketstorlek

Som vanligt så tittar vi också på hur enheterna beter sig när vi testar den vid olika QD. QD betyder Queue Depth och i praktiken så skickar man flera förfrågningar till enheten, parallellt. Vi tog därför och körde ett antal test i IOMeter för att se hur prestandan utvecklade sig när vi ställde in en högre QD.

Låg QD vanligare för användare

De allra flesta SSD-enheter presterar som bäst vid QD32 (ibland högre) men belastning hos vanliga datoranvändare överstiger sällan QD4 och de allra flesta stannar vid QD1. Vi tog därför vårt 4K Random Write-test och körde det i olika QD för att se hur enheten reagerar.

Vi jämför här med flera NVMe-enheter och vi slängde även in Samsungs populära 850 Evo 500 GB.

Båda Phison enheterna presterar ungefär samma och ligger ungefär där vi förväntar oss. Intel 750, Samsung 960 Evo och Toshiba OCZ RD400 är snabbare men Adata SX8000, WD Black och Intel 600p är långsammare.
Då ingen av våra testenheter använder SLC-cache så får vi konsekventa och fina resultat. För läsning så är det ingen större skillnad mellan MLC och TLC enheterna och där är det nog mer kontroller och firmware som spelar roll och Phison E7 imponerar inte. Det är ju betydligt snabbare än en SATA-enhet men de är en bra bit efter de snabbare enheterna i testet. Tittar vi istället på skrivprestanda så ser vi en tydlig skillnad mellan de långsammare TLC-enheterna och de snabbare MLC-enheterna.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Glaring_MistakeGustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

Phison S10 har BCH ECC och som i Trion 150 används med 15nm 2D TLC NAND så det är redan någonting som har gjorts. Om SmartECC så säger Phison detta: ”SmartECC™ ECC Correction Scheme implements multiple levels of ECC correction to not only provide the basic ECC engine capability that NAND flash requires, but also extends the NAND durability with the additional of the RAID ECC Parity on the latest SSD controller offering. Multi-Level ECC scheme can be summarized as follows: Level 1 – Read Retry Level 2 – Standard BCH ECC Parity in page spare area Level 3 –… Läs hela »