June 28, 2001
Callister wrote: Hjärta innehåller 6-8g fett per 100g och det tredubbla protein, uteslutande inga kolhydrater alls. Detta är både lamm, ko, kyckling och nöt- och kalvkreatur.
satanaperkelle ! det är ju det ultimata kosttillskottet för en person som bygger muskler.
Då hade inte dom gamla indianerna fel när dom sa att man skulle äta sin fiendes hjärta för att få hans styrka.
Korv med bröd är gott..Alltså är det säkert hälsosamt..Iaf för själen..
ASUS M5A97 - AMD FX-6300 6-core - 12 GB Corsair DDR3 - Gigabyte 7790 2GB GDDR5 - Några TB HDD
Inte så flitig besökare på forum numera, intresset för hårdvara och datorer har minskat rejält. Mer om mej på min SD-kritiska blogg på: http://www.christer.gunnarsson.biz
July 27, 2002
Vanliga hotdogs och grillare kan ju fara åt skogen. Men en trevlig chorizo eller dylikt med fullkornsbröd är rätt trevligt.
Mind wrote: [quote=Callister]Hjärta innehåller 6-8g fett per 100g och det tredubbla protein, uteslutande inga kolhydrater alls. Detta är både lamm, ko, kyckling och nöt- och kalvkreatur.
satanaperkelle ! det är ju det ultimata kosttillskottet för en person som bygger muskler.
Då hade inte dom gamla indianerna fel när dom sa att man skulle äta sin fiendes hjärta för att få hans styrka.
Beror ju på hur man ser det. Kyckling har 23 gram protein per 100 och endast 1 g fett, 0 kolhydrater. :blink:
Callister wrote: Vanliga hotdogs och grillare kan ju fara åt skogen. Men en trevlig chorizo eller dylikt med fullkornsbröd är rätt trevligt.
[quote=Mind][quote=Callister]Hjärta innehåller 6-8g fett per 100g och det tredubbla protein, uteslutande inga kolhydrater alls. Detta är både lamm, ko, kyckling och nöt- och kalvkreatur.
satanaperkelle ! det är ju det ultimata kosttillskottet för en person som bygger muskler.
Då hade inte dom gamla indianerna fel när dom sa att man skulle äta sin fiendes hjärta för att få hans styrka.
Beror ju på hur man ser det. Kyckling har 23 gram protein per 100 och endast 1 g fett, 0 kolhydrater. :blink:
Har nyligen upptäckt en förbenat god korv på Shellmacken i grannbyn.. Nån tjockare köttigare variant med ost inuti.. Måste nog vara extra hälsosam, för den lägger sej som balsam i magen..
🙄
ASUS M5A97 - AMD FX-6300 6-core - 12 GB Corsair DDR3 - Gigabyte 7790 2GB GDDR5 - Några TB HDD
Inte så flitig besökare på forum numera, intresset för hårdvara och datorer har minskat rejält. Mer om mej på min SD-kritiska blogg på: http://www.christer.gunnarsson.biz
October 26, 2002
jag har lite svårt att få grepp om vad som egentligen menas med nyttigt...
är nyttigt något som
1. Innehåller mycket av viktiga ämnen. Alltså att så att om man äter nyttigt så får man i sig allt man behöver.
2. Något som inte innehåller onyttiga saker.
3. en kombination av dessa.
För om det är 1 som gäller så blir min gissning Nej, om det är 2 som gäller så blir min gissning "förmodligen inte."
och om det är 3 som gäller så blir min gissning "skulle inte tro det"
Måste dock berömma för den fina tabellen, man fick verkligen en bild över vad en korv med bröd innehöll 😛
July 27, 2002
Gilgamesh wrote: Jo så här det..tack förresten..;)
Vilka funktioner har de olika näringsämnena, vitaminerna och mineralämnena i kroppen?
Vitamin A (retinol)
Vitamin A fås främst från lever, margarin, mjölk, smör, och krabba. Inget biologiskt aktivt vitamin A förekommer i växtprodukter, men mörkgröna bladgrönsaker samt gula och orangefärgade frukter och grönsaker innehåller provitamin A karotenoider (de röda och gula pigmenten). Dessa kan sedan kroppen använda för att bilda vitamin A.
Vitamin A hjälper oss att bibehålla en god syn, samt att få bättre nattseende. Det medverkar också till att hud och slemhinnor hålls friska och är dessutom nödvändigt för att tillväxt och reproduktion skall fungera normalt.
Engelska: Retinol
Vitamin D (kolekalciferol)
Bildas i huden när den utsätts för solens strålar. I Sverige kan det därför vara extra viktigt att äta t.ex. fet fisk, lever, smör, lättmjölk eller äggula som innehåller just detta vitamin, under de mörka vintermånaderna eller om man spenderar större delen av sin tid inomhus.
