Kemikalieskatten har ifrågasatts länge nu. Nu har Elektronikbranschen och EHL skrivit ett öppet brev till regeringen om skatten och dess syfte.

Från och med mitten av år 2017 så införs en ny skatt i Sverige. Kallad kemikalieskatten. Den kommer till för att försöka minska användningen av flamskyddsmedel i hemelektronik och andra produkter.

Flertalet återförsäljare såsom Elgiganten, Netonnet och Mediamarkt har ifrågasatt den nya skattens nytta och hävdar att den kan göra mer skada än gott. Då skatten baseras enbart på produktens vikt så kan billiga produkter som väger mycket i vissa fall bli dubbelt så dyra. Detta i sin tur kan leda till att fler svenskar väljer att handla från utlandet och på så sätt sätta svenska jobb på spel. Samtidigt som få tillverkare väntas ändra sina rutiner bara för att en liten marknad som Sverige ändrar sina lagar. Det är dock inte bara kostnader som ifrågasätts utan även den verkliga miljönyttan med lagen.

Den fortsatta kritiken mot Kemikalieskatten

Det öppna brevet från Elektronikbranschen och EHL belyser bland annat hur ingen myndighet har tillsynsansvar. Då skatten är komplex och påverkar väldigt många så är det konstigt att varken KEMI eller Skatteverket har något ansvar för att se till att korrekta mätmetoder används och att skatten appliceras korrekt.

I brevet nämns även oro över transparens. Man menar att med dålig transparens kring skatten så kan snedvriden konkurrens samt medvetet felaktig rapportering komma att uppstå.

Till slut så tar man även upp att regeringen bör inleda en mätning för hur läget ser ut idag för att fastställa en så kallad 0-nivå. En mätning som sedan ska kompletteras med en ny mätning senare för att se exakt hur den nya skatten har påverkat marknaden.

“fungerar skatten som en katalysator för att fasa ut oönskade kemikalier, ökar den internationella e-handeln, har antalet jobb i Sverige hos berörda företag ökat eller minskat, har offentlig sektor fått ökade kostnader pga skatten?”

Det öppna brevet avslutas med att poängtera det som redan tagits upp av flertalet elektronikåterförsäljare. Sverige är en globalt sett väldigt liten marknad, och de produkter som ska beskattas tillverkas för en global marknad. Man menar om regeringen verkligen var seriös med att förbättra miljön och fasa ut oönskade kemikalier så skulle man istället propsa på ett EU-förbud.

Läs hela brevet: Elektronikbranschen och EHL skriver öppet brev om Kemikalieskatten

Öppet brev angående den nyss införda Kemikalieskatten

Till
GD Skatteverket
Finansministern
Miljöministern
Näringsministern

Vi, berörda branschföreningar, vill göra er uppmärksamma på tre aspekter rörande den nyss införda kemikalieskatten som, enligt vår bedömning, sannolikt innebär att skatten inte når avsedd effekt.

Tillsyn
Utifrån vad vi kunnat se av lagstiftningen har ingen myndighet givits något tillsynsansvar. Vid kontakt med Skatteverket och KEMI har båda dessa påpekat att de inte har något tillsynsansvar för lagstiftningen. Då skatten är komplex inte minst för att det saknas mätmetoder är det viktigt att någon utför tillsyn.

Transparens
En annan viktig fråga för industri och handel är att reglerna tillämpas rättvist och kontrolleras så att ingen snedvriden konkurrens uppstår. En uppenbar risk är att om skatteverket behandlar denna skatt som andra punktskatter, kommer ingen transparens att uppnås. Med den förväntade minimala marknadskontrollen riskerar förtroendet för att denna unika svenska pålaga att bli låg – och risken för snedvriden konkurrens alternativt medveten eller omedveten felaktig rapportering vara hög.
Vårt förslag är att alla rapporteringsskyldiga för denna skatt ska ange vilka modeller av produkter för vilka man yrkar avdrag på 50% respektive 90%. Dessa uppgifter bör sedan vara tillgängliga i ett öppet register. Med en sådan transparens blir riskerna för snedvriden konkurrens mindre, öppenheten möjliggör att företag kan kontrollera varandra och bistå tillsynsmyndigheter och skatteverket med information om missförhållanden (detta har t.ex. visat sig framgångsrikt inom energimärkningen) och fördelarna för företag som är tidiga med substitution av oönskade ämnen blir större och möjligheterna att lagen får den avsedda marknadsdrivande effekten blir större.

Utvärdering
Någon myndighet bör omgående få ett uppdrag att mäta vissa parametrar av marknaden för att vid ett senare tillfälle kunna göra en uppföljning av effekterna av kemikalieskatten. Om man inte mäter en 0-nivå blir möjligheterna till en bra utvärdering obefintliga. Vi föreslår att man åtminstone bör kunna följa upp följande frågor; fungerar skatten som en katalysator för att fasa ut oönskade kemikalier, ökar den internationella e-handeln, har antalet jobb i Sverige hos berörda företag ökat eller minskat, har offentlig sektor fått ökade kostnader pga skatten?

Att vi ser stora problem med skatten och har varit kritiska ända från utredningsarbetet är ingen nyhet. Eftersom Sverige är en väldigt liten marknad och produkterna produceras för en global marknad, hade ett EU-förbud varit att föredra om den avsedda effekten är att skapa bättre miljö och snabba på substitutionen av oönskade kemikalier.
Vi fortsätter gärna diskutera ovan nämnda förslag.

Klas Elm / ElektronikBranschen
Matts Spångberg / EHL

Ny kemikalieskatt kan höja priset på datorprodukter med hundralappar

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Ajin
7 Årtal sedan

Är ju ganska uppenbart att skatten endast är till för att krama ur extra mycket pengar ur skattebetalare.

Stormense
7 Årtal sedan

Att få Sossarna att backa från en skatt/avgift de har fått för sig att införa är helt omöjligt. Lika omöjligt att få förra regeringen att ta bort avgiften på hårddiskar mm till den privata instansen Copy Swede.