Ett forskarlag från UC Davies visar världens första processor med 1 000 kärnor, Kilocore, som inte bara ska vara kraftfull utan även oerhört energieffektiv.
Olika typer av arbeten gynnas olika väl av att antingen ha ett fåtal mycket starka kärnor (vilket är fallet för spel), eller att sprida ut sin belastning över många kärnor, även om dessa inte blir lika kraftfulla. Som exempel på sistnämnda har vi bland annat kryptering och 3D-simulering, och det är för den typen av arbeten som forskare på UC Davis har skapat Kilocore – världens första processor med 1 000 kärnor.
Kan drivas med ett AA-batteri
Processorn är en prototyp som tagits fram med en lite äldre tillverkningsteknik på 32 nanometer, men trots det kan Kilocore redan i sitt nuvarande utförande skryta med imponerande specifikationer. I genomsnitt arbetar den i 1,78 gigahertz, och inaktiva kärnor kan stängas ner dynamiskt för att spara energi. Processorn innehåller 621 miljoner transistorer, och som allra mest klarar den att att leverera 1,78 biljoner instruktioner per sekund. Alla kärnor kan skicka data direkt till varandra, så informationen behöver inte mellanlanda i cache eller arbetsminne.
Genom att fördela ut belastningen på så många kärnor menar forskarlaget bakom Kilocore att processorn kan leverera 115 miljarder instruktioner per sekund med en effektförbrukning på bara 0,7 watt – tillräckligt lite för att kunna drivas med ett ensamt AA-batteri. Det innebär att Kilocore ska vara uppåt 1 000 gånger mer energieffektiv än en modern X86-processor i en bärbar dator.
I nuläget är Kilocore tänkt att användas främst inom forskning, men kan även komma att hitta in i servrar och datacenter i framtiden; som vanligt med den här typen av experimentell teknik ligger någon form av kommersiell lansering fortfarande flera år bort.