July 27, 2002
Nötter
Trots att nötter har satts i samband med en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, har nötter ett dåligt rykte om sig pga. att de innehåller mycket fett och kalorier. Paradoxalt nog har intag av nötter ett negativt samband med kroppsvikten/kroppsfettet, så att ett högt intag av nötter resulterar i lägre kroppsvikt/kroppsfett.
Valnötter, som ger ca 62 g fett per 100 g ätlig del, är unika tack vare sitt höga innehåll av omega-3 fetter. 100 g valnötter ger nästa 7 g omega-3 fett, vilket är mycket jämfört med övriga nötter med liknande totalt fettinnehåll, som generellt endast innehåller ca 0,5-1 g omega-3 fett.
Mandlar och jordnötter verkar trots sitt lägre innehåll av omega-3 fett ha en hel del intressanta effekter för den prestations- och hälsomedvetne individen. Studier har visat att ett dagligt tillskott av 40-50 st mandlar under sex månader, motsvarande 320 kalorier, inte resulterade i någon signifikant viktuppgång, vilket man skulle ha förväntat sig från ett dagligt energiöverskott på 320 kalorier under ett halvår. Forskarna förklarar detta med att tillskottet av mandlar minskade intaget av andra livsmedel, samtidigt som det ökade förhållandet mellan omättat och mättat fett i kosten, vilket som sagt stimulerar viloenergiförbrukningen och födans termogena effekt.
Jordnötter och jordnötssmör är ”ökända kaloribomber”. Trots detta visar nya forskningsrön att 1 matsked jordnötssmör intaget minst 5 gånger i veckan har ett samband med 20-30 % minskad risk att drabbas av typ2 diabetes. Sambandet mellan intag av jordnötssmör, jordnötter och andra nötter och risken för typ2 diabetes är sådant att ett högre intag ger ett större skydd. Man har även uppskattat att en ersättning av kalorier från kolhydrater med motsvarande mängd kalorier från ca 30 g nötter minskar risken för hjärtattack med 30 %. Ersätts i stället kalorierna från mättat fett med ”nötenergi”, minskar risken med hela 45 %.
Forskare rekommenderar därför regelbundet intag av jordnötter och jordnötssmör, samt andra nötter som en ersättning för raffinerade spannmålsprodukter och köttprodukter. Förutom ett högt innehåll av omättade fettsyror, innehåller nötter andra näringsämnen (bl.a fibrer och magnesium) och västsubstanser som minskar insulinresistens, och därmed risken för typ2 diabetes och andra kroniska sjukdomar. En minskad insulinresistens stimulerar även fettförbränningen och motverkar fettbildning i kroppen, vilket är fördelaktigt för alla som vill hålla formen och motverka fetma.
Stämmer detta?
September 11, 2002
bör kunna stämma.. man har testat många olika metoder för att gå ner i vikt. det som visar sig vara bäst är en diet innehållande rätt mängder "nyttigt" fett. dvs. en kost innehållande mycket fleromättat fett och enkelomättat fett ger bättre resultat än en kost i stort sett helt utan fett.
många tror att fett är det som gör att man går upp i vikt men det stämmer inte direkt.. man går upp i vikt om man äter mer än man förbränner, sen kvittar det vad du äter, kolhydrater, protein, fett.. det är ju väldigt populärt med "non fat products" nu för tiden. men flera såna produkter innehåller sjukt mycket socker o andra tillsatser istället som e lika farliga.
February 1, 2002
nötter är skitbra att äta, massa protein..
(per 100g) Jordnötter..
Protein Fett Kolhydrater Kalorier
27,0 49,0 10,3 585
Kanske inte den bästa födan om du vill gå ner i vikt men super om du vill öka på gymmet 😉 jag brukar ofta ha en stor påse pistachnötter bredvid mig vid tv;n eller datorn
1 Guest(s)