Är nödvändigt för att vi skall kunna lagra in kalcium och fosfor i skelett och tänder.
Vitamin D hjälper till att bibehålla ett stabilt nervsystem och normal hjärtverksamhet. Vid brist kan barn drabbas av rakit (engelska sjukan) vilken innebär att skelettet blir missformat. Vuxna kan vid brist drabbas av osteomalaci (benuppmjukning).
Engelska: Calciferol
Vitamin E (tokoferol)
Detta vitamin finner man i vegetabiliska oljor samt i nötter, margarin, ägg, torskrom och lax.
Är en antioxidant vilket innebär att den skyddar celler från att skadas av olika naturligt förekommande biokemiska reaktioner. Skyddar fleromättade fettsyror mot nedbrytning i vävnaderna.
Engelska: Tocopherol
Vitamin K (menakinon m.fl.)
Mörkgröna bladgrönsaker är den absolut bästa källan till detta vitamin. Det finns också rikligt i lever och njure.
Nödvändig för blodets koagulering (levring).
Vattenlösliga vitaminer
Vitamin C (askorbinsyra)
Finns i citrusfrukter, tomater, broccoli, grön paprika, kiwifrukt, vitkål och banan är alla rika på detta vitamin. Vad man dock bär tänka på är att vitamin C förstörs om man kokar dessa livsmedel för länge eller om man kokar dem i för stor mängd vatten. Det är alltså att rekommendera att äta dem råa eller endast lätt förvällda.
Fungerar liksom vitamin E som en antioxidant och skyddar alltså kroppens celler. Hjälper också till med tillväxten av kroppens bindväv. Brist kan ge blödande tandkött och försämrad sårläkning. Allvarlig brist kan ge skörbjugg. Denna sjukdom drabbade förr ofta sjömän som under längre tider färdades på havet utan tillgång till färska frukter och andra C-vitamin källor.
Engelska: Ascorbate
Vitamin B1 (Tiamin)
Behovet av detta vitamin kan man täcka genom att äta kött, bönor och vissa berikade bröd och flingor.
Hjälper kroppen att utvinna energi ur kolhydrater. En bristsjukdom som kan uppstå vid otillräckligt intag av tiamin är Beriberi. Denna sjukdom kan i sina allvarligaste fall leda till döden efter att hjärtfel uppstått. Symptomen är annars att man blir trött, lättirriterad, otålig och tappar aptiten. I mer långt gångna fall kan en lätt blå hudton uppstå p.g.a. hjärtproblem. Denna sjukdom är dock ytterst ovanlig i Sverige.
Engelska: Thiamine
Vitamin B2 (Riboflavin)
Lever, mjölk, kött, ägg och fisk är rika på detta vitamin.
Riboflavin behövs för nedbrytningen av kolhydrater, fetter och proteiner. Brist kan ge hud- och slemhinneförändringar.
Engelska: Riboflavin
Vitamin B6 (Pyridoxin)
Pyridoxin finns i inälvor, kött, fisk, banan, potatis och spannmålsprodukter.
Nödvändig för proteinsyntesen samt vid energiproduktion från proteiner. Brist kan ge hudförändringar, neurologiska symtom samt anemi (blodbrist).
Engelska: Pyridoxine
Vitamin B12 (Cyanokobalamin)
För att få i sig vitamin B12 bör man äta lever, rom, skaldjur, kött och fisk.
Vitamin B12 är ett mycket viktigt vitamin eftersom det hjälper till i DNA syntesen samt i energiproduktionen från fettsyror och kolhydrater. Det hjälper också till med produktionen av aminosyror.
Engelska: Cobalamin
Biotin
Biotin finns främst lever, havremjöl, kött, fisk, ägg och sojabönor.
Nödvändig för cellernas ämnesomsättning. Brist har inte påvisats hos människa.
Engelska: Biotin
Folacin
Mörkgröna bladgrönsaker, lever och frukter innehåller mycket folacin.
Hjälper till vid produktion av genetiskt material i cellerna samt vid bildning av röda blodkroppar. Brist ger anemi (blodbrist).
Engelska: Folate
Niacin
Niacin finns främst i kött, fisk, lever, ägg och spannmålsprodukter.
Nödvändig för cellernas ämnesomsättning av fett och kolhydrater. Hjälper också till vid tillverkningen av fettsyror. Bristsjukdomen Pellagra kan uppstå vid avsaknad av niacin i dieten. Den yttrar sig i sår på huden, diarré, slemhinneförändringar och ibland mentala förändringar liknande schizofreni. Detta är dock ytterst ovanligt.
Engelska: Nicotinate (niacin)
Pantotensyra
Finns i de flesta sorters livsmedel.
