February 23, 2004
1. När jag kokar vatten tar jag alltid kallt vatten från kranen. Kan man inte ta varmt vatten från kranen för att det skall gå snabbare att få det att koka?
2. Om man fryser någonting (varmkorv t.ex) och vid ett tillfälle tar man fram paketet för att tina upp det lite och sen lägga in det igen (så jävla jobbigt att få loss korvarna om de är stelfrusna man får ju stå med en ishacka o hugga). Hursomhelst är det farligt om korvarna låg ute ur frysen o tinade i sisådär en timma o sen la man in dem igen i frysen. Man har ju hört att när man väl tinat upp någonting skall man inte lägga in det i frysen igen. Vad beror det på? Varför är det olämpligt?
December 15, 2003
1: Nej, det blir utfällningar från varmvattenberedaren och rören, man ska ALLTID ta kallt vatten. (iallafall om man ska typ fixa välling till en unge, ska du koka kaffe så tror jag det inte ha nån större betydelse även om man ska ta kallt vatten)
2: Varje gång du tinar upp nåt och fryser ner igen så är det iskristaller som "spränger" sönder skiten. Det är iof inget man behöver bry sig så värst mycket om. Du tänker nog på att värma upp nåt och frysa in upprepade gånger, det ska man inte göra pga bakterierisk.
April 13, 2004
Alex_88_ wrote: [quote=Neam][quote=MULLVADEN]Varmvatten från kranen har massa bakterier som inte Kallvattnet har... så därför ska man alltid ta Kallvatten...
Om det nu är bakterier i det varma så försvinner antagligen dem när vattnet når 100'c och kokar?
Eller snarare 60 celcius
Vadå 60'c ? 😕
March 21, 2004
Varmvatten kan innehålla höga halter av bakterier, encelliga djur och t.om virus, samt annat konstiga saker, även en del metaller och nitrater.
normalt sett så är det inget märkvärdigt, Men ifall du är försvagad i kroppen så kan dessa skada dig. Värmen i vattner gör att de olika djuren fortplantar sig och på det viset ökar i farlighet, metallerna frånt.ex. gamla rör kan bli giftiga osv. Man bör ALLTID använda kallt vatten till matlagning, och att skölja disken med. Problemen är sällsynta här i Sverige, då vi har ett bra kranvatten.
En del virus kan överleva rätt extrema förhållanden, därför t.ex. sjukhus tryckkokar sina instrument i 160 g. C i ca 30 minuter.
Normala colio bakterier (orsakar de flesta fall av magsjuka) dör ganska fort vid kokning men de kan ju överleva på diskbänken och blandas i maten igen efter kokning. Därför det finns ganska många regler om hur man ska hantera mat på restauranger t.ex.
October 24, 2003
Neam wrote: [quote=Alex_88_][quote=Neam][quote=MULLVADEN]Varmvatten från kranen har massa bakterier som inte Kallvattnet har... så därför ska man alltid ta Kallvatten...
Om det nu är bakterier i det varma så försvinner antagligen dem när vattnet når 100'c och kokar?
Eller snarare 60 celcius
Vadå 60'c ? 😕
De flesta bakterier tar livet av sig vid 60C, inte 100.
Och det där med varmvatten är inte för bakterier, det är för fällningar, från metaller osv.
Så sa iaf hemkunskapsläraren, och så säger biologiläraren 🙂
January 14, 2002
fj1 wrote: Varmvatten kan innehålla höga halter av bakterier, encelliga djur och t.om virus, samt annat konstiga saker, även en del metaller och nitrater.
normalt sett så är det inget märkvärdigt, Men ifall du är försvagad i kroppen så kan dessa skada dig. Värmen i vattner gör att de olika djuren fortplantar sig och på det viset ökar i farlighet, metallerna frånt.ex. gamla rör kan bli giftiga osv. Man bör ALLTID använda kallt vatten till matlagning, och att skölja disken med. Problemen är sällsynta här i Sverige, då vi har ett bra kranvatten.
En del virus kan överleva rätt extrema förhållanden, därför t.ex. sjukhus tryckkokar sina instrument i 160 g. C i ca 30 minuter.
Normala colio bakterier (orsakar de flesta fall av magsjuka) dör ganska fort vid kokning men de kan ju överleva på diskbänken och blandas i maten igen efter kokning. Därför det finns ganska många regler om hur man ska hantera mat på restauranger t.ex.
står detdär i någon bok eller? precis detdär har morsan lärt mig 😛
December 13, 2003
Man ska alltid ta kallvatten, därför att det låsnar koppar från rören, som gör att du kan få magsjuka och andra otrevliga sjukdomar.
Phenom2 X4 955 BE |Gigabyte GA-MA790GPT-UD3H | Corsair 8GB CL9 1600Mhz | GIGABYTE HD 6970 OC 2GB | SSD 120GB OCZ Vertex 2 + 500GB WD Black X 2 | Corsair TX 750w | Lian Li Lancool PC-K62
March 21, 2004
Nej , i många böcker....
sunt förnuft när man vet vad det handlar om... använd aldrig samma verktyg till servering som du använde innan du lagade till maten osv..
Har jobbat både inom livsmedelsbranchen och avloppshantering (dock ej samtidigt 😮 )
Och numera inom Verkstadsindustrin...
September 17, 2003
2 Guest(s)