Trådlösa nätverk blir kontinuerligt snabbare och den nya 802.11ac standarden lovar hastigheter på upp till 1 300 megabit per sekund. Men en samling forskare har nu demonstrerat en ny trådlös datateknik som når hissnande 2 560 000 megabit per sekund.
Den nya rekordhastigheten har uppnåts i tester med ett avstånd på 1 meter och motsvarart en datahastighet på 2,56 Terabit per sekund – eller 2000 gånger snabbare än det nya 802.11ac protokollet. Nyckeln till de extrema datahastigheterna är att forskarna använder sig av ny teknik för att trycka in betydligt mer data i varje signalström. Tekniken kallar man orbital rörelsemängdsmoment multiplexering (OAM) och används för att vrida samman flera ljusdataströmmar, i detta fallet åtta stycken strålar med vardera en kapacitet på 300 Gigabit per sekund. En mer detaljerad beskrivning på hur den avancerade överföringstekniken fungerar finns att hitta på ExtremeTech.com.
Det kanske mest spännande med att använda OAM-tekniken, en lösning som bara för några månader sedan inte ens hade bekräftats som fungerande, är möjligheterna att sammanfoga datasignaler från andra vanliga överföringsprotokoll. Forskarna som kommer från bland annat NASA:s Jet Propulsion Laboratory och Tel Aviv University menar att man i teorin kan vrida in tusentals WiFi eller LTE-signaler i en och samma dataström, vilket ökar databandbredden linjärt med antalet signaler och inte tar upp samma utrymme i de redan hårt belastade radiofrekvensbanden. Spektraleffektiviteten på OAM-dataströmmarna ligger på 95,7 bits per hertz, vilket kan jämföras med 16,32 bits per hertz hos LTE samt 2,4 bits per hertz hos traditionellt 802.11n WiFi.
Som de flesta nya tekniker finns det en lång väg att gå från initiala tester till kommersiell användning. Nästa steg är att utöka räckvidden på datasändningarna där forskare tror sig kunna skala upp sändningsavstånden ganska snabbt. Men att nå avstånd på över 1 kilometer blir troligtvis svårt. Samt att få överföringarna att fungera utanför vakum, där vindar, varmluft och turbulens kan störa datasignalerna. Vi håller dock tummarna för att vi får se frukten av forskarnas arbete inom en inte allt för avlägsen framtid.
Källa: ExtremeTech, Nature
när transformers landar behövs den.
“Samt att få överföringarna att fungera utanför vakum i vår vanliga atmosfär,”
Vi..har vakum i vår vanliga atmosfär? Jag..jag..*gurgel*
Det gick lite fort där Broken Haiku, har ändrat i texten lite så det blir mer verklighetstroget. 🙂
Är det inte vakum mellan alla partiklar???? Hursomhelst skulle det vara nice att kunna överföra en hel hårddisk på en sekund trådlöst…
[quote name=”gurgel”]Är det inte vakum mellan alla partiklar???? Hursomhelst skulle det vara nice att kunna överföra en hel hårddisk på en sekund trådlöst…[/quote]
Den hårddisken med sådan läs och skrivhastighet vill jag gärna se… 🙂
Ingalunda labbmiljö. Se min artikel http://www.idg.se/2.1085/1.337064/tumlande-radiovagor-andrar-bilden-av-universum.
Institutet för Rymdfysik i Uppsala har visat att metoden är praktiskt användbar och kört överlånga avstånd. En revolution är definitivt på gång. Thidés antenner finns redan installerade vid ett italienskt radioteleskop.