June 11, 2001
En klassiker är att man ser ut som choklad när man är färdig med geggan. Nästa del är när kokos eller pärlsocker ska på, vilket ofta gör att det hamnar ojämt och man är ännu kletigare.
För att råda bot på detta så använder man ett decilitermått av större storlek, gärna stål, typ 2,5 eller 5 dl. När smeten är klar så låter du kranen försiktigt rinna med kallt vatten och med blöta fingrar tar du upp och formar en boll, släpp denna i decilitermåttet och skaka/centrufigea bollen ett tag. Sedan kan du snabbt ta upp den och lägga på en tallrik. Sjölj fingrarna mellan varje boll.
Om du är en typ som är väldigt godissugen så har du ett recept här nedan
ca 40 st, men kanske 10, dom ska ju vara stora.
2 dl florsocker
4 msk kakao
100 gram smör, rumsvarmt
1 msk vaniljsocker
5 dl havregryn
6 msk stakt kaffe
2 dl kokosflingor eller 4 dl pärlsocker (pärlsocker ger större luftrum än kokos och kräver därför större volym)
Sikta florsocker och kakao tillsammans och blanda med smöret (tesil är perfekt) och övriga ingridienser utom kokosflingorna/pärlsocker. Ställ smeten 30 minuter i kylskåp. Forma runda bollar med våta händer och släpp dom i decilitermåttet och skaka om.
January 23, 2002
Inte direkt sötsaker men för er som gjort hasselbackspotatis nån gång så vet ni kanske att det är ganska drygt att stå och skära skårorna ner i potatisen och hålla koll så man inte skär igenom hela potatisen.
Ett enkelt tips är att lägga skaftet på två vanliga matknivar som man inte är rädd om på var sida om potatisen och sen är det bara att hacka på utan minsta tanke på att man råkar skära igenom potatisen hela vägen till botten.
Ett annat tips är en äggskivare men då måste det vara en väldigt bra sån för potatisar är mycket hårdare än ägg...
January 13, 2003
5.5dl Havregryn
4dl vetemjöl
150g rumstempererad smör eller magarin
3/4dl farinsocker
½dl socker
1dl ljus sirap
2dl mörk choklad, grovhackad
3/4dl kakao Nibs (eller finhackad choklad minst 70% kakao)
2tsk bakpulver
1/4tsk salt
3/4tsk rivet apelsinskal
½dl vatten
400g+ ljus chaoklad till doppning
#1 Förvärm ugnen till 200c.
Blanda mjöl, bakpulver, smör, socker, havregryn och salt så att konsistensen blir ungefär som brödsmulor. Tillsätt sirap, mörk choklad, nibs, apelsinskal och vatten och blanda ihop till en deg.
#2 Rulla försiktigt degen till en rulle med ca 5-7cm i diameter. Lägg degrullen i kylen i 30min. Skär sedan rullen till ca 1cm tjocka skivor och lägg dom på en plåt med bakpapper på.
#3 Sänk ugnen till 175c och grädda kakorna i mitten i 10-15min. Ta sen ut och låt svalna på ett ugnsgaller.
#4 När kakorna har svalnat så smält den ljusa chokladen i ett vattenbad och doppa undersidan av kakorna i chokladen med två gafflar.
Finns även att köpa för den late. 😉
August 22, 2005
Sebbe wrote:
2 dl florsocker
4 msk kakao
100 gram smör, rumsvarmt
1 msk vaniljsocker
5 dl havregryn
6 msk stakt kaffe
2 dl kokosflingor eller 4 dl pärlsocker
Samma recept finns annars i Bonniers kokbok. Jag och min dotter använde det igår, och faktiskt, chokladbollarna blev riktigt goda! Fast hennes blev mer som rullar... inte lätt att rulla något till en boll när man är två och ett halvt...
Ska prova tipset med "kokoscentrifugen" nästa gång :D.
Ck
1 Guest(s)