Göra eget vin.. ?|Page 2|Allt mellan himmel och jord|Forum|Nordichardware

Search
Forum Scope


Match



Forum Options



Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters
Lost password?
The forums are currently locked and only available for read only access
sp_Feed sp_TopicIcon
Göra eget vin.. ?
Fredrik Håkansson
Member
Medlem
Forum Posts: 8296
Member Since:
August 20, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
425281
October 1, 2003 - 10:41 am
sp_Permalink sp_Print

caged wrote: [quote=DiDi][quote=caged][quote=DiDi][quote=caged]Oj vad avancerade vi har blivit här då. Vad hände med systemsprit? Iofs dyrt men man vet vad man får iaf. =)

Får åka över till danmark och handla istället...

Polen säger folk är superbilligt. Har två polskor i korridoren och de tycket det är jättedyrt med sprit här. Iofs tycker de allt är dyrt i sverige jämfört med polen men sak samma. =)

Men idag (1 okt) sänker ju Danmark skatten på sprit. Så det blir lika billigt som i Tyskland... Bara för mig att ta tåget över 😉

Åhh, tar du beställningar? Skulle behöva en hink med absolut skulle jag tro. =)

Visst... men jag lägger på 40% på priset 😉

LoDD
Siktar mot toppen
Medlem
Forum Posts: 58
Member Since:
October 5, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
425282
October 1, 2003 - 10:43 am
sp_Permalink sp_Print

Hauk wrote: Det är ju lite känsla med att göra det själv 😉

när man gör mäsk så höjjer iaf socker alkoholhalten, och det är ju jäst så det lär väl va samma med vin.

Har en polare som gör vitt i badkaret, kan höra med han idag, han måste nog göra ngt sånt, för hans vin är uppemot 30%

Helt omöjligt att hans vin är uppemot 30%, jästen dör nämligen när alkoholprocenten överstiger runt 25%.
Dessutom är det väl onödigt att jäsa mer än 30 liter åt gången, då dör nämligen jästen också. För att jäsa sådana kvantiteter behövs trycktank.

spartacus
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 1041
Member Since:
August 15, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
425391
October 1, 2003 - 12:51 pm
sp_Permalink sp_Print

LoDD wrote: [quote=Hauk]Det är ju lite känsla med att göra det själv 😉

när man gör mäsk så höjjer iaf socker alkoholhalten, och det är ju jäst så det lär väl va samma med vin.

Har en polare som gör vitt i badkaret, kan höra med han idag, han måste nog göra ngt sånt, för hans vin är uppemot 30%

Helt omöjligt att hans vin är uppemot 30%, jästen dör nämligen när alkoholprocenten överstiger runt 25%.
Dessutom är det väl onödigt att jäsa mer än 30 liter åt gången, då dör nämligen jästen också. För att jäsa sådana kvantiteter behövs trycktank.

Trycktank? 200 liters fat har funkat bra.

LoDD
Siktar mot toppen
Medlem
Forum Posts: 58
Member Since:
October 5, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
425400
October 1, 2003 - 12:55 pm
sp_Permalink sp_Print

spartacus wrote: [quote=LoDD][quote=Hauk]Det är ju lite känsla med att göra det själv 😉

när man gör mäsk så höjjer iaf socker alkoholhalten, och det är ju jäst så det lär väl va samma med vin.

Har en polare som gör vitt i badkaret, kan höra med han idag, han måste nog göra ngt sånt, för hans vin är uppemot 30%

Helt omöjligt att hans vin är uppemot 30%, jästen dör nämligen när alkoholprocenten överstiger runt 25%.
Dessutom är det väl onödigt att jäsa mer än 30 liter åt gången, då dör nämligen jästen också. För att jäsa sådana kvantiteter behövs trycktank.

Trycktank? 200 liters fat har funkat bra.

Jodå, men där är alkoholprocenten inte över 20% heller, därmed kan man jäsa större mängder då jästen inte dör av alkoholhalten...

