Testresultat: Strömförbrukning

Effekt vs effektivitet

Tack vare ett samarbete med Quarch Technology så kan Nordichardware göra mycket noggranna beräkningar på strömförbrukning på enheter via både PCI-E (och M.2 med adapter), SATA, SAS och U.2. Detta genom att använda en strömanalysator som i princip ersätter nätaggregatet för lagringsenheterna. All ström för just dessa passerar genom strömanalysatorn. Denna kan i realtid granska hur stor belastning som ligger över respektive spänningslina.

Detta ger oss möjligheten att både beräkna hur mycket en SSD-enhet drar för stunden, men också hur mycket energi en enhet drar totalt under ett test. I nuläget har vi endast skrapat på ytan för vad som är möjligt med den här utrustningen. Vi hoppas kunna göra mer detaljerade strömförbrukningsanalyser i framtiden.

Effektförbrukning – vila

Första testet är ett för att se hur hög effekt som en SSD drar när den är i vila. Detta är kanske det absolut viktigaste av alla eftersom SSD-enheten spenderar majoriteten av tiden i vila. Så om du ska ha en SSD i en laptop bör du titta på de enheterna som är högst upp här. De här testerna utfördes på vårt vanliga testsystem (desktop) med HIPM+DIPM (Host/Device Initiated Power Management) aktiverat. Det betyder att DeviceSleep (devslp) inte är aktiverat då det endast fungerar på laptops.

Annons

En sak är ialla fall klar, och det är att Phison E7 drar mycket ström. PCIe har en nackdel jämfört med SATA-enheter på grund av att de inte går ner i djupaste energisparläget på stationära datorer. Men tittar vi på andra PCIe-enheter så ser vi ändå att våra båda testenheter drar betydligt mer ström. KC1000 drar givetvis ström då 1024 GB NAND drar mer ström än vad 512 GB gör.

Energieffektivitet

Inte ens när vi räknar med enheternas prestanda så ser det mycket ljusare ut. E7 är förvisso snabb, men den drar så pass myckst ström även under belastning så endast Intel 750 och de långsammaste av alla SATA-enheter är sämre.

När vi går över till riktigt tung belastning så ser det dock betydligt bättre ut, särskillt för NX500. Då båda enheterna presterar så pass mycket bättre än andra enheter så blir den totala energimängden inte lika stor.

Annons

Effektförbrukning – i drift

Intel 750 är fortfarande den mest strömslukande SSD-enheten vi testat, men KC1000 och NX500 är inte långt efter.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Glaring_MistakeGustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

Phison S10 har BCH ECC och som i Trion 150 används med 15nm 2D TLC NAND så det är redan någonting som har gjorts. Om SmartECC så säger Phison detta: ”SmartECC™ ECC Correction Scheme implements multiple levels of ECC correction to not only provide the basic ECC engine capability that NAND flash requires, but also extends the NAND durability with the additional of the RAID ECC Parity on the latest SSD controller offering. Multi-Level ECC scheme can be summarized as follows: Level 1 – Read Retry Level 2 – Standard BCH ECC Parity in page spare area Level 3 –… Läs hela »