Bröd med korv (nöjda?) nyttigt?|Page 2|Allt mellan himmel och jord|Forum|Nordichardware

Search
Forum Scope


Match



Forum Options



Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters
Lost password?
The forums are currently locked and only available for read only access
sp_Feed sp_TopicIcon
Bröd med korv (nöjda?) nyttigt?
Mind
Member
Medlem
Forum Posts: 10550
Member Since:
June 28, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
1042972
May 20, 2006 - 4:52 pm
sp_Permalink sp_Print

Callister wrote: Hjärta innehåller 6-8g fett per 100g och det tredubbla protein, uteslutande inga kolhydrater alls. Detta är både lamm, ko, kyckling och nöt- och kalvkreatur.

satanaperkelle ! det är ju det ultimata kosttillskottet för en person som bygger muskler.
Då hade inte dom gamla indianerna fel när dom sa att man skulle äta sin fiendes hjärta för att få hans styrka.

Avatar
ilg@dd
Ljungaverk
Member
Medlem
Forum Posts: 10810
Member Since:
August 31, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
1042975
May 20, 2006 - 5:01 pm
sp_Permalink sp_Print

Korv med bröd är gott..Alltså är det säkert hälsosamt..Iaf för själen..
wink

ASUS M5A97 - AMD FX-6300 6-core - 12 GB Corsair DDR3 - Gigabyte 7790 2GB GDDR5 - Några TB HDD

Inte så flitig besökare på forum numera, intresset för hårdvara och datorer har minskat rejält. Mer om mej på min SD-kritiska blogg på: http://www.christer.gunnarsson.biz

Jerry
Member
Medlem
Forum Posts: 4381
Member Since:
June 18, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
1042978
May 20, 2006 - 5:09 pm
sp_Permalink sp_Print

Mycket vist sagt!

Callister
Member
Medlem
Forum Posts: 8468
Member Since:
July 27, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
1042982
May 20, 2006 - 5:13 pm
sp_Permalink sp_Print

Vanliga hotdogs och grillare kan ju fara åt skogen. Men en trevlig chorizo eller dylikt med fullkornsbröd är rätt trevligt.

Mind wrote: [quote=Callister]Hjärta innehåller 6-8g fett per 100g och det tredubbla protein, uteslutande inga kolhydrater alls. Detta är både lamm, ko, kyckling och nöt- och kalvkreatur.

satanaperkelle ! det är ju det ultimata kosttillskottet för en person som bygger muskler.
Då hade inte dom gamla indianerna fel när dom sa att man skulle äta sin fiendes hjärta för att få hans styrka.

Beror ju på hur man ser det. Kyckling har 23 gram protein per 100 och endast 1 g fett, 0 kolhydrater. :blink:

Avatar
ilg@dd
Ljungaverk
Member
Medlem
Forum Posts: 10810
Member Since:
August 31, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
1042985
May 20, 2006 - 5:28 pm
sp_Permalink sp_Print

Callister wrote: Vanliga hotdogs och grillare kan ju fara åt skogen. Men en trevlig chorizo eller dylikt med fullkornsbröd är rätt trevligt.

[quote=Mind][quote=Callister]Hjärta innehåller 6-8g fett per 100g och det tredubbla protein, uteslutande inga kolhydrater alls. Detta är både lamm, ko, kyckling och nöt- och kalvkreatur.

satanaperkelle ! det är ju det ultimata kosttillskottet för en person som bygger muskler.
Då hade inte dom gamla indianerna fel när dom sa att man skulle äta sin fiendes hjärta för att få hans styrka.