Spannen
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 505
Member Since:
November 4, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
425431
October 1, 2003 - 1:19 pm
sp_Permalink sp_Print

jag och en kompis har gjort vin två gånger. Första gången gjorde vi nåt fel så det smakade skit. Andra gången köpte vi en lite "finare" 4 veckors vinsats (den första var 5 dagars). Denna tillsatte vi 2kg socker till.
Mätte i början och när det var klart med jäsmätare, och enligt den hade vi en procenthalt på 18.5% 😀 Inte illa.
Det kan nog stämma också, för jag blev riktigt dyngrak på 1.5liter.
vi orkade inte eftersöta vinet, vilket nog var en tabbe. Tungan skrumpnar nämligen ihop sig av vinets beskhet. Dock går det relativt bra att dricka rent ändå, sålänge det är kallt.

Jag vill verkligen rekomendera vin till er som ska ha en större fest. hade en sådan för en månad sen. Vi var 15 pers och vi hade med oss en vinsats (färdig såklart) Alla 15 blev fulla som drägg och det blev tom vin över. Kostade sammanlagt 350spänn inkl utrustning. Det är inte dåligt för 15 fyllor 😉
Bara tänk på en sak, ställ inte jäskaret i ert rum. Det luktar nämligen inte så gott om det när det jäser...

Twinsen
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 1842
Member Since:
February 21, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
425446
October 1, 2003 - 1:29 pm
sp_Permalink sp_Print

Spannen wrote:
Bara tänk på en sak, ställ inte jäskaret i ert rum. Det luktar nämligen inte så gott om det när det jäser...

No shit 😉
Men jag klagar inte. Övriga familjemedlemmar gör dock det. Man vänjer sig ganska snabbt med lukten.

alph7
Almost a full-blooded keyboard-warrior
Medlem
Forum Posts: 197
Member Since:
January 30, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
425489
October 1, 2003 - 2:26 pm
sp_Permalink sp_Print

Jag har lite erfarenhet. Jag och 2 polare gjorde ca. 800 liter vin sammanlagt för några år sen.

Din kompis har lite fel. Om du hade tillsatt socker i början av jäsprocessen så får jästen mer att jäsa på (mer "mat" åt jästen) och då kan det bli lite mer alkohol. En genomsnittlig vinsats brukar hamna runt 13% om man inte tillsätter extra socker (så långt ifrån alkoholfritt). Sånt vin är dock helt galet mycket godare än om vinet är 18%.
Vad man också bör komma ihåg när man snackar om vinsatser är att de är så sablarns billiga så kostnaden för sockret gör det knappt värt det ekonomiskt sett heller.

Sen finns det en praktisk maxgräns (den teoretiska ligger på 24% har jag för mig) på ca. 20% alkohol oberoende av hur mycket socker du stoppar i. Det har att göra med olika mättnadsprylar men framförallt på att jästsvampen dör+ lite andra smågrejer. Jag kommer inte ihåg alla detaljer.

Lite tips sen då. Rengör som en idiot med sånt specialmedel som finns på essensbutiker. före varje gång du använder en del. Vin fuljäser jättelätt. Om det inte blir odrickbart så blir det bara äckligt. Fett värt arbetet.

Lukten kan man få att försvinna om man bygger ett filter med aktivt kol. Ganska simpelt. funkar med sönderskuren petflaska med en tygbit med aktivt kol i för det. Experimentera med aktivering och sånt. kommer inte ihåg hur vi fick det effektivast.

skaka bort kolsyran tills du har pajat ryggen. skaka sen lika mycket till.

sen av de olika satser som vi provade så fick vi bäst resultat av torrsatser. det är lite mer arbete med dom men det är värt det.

ps. varning för det ultimata vinet. om ni uppnår det så mår man inte dåligt och vinet smakar som en god saft. Vi hade en ultimata-vinet kväll som vi hade tur att vi överlevde.

Twinsen
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 1842
Member Since:
February 21, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
425494
October 1, 2003 - 2:33 pm
sp_Permalink sp_Print

Tack alph7 för alla tips! Fast det där med att rengöra som en idiot för att det inte ska smygjäsa.. jag har hällt i jässtopp så att jästen dör efter ett par dagar, så det borde inte vara några problem med det. Eller ?

