Reducera sin vikt --> Må bra|Allt mellan himmel och jord|Forum|Nordichardware

Search
Forum Scope


Match



Forum Options



Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters
Lost password?
The forums are currently locked and only available for read only access
sp_Feed sp_TopicIcon
Reducera sin vikt --> Må bra
Avatar
Relaxia
Member
Medlem
Forum Posts: 3065
Member Since:
November 5, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
1
August 31, 2006 - 8:09 pm
sp_Permalink sp_Print

Callister med sin tråd gav mig en liten tankeställare. Inte för att jag anser mig fet eller för tjock, men jag har som mål att komma i mina 2 år gamla badbrallor om 5 veckor. Typ.

Hur gå till väga? Det enda som fungerar är ju sam alla vet att motionera och äta rätt. Motionen än väl en sak, men vad ska en sund kost bestå av? Vilka vanligare rätter bör man undvika och vilka ska man utöka? Är pizza och kebeb så onytigt som mankan tro?
Till exempel så blev jag bjuden på lunch idag. Det är ju en klar fälla. Lunchresturanger avv de flesta slag är ju kända för att inte snåla med fett och dylikt. Maten ska ju smaka bra så kunderna kommer tillbaka.

Min frukost har i över en vecka bestått av 2-3 skivor übergroft bröd med endast ost på och en banan till det. + vatten då. Det låter rätt hälsosamt i mina öron, men det kanske är fel?

Vad anser du är ett nyttigt mål mat?

Fredrik Håkansson
Member
Medlem
Forum Posts: 8296
Member Since:
August 20, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
1073541
August 31, 2006 - 8:13 pm
sp_Permalink sp_Print

Hoppa inte på någon "gå-ner-i-vikt-snabbt-kur" bara.

Avatar
Jonas Klar
Member
Medlem
Forum Posts: 15897
Member Since:
February 12, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
1073542
August 31, 2006 - 8:13 pm
sp_Permalink sp_Print

Pasta/ris/potatis + kött och grönsaker. Däremot glömmer jag allt som oftast grönsakerna nån annanstans. 😉

Sen har vi den där förbenade tallriksmodellen som jag så många gånger förträngt, den är bra.

Fett i sig är ingen större fara, undvik socker i större mängder bara. 🙂

Lukas
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 1132
Member Since:
March 4, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
1073545
August 31, 2006 - 8:17 pm
sp_Permalink sp_Print

Som sagt, hoppa över sockret.

Avatar
Relaxia
Member
Medlem
Forum Posts: 3065
Member Since:
November 5, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
1073547
August 31, 2006 - 8:18 pm
sp_Permalink sp_Print

Didi, ingen risk 🙂 Så illa är det inte. Är inte missnöjd, men tänkte passa på medans jag är ensam. Lätt att äta mindre nyttigt då.

Fredrik Håkansson
Member
Medlem
Forum Posts: 8296
Member Since:
August 20, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
1073548
August 31, 2006 - 8:19 pm
sp_Permalink sp_Print

Kalorier är inte farliga... Så länge man uttnytjar dem.

Callister
Member
Medlem
Forum Posts: 8468
Member Since:
July 27, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
1073549
August 31, 2006 - 8:20 pm
sp_Permalink sp_Print

Först och främst: Läs denna deffguide.

n viktminskning kan du bara åstadkomma på ett sätt: att förbruka mer energi än vad du stoppar i munnen. Detta i sin tur kan du åstadkomma på tre sätt: genom att dra ner på maten, genom att öka din energiförbrukning via motion eller andra aktiviteter, eller genom en kombination av dessa. Den sistnämna metoden är att rekommendera. Dels slipper du dra ner för mycket på maten och därigenom riskera försämrad energiomsättning, muskelförlust (vilket innebär ytterligare nedsatt energiförbrukning, i en ond spiral) och att gå miste om värdefulla näringsämnen, dels slipper du spendera ändlösa timmar på förbränningsträning.

Det är att rekommendera att du under deffperioden tränar tung styrketräning, eftersom denna håller din förbränning uppe och stimulerar din kropp att behålla muskelmassa som inga andra motionsformer, även under lågt energiintag. Att du fortsätter med din tunga träning är bara bra och stimulerar anabola hormoner och verkar till att kroppen bevarar muskelmassa. Dessutom innebär själva styrketräningen en förhöjd energiförbrukning upp till 48 timmar efter själva träningspasset. Under en 24-timmarsperiod förbrukar 60-70 minuters intensiv styrketräning lika mycket energi som 50 minuters konditionsträning på 70% av maxpuls gör under samma tidsperiod.

