Entusiaster och överklockare som letar efter nytt värstingmoderkort till Intels processorarkitektur Ivy Bridge kommer få sina önskningar uppfyllda i sommar. Inte mindre än fem tillverkare släpper moderkort speciellt anpassade för extremöverklockning.

En gång i tiden var det sällan moderkortstillverkare vågade designa moderkort för den lilla skaran PC-användare som kan kallas entusiaster. Med tiden så har allt fler användare börjat kräva överklockningsvänliga detaljer som kraftfulla spänningsdelar, BIOS/UEFI med mängder av olika inställningar för spänningar och till och med mätpunkter för dessa på moderkortet. Numera har alla stora tillverkare anställt professionella överklockare för att hjälpa till med testning och design av deras moderkort. I år ser vi resultatet, många produkter har visats på just Computex.

ASUS Maximus V Extreme

maximus-v-extreme-overview-684x799

Trots att Maximus V Formula inte finns i butik ännu har ASUS något extremare på gång. Överklockaren Shamino har visat toppresultat med detta moderkort, som kanske är det med flest konstruktörstimmar bakom sig. Förutom Shamino finns även överklockare som Andre Yang och Raja hos ASUS vilket borgar för ett väl bearbetat BIOS. Största skillnaden mot Formula är stödet för 4-way SLI och Crossfire. Vad som ser ut som två extra SATA-portar är i själva verket uttag för Subzero Sense-kontakter där du kan koppla in temperaturprober. Längst upp till vänster syns en anslutning för höghastighetsgränssnittet Intel Thunderbolt, något vi kommer se mer av på nya moderkort framöver.

EVGA Z77 FTW

151-IB-E699-KR_LG_5

Med Z77 FTW har EVGA riktat in sig på system med flera grafikkort. Inte mindre än två 6-pin PCI Express-kontakter har letat sig in på moderkortet, för att ge extra ström till den ansenliga mängden PCI Express-anslutningar. Noterbart är även dubbla 8-pins kontakter för processorn samt möjlighet att stänga av PCI Express-anslutningar med en switch placerad bredvid SATA-portarna. Praktiskt för den som vill kunna testa ett grafikkort i taget vid överklockning, eller bara för felsökning utan att behöva plocka ur grafikkort. Även här finns Thunderbolt tillgängligt.

MSI Z77 MPower

msimpower

MSI har länge producerat extrema moderkort i deras Big Bang-serie. Nu byter de färger och följer trenden med svart kretskort kombinerat med det svartgula färgschemat som återfinns hos deras grafikkort HD 7970 Lightning. De nämner OC Certified samt OC-in-Warranty, möjligtvis någon form av garanti för skador som uppstått vid överklockning. Onekligen intressant för den som pressar sin hårdvara till det yttersta. Sett till antalet PCI Express-anslutningar har MSI nöjt sig med tre stycken PCI Express 3.0 x16, men med gott om utrymme sinsemellan. Även antalet SATA-portar ligger på det mer normala 6 stycken. Bakpanelen ser mer välfylld ut, med bland annat integrerad Bluetooth.

ASRock Z77 OC Formula

Z77-OC-Formula

Extra intressant är att ASRock nu på allvar ger sig in i leken med ett moderkort som ska konkurrera i den absoluta toppklassen. I god ASRock-anda har moderkortet mängder av finesser. Här i form av 10 SATA-portar, Start- och Reset-knapp och vad som ser ut som plus- och minusknappar för BCLK, samt vattenkyld spänningsdel. Layouten är på det stora hela relativt lik MSI Z77 MPower med bland annat tre PCI Express-anslutningar. Intel Thunderbolt ser ut att saknas vilket sänker kostnaden, så med rätt prislapp kan det här bli ett populärt val för överklockare. Överklockaren Nick Shih som arbetar hos ASRock har redan varit uppe över 7 GHz med detta moderkort, så potentialen finns där trots ett lite outforskat territorium för ASRock.

GIGABYTE “Z77A-OC”*

logo*Moderkortet från GIGABYTE har ännu inget officiellt namn.

Gigabytes moderkort finns det ingen information om förutom en överklockningstävling på HWBOT med pris: “Top secret unreleased board”. Av allt att döma handlar om en Z77-baserad historia. Med tanke på arvet från det kompromisslösa X58A-OC är Gigabyte en aktör att räkna med, om än lite väl sena att hoppa på tåget i jämförelse med övriga tillverkare.

Räkna med höga priser då moderkorten i många fall är flaggskepp inom respektive tillverkares Z77-produktserie. Lansering för samtliga moderkort är ännu oklart. Det enda vi vet är att ASUS Maximus V Extreme kommer “inom kort” och att övriga anländer under sommaren.

Källa: ASUS, windwithme, EVGA, Legitreviews


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments