Phison E7

Phison PS5007-E7 är Phisons första och kraftfullaste kontroller för PCI-Express och på grund av Phisons affärsmodell är det också en av de vanligaste. Corsair har faktiskt använt just denna kontroller tidigare i sin MP500-enhet (som vi tyvärr aldrig fick testa). När kontrollern utvecklades var den tänkt som en höghastighetskontroller som skulle konkurrera med Samsungs snabbaste enheter.

Men någonstans på vägen så valde man dock att dra ner lite ambitionerna och idag räknar man inte med att kunna konkurrera i den absoluta toppen. Vår gissning är att Phison E7 primärt kommer att användas för mellanklassenheter i framtiden.

Firmware gör skillnad

Historiskt har Phisons kontrollerkretsar sett riktigt bra ut på pappret, men i praktiken har de ofta hamnat någonstans i övre medelklassen. Intressant nog har Phison ofta fortsatt utveckla kontrollerns firmware och lyckats förbättra den avsevärt. Ett exempel på det är Phisons S10 som hamnade i flera budgetmodeller, men som på slutet fungerade riktigt bra (läs gärna vårt test av Corsiar Neutron XTI).

Annons

Samma sak ser ut att gälla Phison E7. När den först kom ut så var prestandan inte riktigt där man ville men vartefter nya firmware versioner har släppts så har det man gjort ett flertal förbättringar och vi hoppas att Phison lyckas trimma sin firmware tillräckligt för att de ska kunna vara med och slåss med de snabbaste enheterna.

Under huven

Hårdvarumässigt vet vi inte mycket om Phison E7. Vi vet att det är en fyrkärnig kontroller (troligtvis någon form av ARM) med åtta kanaler och åtta stycken CE (chip enablers) per kanal. Det betyder att man kan koppla in upp till 64 NAND-enheter. Teoretiskt skulle man därför kunna bygga en enhet med en kapacitet på 4TB om man använde Toshibas nya 512 Gb NAND-enheter.

Kontrollern ansluter till PCI-Express 3.0 med fyra banor, men är givetvis bakåtkompatibel med äldre PCIe-versioner också. Vi vet även att Phison tillverkar kontrollern med TSMC:s 28 nm-teknik.

Annons

Inte helt oväntat så har E7 stöd för både MLC och TLC i form av både 2D och 3D. Det verkar dock som om kontrollern inte har stöd för LDPC, vilket skulle kunna vara ett problem för enheter som använder 15 nm 2D TLC-NAND. Kontrollern har dock stöd för något som man kallar Smart ECC. Det framgår tyvärr inte vad det är eller hur det fungerar. Dock så finns stöd för BCH-ECC för upp till 120bit/2KB.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Glaring_MistakeGustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

Phison S10 har BCH ECC och som i Trion 150 används med 15nm 2D TLC NAND så det är redan någonting som har gjorts. Om SmartECC så säger Phison detta: ”SmartECC™ ECC Correction Scheme implements multiple levels of ECC correction to not only provide the basic ECC engine capability that NAND flash requires, but also extends the NAND durability with the additional of the RAID ECC Parity on the latest SSD controller offering. Multi-Level ECC scheme can be summarized as follows: Level 1 – Read Retry Level 2 – Standard BCH ECC Parity in page spare area Level 3 –… Läs hela »