Avatar
heimdal
Member
Medlem
Forum Posts: 2779
Member Since:
September 13, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
425854
October 1, 2003 - 9:47 pm
sp_Permalink sp_Print

hemkoks tråden allan då.. hehehe

mäsk luktar bäver..

om ni lägger i bär å skit i vinet som jag har en fd bekant som gjorde, glöm inte rensa ur dem samt låt bottensatsen vara, han hade grumligt vin med 1 000 000 kärnor i.. blä på det

Mind
Member
Medlem
Forum Posts: 10550
Member Since:
June 28, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
425862
October 1, 2003 - 9:53 pm
sp_Permalink sp_Print

jag ska nog skriva ner detta

Avatar
heimdal
Member
Medlem
Forum Posts: 2779
Member Since:
September 13, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
425877
October 1, 2003 - 10:03 pm
sp_Permalink sp_Print

Mind wrote: jag ska nog skriva ner detta

vilket av alla de intressanta inläggen?

Mind
Member
Medlem
Forum Posts: 10550
Member Since:
June 28, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
425890
October 1, 2003 - 10:21 pm
sp_Permalink sp_Print

allt som är av relavans.

Hauk
Member
Medlem
Forum Posts: 4055
Member Since:
October 28, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
425916
October 1, 2003 - 11:40 pm
sp_Permalink sp_Print

LoDD wrote: [quote=Hauk]Det är ju lite känsla med att göra det själv 😉

när man gör mäsk så höjjer iaf socker alkoholhalten, och det är ju jäst så det lär väl va samma med vin.

Har en polare som gör vitt i badkaret, kan höra med han idag, han måste nog göra ngt sånt, för hans vin är uppemot 30%

Helt omöjligt att hans vin är uppemot 30%, jästen dör nämligen när alkoholprocenten överstiger runt 25%.
Dessutom är det väl onödigt att jäsa mer än 30 liter åt gången, då dör nämligen jästen också. För att jäsa sådana kvantiteter behövs trycktank.

Om du föreställt dig min polare som en kille i vit labrock och med massa mät-instrument har du fel, han ser mer ut som ett riktigt prakt keffo. 30 på ett ungefär, 20 kanske? Jag blir duktig på en liter iaf.

Metz
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 1533
Member Since:
November 16, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
425947
October 2, 2003 - 1:21 am
sp_Permalink sp_Print

UJujujujuj 96% vin är noog inte gott 😀

LoDD
Siktar mot toppen
Medlem
Forum Posts: 58
Member Since:
October 5, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
425956
October 2, 2003 - 3:09 am
sp_Permalink sp_Print

Kan tillägga att 17 gram socker gör en procentenhet alkohol i en liter, för den intresserade wink.

Blue_Moon_
Member
Medlem
Forum Posts: 3020
Member Since:
November 8, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
426030
October 2, 2003 - 8:39 am
sp_Permalink sp_Print

LoDD wrote: Kan tillägga att 17 gram socker gör en procentenhet alkohol i en liter, för den intresserade wink.

Beror inte alkoholhalten på hur länge satsen får jäsa också?

Annars tycker jag folk i allmänhet är misstänkt välbevandrade inom hemmabryggeri 😀

JCLAESON
Almost a full-blooded keyboard-warrior
Medlem
Forum Posts: 182
Member Since:
February 24, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
426046
October 2, 2003 - 9:01 am
sp_Permalink sp_Print

dhega wrote: Innehåller det Socker + jäst blir det alltid alkohol, för när socker jäser bildas Alkohol.

Häll inte i mer än 1kg socker mer än som står i beskrivningen då kommer det smaka skit, men det blir starkare.

Själv brukar jag köpa Mosel Sats, 160 spänn, +4kg socker = 200spänn.
Och Enligt mig och mina polare blir man svinpackad och det smakar fint, det blir runt 10%.

Sedan brukar jag Eftersöta med cirka 0.5-1kg socker så det inte blir för beskt.
Lycka till!