Ett kilo kroppsfett består av i runda tal 7000 - 7500 kilokalorier (kcal). När du har förbrukat den mängden energi mer än du ätit, oavsett hur du har åstadkommit denna energiförbrukning eller hur lång tid den tagit, har du gått ner ett kilo. Naturligtvis finns det andra faktorer som spelar in, men i grund och botten är det den matematiken som gäller. Alltså: ligger du på ett energiunderskott på 500 kcal per dag, går du ner ungefär ett halvt kilo i veckan. Det är en ypperlig nedgångstakt för att inte tappa muskelmassa eller försämra ämnesomsättningen.

Ditt ungefärliga energibehov kan du räkna ut genom den beprövade Harris&Benedict-ekvationen från 1919:

Män: 66.5 + (13.75 x kg) + (5.003 x cm) - (6.775 x ålder)

Kvinnor: 655.1 + (9.563 x kg) + (1.850 x cm) - (4.676 x ålder)

Slutsiffran är ditt BEE, dvs ditt basala energibehov vid vila.

Därefter multipliceras BEE:t med en stress- och aktivitetsfaktor från 1.2 - 2.0, där 1.2 är en dag framför datorn och 2.0 är en idrottsmans dag inom en konditionsgren, och från summan du får fram (som alltså visar det energiintag du behöver för att din kroppsvikt skall vara konstant vid den aktivitetsnivå du anger) drar du av 500 kcal. Det är kaloriintaget som du bör ligga på för att uppnå viktminskningen av ett halv kilo per vecka.

Är du kraftigt överviktig, dvs har mer kroppsfett än genomsnittspersonen, stämmer inte uträkningen lika bra längre; den är från en tid då medelpersonen var genomsnittligt betydligt smalare och mer vältränad än i dag. Är du överviktig får du räkna med att siffran för ditt energibehov är något lägre än vad uträkningen ger.

Vad olika livsmedel har för energivärde och hur mycket protein, fett och kolhydrater de innehåller kan du hitta i Livsmedelsverkets tabeller. Det enda sättet att veta hur mycket maten du får i dig innehåller är att väga den och kolla i tabellerna. Tråkigt men sant. Allt annat blir rena gissningar.

Dela gärna upp ditt dagliga energiintag på ett flertal, säg 4-6, mindre, välkomponerade måltider i stället för ett par stora sådana. På det sättet tillför du regelbundet de näringsämnen kroppen behöver för hälsan och för att bygga upp sig. Protein kan t ex inte lagras i kroppen för framtida behov på samma sätt som kolhydrat och fett, utan behöver tillföras regelbundet.

Du behöver både kolhydrater, protein och fett till varje mål för optimalt näringsupptag och välbefinnande. Kroppen kan inte klockan, och väljer du rätt sorts mat finns det ingen anledning att t ex strypa kolhydratintaget efter en viss tidpunkt, eller t o m sluta äta efter klockan 18:00. Det sistnämnda är en seglivad myt som lever kvar år efter år. Du kan undvika att lägga dagens största intag av kolhydrat vid det tillfället, eftersom detta innebär risk för nybildning av kroppsfett från kolhydrat och minskad frisättning av tillväxthormon under natten, men det är inget som kommer att ha någon avgörande effekt på slutresultatet av dieten. Det är fortfarande energi in minus energi ut över dygnet som helhet som är av vikt. Har du tränat på kvällen finns det bara fördelar med kolhydrater här.

Dina kolhydrater bör till så stor del som möjligt komma från naturliga, oraffinerade livsmedel. Välj gärna fullkornsalternativen, dvs grovt bröd eller knäckebröd framför vitt sådant, fullkornspasta framför Idealmakaroner, kokt potatis framför pulvermos osv.

Glykemiskt Index (GI) på kolhydrat spelar mindre, om någon roll, när det gäller påverkan på fettinlagring och fettförbränning. Vid en normal, blandad kost är den blodsocker- och insulinfrisättning som kolhydraternas GI har inte tillräcklig effekt för att påverka fettinlagring och fettförbränning över dygnet. Det är ingen ursäkt att äta sockersötat skräp - ju mer sådant kosten innehåller, desto mindre kaloriplats blir det över för näringsrika livsmedel som verkligen gör någon nytta för din kropp och dina träningsresultat.

Bra kolhydratkällor är pasta (särskilt fullkornsvarianterna), parboiledris och fullkornsris, kokt potatis, havregrynsgröt, rågflingegröt, All-Bran Plusflingor, grahamsgrynsgröt, müsli, korngryn, kornris, mjukt och grovt flerkornsbröd, matvete, bönor, linser och frukt.