Beror ju på hur man ser det. Kyckling har 23 gram protein per 100 och endast 1 g fett, 0 kolhydrater. :blink:

Har nyligen upptäckt en förbenat god korv på Shellmacken i grannbyn.. Nån tjockare köttigare variant med ost inuti.. Måste nog vara extra hälsosam, för den lägger sej som balsam i magen..
🙄

ASUS M5A97 - AMD FX-6300 6-core - 12 GB Corsair DDR3 - Gigabyte 7790 2GB GDDR5 - Några TB HDD

Inte så flitig besökare på forum numera, intresset för hårdvara och datorer har minskat rejält. Mer om mej på min SD-kritiska blogg på: http://www.christer.gunnarsson.biz

Avatar
chippen
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 1614
Member Since:
October 26, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
1043043
May 20, 2006 - 8:24 pm
sp_Permalink sp_Print

jag har lite svårt att få grepp om vad som egentligen menas med nyttigt...

är nyttigt något som
1. Innehåller mycket av viktiga ämnen. Alltså att så att om man äter nyttigt så får man i sig allt man behöver.

2. Något som inte innehåller onyttiga saker.

3. en kombination av dessa.

För om det är 1 som gäller så blir min gissning Nej, om det är 2 som gäller så blir min gissning "förmodligen inte."
och om det är 3 som gäller så blir min gissning "skulle inte tro det"

Måste dock berömma för den fina tabellen, man fick verkligen en bild över vad en korv med bröd innehöll 😛

Avatar
gilgamesh
Member
Medlem
Forum Posts: 2883
Member Since:
February 28, 2005
sp_UserOfflineSmall Offline
1043049
May 20, 2006 - 8:40 pm
sp_Permalink sp_Print

Jo så här det..tack förresten..;)

Vilka funktioner har de olika näringsämnena, vitaminerna och mineralämnena i kroppen?

Callister
Member
Medlem
Forum Posts: 8468
Member Since:
July 27, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
1043054
May 20, 2006 - 8:51 pm
sp_Permalink sp_Print

Gilgamesh wrote: Jo så här det..tack förresten..;)

Vilka funktioner har de olika näringsämnena, vitaminerna och mineralämnena i kroppen?

Vitamin A (retinol)
Vitamin A fås främst från lever, margarin, mjölk, smör, och krabba. Inget biologiskt aktivt vitamin A förekommer i växtprodukter, men mörkgröna bladgrönsaker samt gula och orangefärgade frukter och grönsaker innehåller provitamin A karotenoider (de röda och gula pigmenten). Dessa kan sedan kroppen använda för att bilda vitamin A.
Vitamin A hjälper oss att bibehålla en god syn, samt att få bättre nattseende. Det medverkar också till att hud och slemhinnor hålls friska och är dessutom nödvändigt för att tillväxt och reproduktion skall fungera normalt.
Engelska: Retinol

Vitamin D (kolekalciferol)
Bildas i huden när den utsätts för solens strålar. I Sverige kan det därför vara extra viktigt att äta t.ex. fet fisk, lever, smör, lättmjölk eller äggula som innehåller just detta vitamin, under de mörka vintermånaderna eller om man spenderar större delen av sin tid inomhus.
Är nödvändigt för att vi skall kunna lagra in kalcium och fosfor i skelett och tänder.

Vitamin D hjälper till att bibehålla ett stabilt nervsystem och normal hjärtverksamhet. Vid brist kan barn drabbas av rakit (engelska sjukan) vilken innebär att skelettet blir missformat. Vuxna kan vid brist drabbas av osteomalaci (benuppmjukning).
Engelska: Calciferol

Vitamin E (tokoferol)
Detta vitamin finner man i vegetabiliska oljor samt i nötter, margarin, ägg, torskrom och lax.
Är en antioxidant vilket innebär att den skyddar celler från att skadas av olika naturligt förekommande biokemiska reaktioner. Skyddar fleromättade fettsyror mot nedbrytning i vävnaderna.
Engelska: Tocopherol

Vitamin K (menakinon m.fl.)
Mörkgröna bladgrönsaker är den absolut bästa källan till detta vitamin. Det finns också rikligt i lever och njure.
Nödvändig för blodets koagulering (levring).

