Första fyra AMD FX-processorerna detaljerade, Intel Core i7 i siktet

3
amdfx42

AMD FX blir alltså namnet på den nya mikroprocessorfamiljen baserad på AMD:s färska Bulldozer-arkitektur. Vi har redan hört att AMD lagt ribban på fyra olika processormodeller inför lanseringen i andra kvartalet, vi har också sett de första utkasten på produktgrafiken, nu börjar de sista pusselbitarna falla på plats med mer detaljerade specifikationer.

AMD FX har bara med sitt namn fått våra förhoppningar att stiga ordentligt. När processotillverkaren dammar av sitt entusiastvarumärke FX efter ett halvt decennium i malpåse visar man att siktet är högt ställt med sin nya Bulldozer-arkitektur. Arkitekturens första alster för prestandamarknaden utvecklas under namnet Zambezi och själva processokretsen har fått namnet Orchio.

AMD satsar på tre olika grundserier i FX-familjen, FX8000 med 8 st. CPU-kärnor, FX6000 med 6 st. CPU-kärnor samt FX4000 med 4 st. CPU-kärnor. Inför lanseringen slutet på andra kvartalet väntas AMD presentera fyra nya processormodeller där vi hittar två kretsar i FX8000-serien, samt en vardera ur FX6000 resp. FX4000 serierna. 

Enligt de senaste uppgifterna ska AMD spikat allting förutom exakta klockfrekvenser på sina processorer och specifikationslistan med produktnamn och ytterligare detaljer som strömförbrukning och cacheminne ser ut på följande sätt.

bulldozer2

Modell FX-8130P FX-8110 FX-6110 FX-4110
CPU-Kärnor 8 8 6 4
L2-cache 8MB 8MB 6MB 4MB
L3-cache Up to 8MB Up to 8MB Up to 8MB Up to 8MB
TDP 125W 95W 95W 95W
Minne 1866 MHz 1866 MHz 1866 MHz 1866 MHz
Black Edition Ja Ja Ja Ja
Turbo Core Ja Ja Ja Ja
Sockel AM3+ AM3+ AM3+ AM3+
Tillverkningsteknik 32nm SOI 32nm SOI 32nm SOI 32nm SOI

De fyra processormodellerna kommer att få rikligt med cacheminne och ge stöd för DDR3-minne med klockfrekvenser på 1 866 MHz. Andra intressanta specifikationer är strömförbrukningen som spikas till mellan 95 och 125 watt med AMD:s nya 32nm SOI tillverkningsteknik. Som väntat kommer vi att få se Black Edition-modeller med upplåsta multipliers och med tanke på att Intel numera satsar hårt på sina upplåsta K-modeller bör vi kunna vänta oss en större offensiv av AMD med deras Black Edition-modeller.

Vad som ännu inte verkar vara helt klart är vilka klockfrekvenser AMD:s kretsar skruvas upp till. Tidiga rykten har talat om frekvenser på upp till 3,5 GHz men exakt vart man landar vet nog bara AMD. Klart är i alla fall att den andra generationens Turbo Core-teknik ska hjälpa processorerna att nå högre klockfrekvenser i enkeltrådade applikationer för att maximera prestandan.

orochi2

Under fjärde kvartalet 2011 väntas den andra vågen av Zambezi-processorer rullas ut på marknaden och AMD:s förhoppnings ska vara att inte mindre än 10% av företagets processorer som säljs under slutet av 2011 ska komma från AMD FX-familjen.

De nya Bulldozer-baserade processorkretsarna kommer att paras med AMD:s nya 900-serie av styrkretsar och använda sig av processorsockeln AM3+. Som vi såg på CeBIT 2011 kan vi även vänta oss AM3+ moderkort med dagens 800-serie av styrkretsar.

AMD ska enligt dokument sikta in sig på Intel Sandy Bridge och Core i7-serien av processorer. Något som knappast får våra förhoppningar att sjunka på denna spännande plattform. Intel Sandy Bridge är förvisso en mellanklassplattform men en mycket kraftfull sådan och kan AMD ge Intel en ordentlig match på denna marknad har vi konsumenter en mycket trevlig höst att gå till mötes. De första processorerna ska lanseras under slutet av april men väntas inte finnas i butiker förrän under juni månad.

amd-positioning

Källa: X-bit Labs 1, 2

Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
13 Årtal sedan

Gillar deras nya design på förpackningarna. Intressant att man placerar Llano mot Intel Core i3. Kan förhoppningsvis få en fyrkärnig Llano med bra integrerad grafik för en billig peng.

this
13 Årtal sedan

Lynx plattformen måste ju vara en dröm för OEM. Bra grafik utan ett diskret kort måste ju innebära stora besparingar + en hel del mindre RMA ärenden.