November 5, 2001
Håller på med ett praktikfall i skolan och en av frågorna är som följer:
Vilka är nackdelarna med att planera levernsfrekvensen enbart utgående från ordersärkostnad och lagerhållningsränta? Vilka faktorer skulle vara motiverat att inkludera om man valde någon mer kvalitativ metod för att bestämma leveransplanen?
Bara att sätta igång och brainstorma!
January 31, 2004
Loggo wrote: Tror de försöker få er att att komma fram till att man skall använda Wilson formeln. Då får du fram den mest ekonomiska orderkvantiten.
Är ju inte hela sanningen heller, men det är en vanlig använd formel. Dock så tar den inte hänsyn till tex kvantitetsrabatter. Den är ju en väldigt statisk metod.
Dessa faktorer kan ju oxå spela in:
Trend analys. Är produkten starkt trend påverkad är det viktigt att följa upp trenden och antingen lägga till mer i prognosen eller dra av. Enklaste sättet är att titta på den historiska försäljningen genom ett diagram. Uträkning av ny prognos innebär att man tar den sista perioden minus den första i diagrammet och dividerar detta med antalet perioder. Resultatet läggs på den sista perioden och därmed har man en ny prognos enligt trend.
Säsongsvariation. Denna metod passar om man har produkter som är starkt säsongsanpassade ex skidor. Försäljningsdata delas in i perioder över året (ex kvartal) och jämförs med ett annat år. För att räkna ut ny prognos summeras årsförsäljningen för vardera år och vägs av till ett genomsnitt. Även kvartalsvis gör man summeringar, då för båda åren tillsammans. Därefter upprättas en indextabell utifrån kvartalskolumnen. Indexkolumnen visar hur försäljningen skiljer sig i förhållande till vardera kvartal.
December 24, 2002
Det är svårt att avgöra på den lilla information so mgavs. Vad gäller saken först?! är det för industrin, är flödet konstant eller varierar det. skall man ta hänsyn till produktionsflödena, ledtiderna , köer som kan uppstå osv. Är det på universitetsnivå eller på gymnasie?
Men uifrån det som gavs kan man ju säga först det som nämndes innan och sen: jämn och känd efterfrågan, ska allt leveras in samtidigt? kapacitetsbegränsningar
November 5, 2001
Loggo wrote: Det är svårt att avgöra på den lilla information so mgavs. Vad gäller saken först?! är det för industrin, är flödet konstant eller varierar det. skall man ta hänsyn till produktionsflödena, ledtiderna , köer som kan uppstå osv. Är det på universitetsnivå eller på gymnasie?
Är främst för industrin eftersom det är inom det området som praktikfallet gäller men alla områden är intressanta.
Eftersom frågan är allmänt ställd krävs ett allmänt svar därför är alla synvinklar av intresse. Letar bara efter lite uppslag eftersom jag kört fast.
Kursen är på högskolenivå.
December 24, 2002
Okej, om man ser det från produktion synsätt. Så är den gyllene regeln. Små försändelser som sänds frekvent och täcker helst bara dagsbehovet. Då minskar risken för köbildningar, och kapitalbindningen sänks enormt. De går som en raket genom hela fabriken. Har gjort något liknande för ett företag fast då var det på transport sidan. Vi sänkte leverans frekvenser istället coh logistik avdelningen tjänande massor p ådet, fast å andra sidan höjdes ju kostnaderna i fabriken istället. Fast det var inte logistik avdelningens sak tyckte de. Suboptimeringar=)
1 Guest(s)