Vattenlösliga vitaminer

Vitamin C (askorbinsyra)
Finns i citrusfrukter, tomater, broccoli, grön paprika, kiwifrukt, vitkål och banan är alla rika på detta vitamin. Vad man dock bär tänka på är att vitamin C förstörs om man kokar dessa livsmedel för länge eller om man kokar dem i för stor mängd vatten. Det är alltså att rekommendera att äta dem råa eller endast lätt förvällda.
Fungerar liksom vitamin E som en antioxidant och skyddar alltså kroppens celler. Hjälper också till med tillväxten av kroppens bindväv. Brist kan ge blödande tandkött och försämrad sårläkning. Allvarlig brist kan ge skörbjugg. Denna sjukdom drabbade förr ofta sjömän som under längre tider färdades på havet utan tillgång till färska frukter och andra C-vitamin källor.
Engelska: Ascorbate

Vitamin B1 (Tiamin)
Behovet av detta vitamin kan man täcka genom att äta kött, bönor och vissa berikade bröd och flingor.
Hjälper kroppen att utvinna energi ur kolhydrater. En bristsjukdom som kan uppstå vid otillräckligt intag av tiamin är Beriberi. Denna sjukdom kan i sina allvarligaste fall leda till döden efter att hjärtfel uppstått. Symptomen är annars att man blir trött, lättirriterad, otålig och tappar aptiten. I mer långt gångna fall kan en lätt blå hudton uppstå p.g.a. hjärtproblem. Denna sjukdom är dock ytterst ovanlig i Sverige.
Engelska: Thiamine

Vitamin B2 (Riboflavin)
Lever, mjölk, kött, ägg och fisk är rika på detta vitamin.
Riboflavin behövs för nedbrytningen av kolhydrater, fetter och proteiner. Brist kan ge hud- och slemhinneförändringar.
Engelska: Riboflavin

Vitamin B6 (Pyridoxin)
Pyridoxin finns i inälvor, kött, fisk, banan, potatis och spannmålsprodukter.
Nödvändig för proteinsyntesen samt vid energiproduktion från proteiner. Brist kan ge hudförändringar, neurologiska symtom samt anemi (blodbrist).
Engelska: Pyridoxine

Vitamin B12 (Cyanokobalamin)
För att få i sig vitamin B12 bör man äta lever, rom, skaldjur, kött och fisk.
Vitamin B12 är ett mycket viktigt vitamin eftersom det hjälper till i DNA syntesen samt i energiproduktionen från fettsyror och kolhydrater. Det hjälper också till med produktionen av aminosyror.
Engelska: Cobalamin

Biotin
Biotin finns främst lever, havremjöl, kött, fisk, ägg och sojabönor.
Nödvändig för cellernas ämnesomsättning. Brist har inte påvisats hos människa.
Engelska: Biotin

Folacin
Mörkgröna bladgrönsaker, lever och frukter innehåller mycket folacin.
Hjälper till vid produktion av genetiskt material i cellerna samt vid bildning av röda blodkroppar. Brist ger anemi (blodbrist).
Engelska: Folate

Niacin
Niacin finns främst i kött, fisk, lever, ägg och spannmålsprodukter.
Nödvändig för cellernas ämnesomsättning av fett och kolhydrater. Hjälper också till vid tillverkningen av fettsyror. Bristsjukdomen Pellagra kan uppstå vid avsaknad av niacin i dieten. Den yttrar sig i sår på huden, diarré, slemhinneförändringar och ibland mentala förändringar liknande schizofreni. Detta är dock ytterst ovanligt.
Engelska: Nicotinate (niacin)

Pantotensyra
Finns i de flesta sorters livsmedel.
Nödvändig för omsättningen av kolhydrater och fett. Brist har inte påvisats hos människa. Deltar i en stor mängd andra biokemiska processer.
Engelska: Pantothenate