Jadu minst sagt gjorde också Mosel senast tillsatte nog lite mer än ett kg socker extra men smaken var rätt ok ändå...Men som du sade fyfan vad packad man blev av det vinet.....Många kompisar fick ultimata fyllor på den satsen:)....Sen för övrigt går det inte att göra starkare vin än 14%...Sen måste man ha nån dunderjäst om man ska göra starkare....

LoDD
Siktar mot toppen
Medlem
Forum Posts: 58
Member Since:
October 5, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
426052
October 2, 2003 - 9:12 am
sp_Permalink sp_Print

Blue_Moon_ wrote: [quote=LoDD]Kan tillägga att 17 gram socker gör en procentenhet alkohol i en liter, för den intresserade wink.

Beror inte alkoholhalten på hur länge satsen får jäsa också?

Annars tycker jag folk i allmänhet är misstänkt välbevandrade inom hemmabryggeri 😀

Visst gör det det, men jag förutsätter ju att det får jäsa färdigt =).
Och jo, klart man är lite insatt när det är så pass dyrt att köpa "riktigt".
Ska väl tillägga att det väl är mer eller mindre standard att jäsa med riktig turbojäst istället för bakjäst :D.

Avatar
-=*ThE_cRoW*=-
Member
Medlem
Forum Posts: 4679
Member Since:
February 12, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
426136
October 2, 2003 - 11:03 am
sp_Permalink sp_Print

Metz wrote: UJujujujuj 96% vin är noog inte gott 😀

När det är uppe i 96% så är det nog för det första inte vin längre utan stark stark sprit.. 😛 96% går inte göra utan en relatvit bra utrustning och trycktank desutom är det nog bäst att sköta destileringen bra i det läget.. 🙄

Hur starkt är "läkarsprit" brukar inte de vara ca 96%? Är inte de lite mer trögflytande eller?

Jag har smakat 60 %igt och det gjorde ont.. 96%igt bränner/fräter nog sönder din hals/mage/kropp... wink

LoDD
Siktar mot toppen
Medlem
Forum Posts: 58
Member Since:
October 5, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
426304
October 2, 2003 - 3:38 pm
sp_Permalink sp_Print

-=*ThE_cRoW*=- wrote: [quote=Metz]UJujujujuj 96% vin är noog inte gott 😀

När det är uppe i 96% så är det nog för det första inte vin längre utan stark stark sprit.. 😛 96% går inte göra utan en relatvit bra utrustning och trycktank desutom är det nog bäst att sköta destileringen bra i det läget.. 🙄

Hur starkt är "läkarsprit" brukar inte de vara ca 96%? Är inte de lite mer trögflytande eller?

Jag har smakat 60 %igt och det gjorde ont.. 96%igt bränner/fräter nog sönder din hals/mage/kropp... wink

Inte behöver man trycktank för att göra 96-procentigt! Bara att destillera duktigt så... Om man destillerar vid alkoholens exakta kokpunkt så får man så gott som rent, och ja, alkohol är trögflytande.

Forum Timezone: Europe/Stockholm
Most Users Ever Online: 1030
Currently Online:
Guest(s) 486
Currently Browsing this Page:
3 Guest(s)
Top Posters:
Andreas Galistel: 16287
Jonas Klar: 15897
ilg@dd: 10810
Nyhet: 10607
Mind: 10550
Ctrl: 10355
Gueno: 9881
Guest: 9344
Snorch: 8881
Callister: 8468
Newest Members:
PetrbonFU PetrbonFU
Karine Bembry
Dolores Mcdaniels
Anibal McLeish
Francisca Alt
Alfie Everhart
Lester Huitt
Orlando Jorgensen
Mikki Lundgren
Dakota Kozlowski
Forum Stats:
Groups: 11
Forums: 59
Topics: 146630
Posts: 1300967

 

Member Stats:
Guest Posters: 2
Members: 79425
Moderators: 0
Admins: 11
Administrators: nordicadmin, Henrik Berntsson, Anton Karmehed, Carl Holmberg, Joel Oscarsson, Mikael Linnér, Mikael Schwartz, Andreas Paulsson, Nickebjrk, Mattias Pettersson, EmxL