Testresultat: IOmeter

Vi börjar med att titta på enheternas teoretiska maxprestanda och för detta använder vi IOMeter. Tanken med dessa test är att se hur bra de presterar jämfört med de prestandasiffror som står i enheternas specifikation. Observera att dessa tester inte är särskilt representativa för vanlig användning. Vi tycker dock ni bör ta en titt på sista diagrammet som visar slumpmässig läsprestanda vid QD1. Detta är något som mer och mer börjat dyka upp som ett bra sätt att mäta hur snabb en konsument SSD är.

Även om enheterna inte är i samma liga som Samsung, så ligger de båda högt upp i våra diagram. Det är dock inte i närheten av de 2 700 MB/s som Phison själva pratat om.

Sekventiell skrivprestanda är också  hög och överlag så är båda modellerna bland de snabbaste enheterna vi testat. Vi ser dock en ganska stor skillnad mellan NX500 och KC1000, som troligtvis beror på kylningen. KC1000 tappar en hel del i prestanda i våra sekventiella skrivtest på grund av för hög värme. Med en eftermarknadskylare eller riktigt bra luftflöde så skulle nog KC1000 hamna på ungefär samma nivå som NX500.

Ja det är ju inte riktigt de 290 000 IOPS som vi sett i vissa specifikationer, men det är ändå höga siffror.

Över 200 000 IOPS är riktigt imponerande och är faktiskt högre än vad KC1000 har i sina specifikationer. Det känns som att Corsair och Kingston gjort väldigt olika mätningar för att komma fram till sina respektive specifikationer. I våra tester så ligger båda på ungefär samma nivå och det är över 210 000 IOPS.

För slumpmässig prestanda vid låg QG så är Samsung i en egen liga. Efter dem så är det ett antal enheter som är märkbart långsammare än de andra och där hamnar även både KC1000 och NX500.

Slumpmässig prestanda vid låg QD är dock betydligt sämre och båda enheterna. Både Adata SX8000 och Intel 600p är snabbare. Då dessa enheter använder MLC-NAND så hade vi hoppats att de skulle vara lite snabbare än så här.

Sist så tittar vi på slumpmässig prestanda vid QD1. Vi hade nog hoppats att båda enheterna skulle ta sig över den magiska gränsen (10 000 IOPS). Det är nära, men vi hade nog ändå hoppats på lite mer. Det verkar som att Phison skulle kunna göra förbättringar på kontrollerns prestanda vid låg QD.

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Glaring_Mistake
Glaring_Mistake
6 Årtal sedan

Phison S10 har BCH ECC och som i Trion 150 används med 15nm 2D TLC NAND så det är redan någonting som har gjorts. Om SmartECC så säger Phison detta: ”SmartECC™ ECC Correction Scheme implements multiple levels of ECC correction to not only provide the basic ECC engine capability that NAND flash requires, but also extends the NAND durability with the additional of the RAID ECC Parity on the latest SSD controller offering. Multi-Level ECC scheme can be summarized as follows: Level 1 – Read Retry Level 2 – Standard BCH ECC Parity in page spare area Level 3 –… Läs hela »

Glaring_Mistake
Glaring_Mistake
6 Årtal sedan
Reply to  Gustav Gager

Vet inte om jag tycker det är sån röra.
De har typ av ECC som används antingen här: http://www.phison.com/English/ICSpeed.asp?SortID=63
eller på kontrollerns egna sida.
Kan tro att E7 också kan använda sig av LDPC men att då är det mer troligt att den skulle använda sig av vad de kallar för LDPC Lite eller StrongECC.
Men det att LDPC nämns i SmartECC är egentligen innan S11 släpptes, deras första kontroller med LDPC.

I alla fall om du är intresserad, lite om Phisons ECC här: https://www.flashmemorysummit.com/English/Collaterals/Proceedings/2016/20160810_FE21_Lin.pdf

Glaring_Mistake
Glaring_Mistake
6 Årtal sedan
Reply to  Gustav Gager

Tolkade det inte som att som S10 nödvändigtvis använde sig av LDPC utan snarare var så att de sammanfattade det för olika kontroller som också kunde använda sig av både SmartECC i övrigt förutom LDPC.

Var har du sett det nämnt att S10 använder sig av LDPC?
Har inte sett det själv.