Mineralämne  Funktion  Viktiga källor 
Kalcium bildning av ben och tänder, blodkoagulering, nervfunktion mjölk, ost, grönkål, vitkål, spenat, bönor
Kalium vatten- och syrabalans, nerv- och muskelfunktion, njurfunktion ärter, bönor, potatis, frukt
Magnesium aktiverar enzymer, proteinsyntes, kalciumomsättning spenat, bönor, nötter, havregryn, råris, skaldjur, banan
Järn transporterar syre och hemoglobinet i röda blodkroppar och elektroner i cytokromerna, ingår i enzymer
Läs om järnbrist blodpudding, lever, paltbröd, nötkött, viltkött, bönor
Zink ingår i enzymsystem
Läs om zinkbrist krabba, nötkött, lever, havregryn, griskött, bönor, vilt
Jod ingår i sköldkörtelhormoner
Läs om jodbrist skaldjur, torskrom, joderat bordssalt, torsk
Selen ingår i enzym som skyddar cellerna mot oxidation, samverkar med vitamin E, deltar i immunologiska försvarsmekanismer
Läs om selenbrist skaldjur, fisk, grislever, renkött
Koppar ingår i oxidationsenzymer, deltar i omsättningen av järn nötlever, hummer, räkor, ostron, nötter
Mangan deltar i omsättning av kolhydrater och lipider
ris, havregryn, lingon, blåbär, spenat, nötter, hjortron, hallon
Fluor kariesreducerande effekt, stabiliserar benvävnad torsk, sardiner, fisk, knäckebröd, havregryn
Krom deltar i omsättning av glukos, samverkar med insulin musslor, tonfisk, ål, nötter, nöt- och griskött
Molybden ingår i enzym som deltar i omsättningen av bl.a. urinsyra sojamjöl, lever, ris, vetegroddar
Natrium nödvändig för vatten- och syrabalansen, nervfunktionen bordssalt, kött- och fiskprodukter, matbröd, saltade snacks
Fosfor nödvändig för bildning av ben och tänder, för syrabalansen och energiproduktion nötkött, kyckling, fisk, nötlever, ägg, mjölk, ost

ctrl + v

"Näringsämen" är rätt omfattande, lite för mkt att skriva här.

Avatar
chippen
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 1614
Member Since:
October 26, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
1043260
May 21, 2006 - 9:31 am
sp_Permalink sp_Print

Callister: Det var väldigt bra infornation. Var kom det ifrån?

Callister
Member
Medlem
Forum Posts: 8468
Member Since:
July 27, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
1043266
May 21, 2006 - 9:40 am
sp_Permalink sp_Print

Livsmedelssverige.org - flumsida.

Avatar
gilgamesh
Member
Medlem
Forum Posts: 2883
Member Since:
February 28, 2005
sp_UserOfflineSmall Offline
1043629
May 22, 2006 - 1:30 pm
sp_Permalink sp_Print

alltså en korv innehåller ju vissa grejer som är bra...men den är inte nyttig?

Callister: Kan jag få länken till det du skrev..hittar inte det i hemsidan..;)

Avatar
ilg@dd
Ljungaverk
Member
Medlem
Forum Posts: 10810
Member Since:
August 31, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
1043634
May 22, 2006 - 1:48 pm
sp_Permalink sp_Print

Korv är jättegott att få
kokt och stekt och kanske rå
Å mä ketchup på..

ASUS M5A97 - AMD FX-6300 6-core - 12 GB Corsair DDR3 - Gigabyte 7790 2GB GDDR5 - Några TB HDD

Inte så flitig besökare på forum numera, intresset för hårdvara och datorer har minskat rejält. Mer om mej på min SD-kritiska blogg på: http://www.christer.gunnarsson.biz

Cezar
Member
Medlem
Forum Posts: 2708
Member Since:
January 20, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
1043827
May 23, 2006 - 9:05 am
sp_Permalink sp_Print

Korv är inte direkt nyttigt.

Kolla på vad Callister skrev.

