Enkelt tips när du gör chokladbollarna.|Allt mellan himmel och jord|Forum|Nordichardware

Search
Forum Scope


Match



Forum Options



Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters
Lost password?
The forums are currently locked and only available for read only access
sp_Feed sp_TopicIcon
Enkelt tips när du gör chokladbollarna.
Avatar
Sebbe
Member
Medlem
Forum Posts: 5039
Member Since:
June 11, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
1
July 1, 2009 - 12:08 am
sp_Permalink sp_Print

En klassiker är att man ser ut som choklad när man är färdig med geggan. Nästa del är när kokos eller pärlsocker ska på, vilket ofta gör att det hamnar ojämt och man är ännu kletigare.

För att råda bot på detta så använder man ett decilitermått av större storlek, gärna stål, typ 2,5 eller 5 dl. När smeten är klar så låter du kranen försiktigt rinna med kallt vatten och med blöta fingrar tar du upp och formar en boll, släpp denna i decilitermåttet och skaka/centrufigea bollen ett tag. Sedan kan du snabbt ta upp den och lägga på en tallrik. Sjölj fingrarna mellan varje boll.

Om du är en typ som är väldigt godissugen så har du ett recept här nedan wink

ca 40 st, men kanske 10, dom ska ju vara stora.
2 dl florsocker
4 msk kakao
100 gram smör, rumsvarmt
1 msk vaniljsocker
5 dl havregryn
6 msk stakt kaffe
2 dl kokosflingor eller 4 dl pärlsocker (pärlsocker ger större luftrum än kokos och kräver därför större volym)

Sikta florsocker och kakao tillsammans och blanda med smöret (tesil är perfekt) och övriga ingridienser utom kokosflingorna/pärlsocker. Ställ smeten 30 minuter i kylskåp. Forma runda bollar med våta händer och släpp dom i decilitermåttet och skaka om.

Coore
Member
Medlem
Forum Posts: 6002
Member Since:
January 4, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
1229293
July 1, 2009 - 8:55 am
sp_Permalink sp_Print

Detta var den konstigaste tråden jag har sett på länge...

Dani
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 1854
Member Since:
February 17, 2004
sp_UserOfflineSmall Offline
1229298
July 1, 2009 - 10:12 am
sp_Permalink sp_Print

Bästa tråden ever!! =DO

Mer sötsaker till folket!

Stefan Samuelsson
Member
Medlem
Forum Posts: 3346
Member Since:
January 23, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
1229301
July 1, 2009 - 11:25 am
sp_Permalink sp_Print

Inte direkt sötsaker men för er som gjort hasselbackspotatis nån gång så vet ni kanske att det är ganska drygt att stå och skära skårorna ner i potatisen och hålla koll så man inte skär igenom hela potatisen.
Ett enkelt tips är att lägga skaftet på två vanliga matknivar som man inte är rädd om på var sida om potatisen och sen är det bara att hacka på utan minsta tanke på att man råkar skära igenom potatisen hela vägen till botten.

Ett annat tips är en äggskivare men då måste det vara en väldigt bra sån för potatisar är mycket hårdare än ägg...

Shikar
Member
Medlem
Forum Posts: 4468
Member Since:
April 24, 2007
sp_UserOfflineSmall Offline
1229302
July 1, 2009 - 11:37 am
sp_Permalink sp_Print

Kul tråd... 🙂

beta
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 1736
Member Since:
January 13, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
1229303
July 1, 2009 - 11:40 am
sp_Permalink sp_Print
[Image Can Not Be Found]

5.5dl Havregryn
4dl vetemjöl
150g rumstempererad smör eller magarin
3/4dl farinsocker
½dl socker
1dl ljus sirap
2dl mörk choklad, grovhackad
3/4dl kakao Nibs (eller finhackad choklad minst 70% kakao)
2tsk bakpulver
1/4tsk salt
3/4tsk rivet apelsinskal
½dl vatten
400g+ ljus chaoklad till doppning

#1 Förvärm ugnen till 200c.
Blanda mjöl, bakpulver, smör, socker, havregryn och salt så att konsistensen blir ungefär som brödsmulor. Tillsätt sirap, mörk choklad, nibs, apelsinskal och vatten och blanda ihop till en deg.

#2 Rulla försiktigt degen till en rulle med ca 5-7cm i diameter. Lägg degrullen i kylen i 30min. Skär sedan rullen till ca 1cm tjocka skivor och lägg dom på en plåt med bakpapper på.

#3 Sänk ugnen till 175c och grädda kakorna i mitten i 10-15min. Ta sen ut och låt svalna på ett ugnsgaller.

#4 När kakorna har svalnat så smält den ljusa chokladen i ett vattenbad och doppa undersidan av kakorna i chokladen med två gafflar.

Finns även att köpa för den late. 😉

Guest
Member
Medlem
Forum Posts: 9344
Member Since:
August 22, 2005
sp_UserOfflineSmall Offline
1230173
July 16, 2009 - 3:24 pm
sp_Permalink sp_Print

Sebbe wrote:
2 dl florsocker
4 msk kakao
100 gram smör, rumsvarmt
1 msk vaniljsocker
5 dl havregryn
6 msk stakt kaffe
2 dl kokosflingor eller 4 dl pärlsocker

Samma recept finns annars i Bonniers kokbok. Jag och min dotter använde det igår, och faktiskt, chokladbollarna blev riktigt goda! Fast hennes blev mer som rullar... inte lätt att rulla något till en boll när man är två och ett halvt...

Ska prova tipset med "kokoscentrifugen" nästa gång :D.

Ck

Forum Timezone: Europe/Stockholm
Most Users Ever Online: 1030
Currently Online:
Guest(s) 328
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
Andreas Galistel: 16287
Jonas Klar: 15897
ilg@dd: 10810
Nyhet: 10607
Mind: 10550
Ctrl: 10355
Gueno: 9881
Guest: 9344
Snorch: 8881
Callister: 8468
Newest Members:
PetrbonFU PetrbonFU
Karine Bembry
Dolores Mcdaniels
Anibal McLeish
Francisca Alt
Alfie Everhart
Lester Huitt
Orlando Jorgensen
Mikki Lundgren
Dakota Kozlowski
Forum Stats:
Groups: 11
Forums: 59
Topics: 146630
Posts: 1300967

 

Member Stats:
Guest Posters: 2
Members: 79425
Moderators: 0
Admins: 11
Administrators: nordicadmin, Henrik Berntsson, Anton Karmehed, Carl Holmberg, Joel Oscarsson, Mikael Linnér, Mikael Schwartz, Andreas Paulsson, Nickebjrk, Mattias Pettersson, EmxL