Nödvändig för omsättningen av kolhydrater och fett. Brist har inte påvisats hos människa. Deltar i en stor mängd andra biokemiska processer.
Engelska: Pantothenate
Mineralämne Funktion Viktiga källor
Kalcium bildning av ben och tänder, blodkoagulering, nervfunktion mjölk, ost, grönkål, vitkål, spenat, bönor
Kalium vatten- och syrabalans, nerv- och muskelfunktion, njurfunktion ärter, bönor, potatis, frukt
Magnesium aktiverar enzymer, proteinsyntes, kalciumomsättning spenat, bönor, nötter, havregryn, råris, skaldjur, banan
Järn transporterar syre och hemoglobinet i röda blodkroppar och elektroner i cytokromerna, ingår i enzymer
Läs om järnbrist blodpudding, lever, paltbröd, nötkött, viltkött, bönor
Zink ingår i enzymsystem
Läs om zinkbrist krabba, nötkött, lever, havregryn, griskött, bönor, vilt
Jod ingår i sköldkörtelhormoner
Läs om jodbrist skaldjur, torskrom, joderat bordssalt, torsk
Selen ingår i enzym som skyddar cellerna mot oxidation, samverkar med vitamin E, deltar i immunologiska försvarsmekanismer
Läs om selenbrist skaldjur, fisk, grislever, renkött
Koppar ingår i oxidationsenzymer, deltar i omsättningen av järn nötlever, hummer, räkor, ostron, nötter
Mangan deltar i omsättning av kolhydrater och lipider
ris, havregryn, lingon, blåbär, spenat, nötter, hjortron, hallon
Fluor kariesreducerande effekt, stabiliserar benvävnad torsk, sardiner, fisk, knäckebröd, havregryn
Krom deltar i omsättning av glukos, samverkar med insulin musslor, tonfisk, ål, nötter, nöt- och griskött
Molybden ingår i enzym som deltar i omsättningen av bl.a. urinsyra sojamjöl, lever, ris, vetegroddar
Natrium nödvändig för vatten- och syrabalansen, nervfunktionen bordssalt, kött- och fiskprodukter, matbröd, saltade snacks
Fosfor nödvändig för bildning av ben och tänder, för syrabalansen och energiproduktion nötkött, kyckling, fisk, nötlever, ägg, mjölk, ost
ctrl + v
"Näringsämen" är rätt omfattande, lite för mkt att skriva här.
Korv är jättegott att få
kokt och stekt och kanske rå
Å mä ketchup på..
ASUS M5A97 - AMD FX-6300 6-core - 12 GB Corsair DDR3 - Gigabyte 7790 2GB GDDR5 - Några TB HDD
Inte så flitig besökare på forum numera, intresset för hårdvara och datorer har minskat rejält. Mer om mej på min SD-kritiska blogg på: http://www.christer.gunnarsson.biz
January 20, 2002
Korv är inte direkt nyttigt.
Kolla på vad Callister skrev.
Kolla vad jag hittade när jag sökte på google;
July 27, 2002
Gilgamesh wrote: alltså en korv innehåller ju vissa grejer som är bra...men den är inte nyttig?
Callister: Kan jag få länken till det du skrev..hittar inte det i hemsidan..;)
http://www.livsmedelssverige.o.....narvit.htm
http://www.livsmedelssverige.o.....narmin.htm
Chippen. Det är mycket diffust att prata om nyttighet. Det man kan göra är att säga att något är nyttigt jämfört med något annat. Eller att utgå ifrån vad personen i fråga vill ha för grad av nyttighet, eller vad denne behöver för olika mål. Rent generellt så är nyttighet sådant som inte innehåller socker, mättat fett. Och är rikt på fibrer mineraler/vitaminer/antioxidanter. Apropå ingenting; många gör felet att de äter frukt som galningar när de ska vara nyttiga. Det är okej i måttliga mängder, men man kan inte pressa i sig hur mkt som helst. Fruktsockret i frukten är en disackarid och lagras endast i levern (extremt begränsad mängd). Överskott kan inte lagras i musklerna som glykogen som övriga kolhydrater. Det går därför direkt på fettlagret. Detta gäller inte grönsaker som är rätt fattiga på fruktsocker.
Smirnoff wrote: heter inte det bröd med korv?
Näe, det heter korv med bröd..
Korven är ju det primära, därför ska den stå först anser iaf jag.
:banghead:
ASUS M5A97 - AMD FX-6300 6-core - 12 GB Corsair DDR3 - Gigabyte 7790 2GB GDDR5 - Några TB HDD
Inte så flitig besökare på forum numera, intresset för hårdvara och datorer har minskat rejält. Mer om mej på min SD-kritiska blogg på: http://www.christer.gunnarsson.biz
1 Guest(s)