August 13, 2001
Diskettråd
1) Lämna aldrig en diskett i diskettenheten. Det kan läcka ut information som förstör den. Disketterna ska rullas ihop och sättas i ett pennställ.
2) Disketterna ska rengöras och vaxas en gång i veckan. När du vaxar disketten ska du se till att ytan blir helt jämn. Disketten snurrar då snabbare och accesstiden blir kortare. Mikroskopiska metallpartiklar tas bort genom att dra en magnet över disketten. Skulle partiklarna sitta ordentligt fast kan man använda Svinto, eller bara varmt vatten och en grov trasa.
3) Disketter får bara vikas om den inte passar i diskettenheten. 5,25 tums disketter kan vikas och användas i en 3,5 tums diskettenhet.
4) Sätt aldrig in en diskett upp och ner. Informationen kan ramla ner och förstöra diskettenheten.
5) Man kan inte göra en backup på en diskett genom att köra den i kopieringsmaskinen. Vill man ha en backup ska man sätta i två disketter i diskettenheten. Informationen skrivs då på båda disketterna samtidigt.
6) Disketter bör inte tas ut ur diskettenheten då lampan för läsning lyser. Gör man detta kan det resultera i att informtionen på disketten blir "utsmetad", och oläslig. En stadig lysande lampa på diskettenheten kan påvisa att den har "hakat upp sig" eller "hängt sig". Normalt företagande är att man lägger i två enkronor för att sedan kunna använda diskettenheten igen.
7) Om en diskett blir full ska du ta ut den och skaka den i två minuter. Informationen komprimeras och disketten rymmer mer information. Tejpa för alla öppningar noggrant för att förhindra att information läcker ut.
Läs och skrivhastigheten kan ökas kraftigt om man gör fler hål i disketten. Diskettenheten kan då läsa på flera ställen samtidigt.
9) Disketter kan användas som underlägg för ölglas, om de har blivit ordentligt vaxade innan (se punkt två ovan). Var noga med att torka av disketterna innan du placerar dem i diskettenheten.
10) Använd aldrig sax och klister då du redigerar dina dokument. Informationen som ligger sparad på disketten är oerhört liten och väldigt svår att läsa med blotta ögat. Redigering kan ske med hjälp av rakblad och tejp, om du har tillgång till ett elektronmikroskop.
1 Guest(s)