Kolla vad jag hittade när jag sökte på google;

http://www.lokaltidningen.net/.....t.php/5172

Callister
Member
Medlem
Forum Posts: 8468
Member Since:
July 27, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
1043863
May 23, 2006 - 11:39 am
sp_Permalink sp_Print

Gilgamesh wrote: alltså en korv innehåller ju vissa grejer som är bra...men den är inte nyttig?

Callister: Kan jag få länken till det du skrev..hittar inte det i hemsidan..;)

http://www.livsmedelssverige.o.....narvit.htm
http://www.livsmedelssverige.o.....narmin.htm

Chippen. Det är mycket diffust att prata om nyttighet. Det man kan göra är att säga att något är nyttigt jämfört med något annat. Eller att utgå ifrån vad personen i fråga vill ha för grad av nyttighet, eller vad denne behöver för olika mål. Rent generellt så är nyttighet sådant som inte innehåller socker, mättat fett. Och är rikt på fibrer mineraler/vitaminer/antioxidanter. Apropå ingenting; många gör felet att de äter frukt som galningar när de ska vara nyttiga. Det är okej i måttliga mängder, men man kan inte pressa i sig hur mkt som helst. Fruktsockret i frukten är en disackarid och lagras endast i levern (extremt begränsad mängd). Överskott kan inte lagras i musklerna som glykogen som övriga kolhydrater. Det går därför direkt på fettlagret. Detta gäller inte grönsaker som är rätt fattiga på fruktsocker.

Smirnoff
Member
Medlem
Forum Posts: 3881
Member Since:
July 11, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
1043995
May 23, 2006 - 6:58 pm
sp_Permalink sp_Print

heter inte det bröd med korv?

Avatar
ilg@dd
Ljungaverk
Member
Medlem
Forum Posts: 10810
Member Since:
August 31, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
1044016
May 23, 2006 - 8:09 pm
sp_Permalink sp_Print

Smirnoff wrote: heter inte det bröd med korv?

Näe, det heter korv med bröd..
Korven är ju det primära, därför ska den stå först anser iaf jag.

:banghead:

ASUS M5A97 - AMD FX-6300 6-core - 12 GB Corsair DDR3 - Gigabyte 7790 2GB GDDR5 - Några TB HDD

Inte så flitig besökare på forum numera, intresset för hårdvara och datorer har minskat rejält. Mer om mej på min SD-kritiska blogg på: http://www.christer.gunnarsson.biz

Avatar
Snorch
Member
Medlem
Forum Posts: 8881
Member Since:
March 14, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
1044084
May 24, 2006 - 4:37 am
sp_Permalink sp_Print

ilg@dd wrote: [quote=Smirnoff]heter inte det bröd med korv?

Näe, det heter korv med bröd..
Korven är ju det primära, därför ska den stå först anser iaf jag.

:banghead:

Ja va fan man kan ju inte säga bröd med korv.. :arg:

Forum Timezone: Europe/Stockholm
Most Users Ever Online: 1030
Currently Online:
Guest(s) 382
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
Andreas Galistel: 16287
Jonas Klar: 15897
ilg@dd: 10810
Nyhet: 10607
Mind: 10550
Ctrl: 10355
Gueno: 9881
Guest: 9344
Snorch: 8881
Callister: 8468
Newest Members:
PetrbonFU PetrbonFU
Karine Bembry
Dolores Mcdaniels
Anibal McLeish
Francisca Alt
Alfie Everhart
Lester Huitt
Orlando Jorgensen
Mikki Lundgren
Dakota Kozlowski
Forum Stats:
Groups: 11
Forums: 59
Topics: 146630
Posts: 1300967

 

Member Stats:
Guest Posters: 2
Members: 79425
Moderators: 0
Admins: 11
Administrators: nordicadmin, Henrik Berntsson, Anton Karmehed, Carl Holmberg, Joel Oscarsson, Mikael Linnér, Mikael Schwartz, Andreas Paulsson, Nickebjrk, Mattias Pettersson, EmxL