I alla måltider bör du ha en proteinkälla. Du kan inte lagra protein för framtida behov på samma sätt som du kan med kolhydrater och fett, utan var tredje till var fjärde timme behöver du påfyllning. Det är proteinet som ger dina muskler byggstenar.

Bra protein hittar du i rent, magert kött som fläskfilé- och kotlett, rostbiff, skinka, kassler, lövbiff, mager mjukost, alla sorters fiskar, magra mjölkprodukter, ägg, hamburgerkött, musslor, räkor, krabba, kalkon, höns, kycklingbröst, keso, kesella, grynost, bland många andra källor.

Fettintaget är inte heller att underskatta. Drar du ner på fettintaget sjunker din fettförbränning och dina hormonnivåer, och du riskerar att minska upptaget av de fettlösliga vitaminerna. Dessutom har fettet fördelen att det ger ett långsammare upptag av maten du ätit och förlänger proteinets aminosyreutsöndring, vilket är en fördel inte minst inför nattens långa fasta. Det är dock en fördel om större delen av ditt fettintag består av omättade fetter istället för mättade, vilka lättare lagras som kroppsfett och sänker insulinkänsligheten, medan de omättade förbättrar den.

Bra fett hittar du i, för att ta några exempel: raps-, oliv-, eller linfröolja, fet fisk som makrill eller sill eller strömming eller lax, nötter, mandlar och avokado.

Välj en kolhydratkälla, en proteinkälla och en fettkälla till varje mål. Komplettera med grönsaker. Ingen speciell mat är bättre vid en viss tidpunkt på dagen, utan det är en smaksak. Gröt passar lika bra till lunch som till frukost, tex, och pasta lika bra till frukost som middag, om man nu känner för makaroner när man vaknar.

Ett mål som kanske bör vara fettsnålare än de andra vanliga målen är frukosten, då ett högt fettintag vid den tidpunkten försämrar insulinkänsligheten flera timmar framåt. Dock är mättat fett den stora boven här och att äta en normal frukost med fett från t ex havregryn och något ägg är inget att oroa sig för.

Om du orkar räkna på saken är 2 gram protein per kilo kroppsvikt och runt 1 gram fett per kilo kroppsvikt bra siffror att ligga på. För lite protein omöjliggör muskeltillväxt och/eller ökar risken för muskelproteinnedbrytning, medan för mycket protein leder till sänkta testosteronnivåer. För lite fett innebär också negativ inverkan på de anabola hormonerna. Sedan fyller du på med kolhydrater från näringsrika, oraffinerade källor tills du når det energiintag du siktar på. Varje gram protein och kolhydrat ger 4.1 kcal, medan varje gram fett ger 9.3 kcal.

Efter hård fysisk ansträngning är det viktigt att fylla på dina tömda kolhydratdepåer. Då passar snabba kolhydrater bra, dvs kolhydrater med högt GI, för att påskynda återhämtningen och lagra in ny energi i form av kolhydrater (glykogen) i dina muskler. Då är druvsocker eller maltodextrin utmärkta valet, även om andra snabba kolhydrater fungerar: cornflakes, vitt bröd, skumgodis, potatismos, russin, mm. Mängden kolhydrat har större påverkan på återhämtningen än GI:t, och har man ett kontrollerat energiintag att pricka, är det ofta en fördel att slippa lägga en stor del av detta på näringstomma sockerarter eller maltodextrin. Cirka 0.8 - 1.2 gram kolhydrat per kilo kroppsvikt brukar vara lagom siffror; ju hårdare och längre pass, och ju större muskelgrupper du tränat, desto högre siffra. Det beror alltså på vad du tränat, hur länge och med vilken intensitet. Ett armpass kräver inte lika mycket som ett långt knäböjspass, som i sin tur inte kräver lika mycket som ett långt och intensivt konditionspass. Efter ett kort styrketräningspass där små muskelgrupper tränas räcker säkert 0.5 g per kilo. En "normal" dosering efter styrketräning är runt 0.8 g per kilo. Efter riktigt tömmande konditionsträning är normal dos 1.2 - 1.5 g per kilo, med samma mängd igen inom två timmar, för den idrottsman som prioriterar återhämtning för kommande ansträngning.

I samband med träning är det också lämpligt att ta en eller flera proteindrinkar, gärna tillsammans med kolhydrat i för en perfekt kombination och större effekt på proteinsyntesen (nybildningen av muskelprotein) och för minskad muskelnedbrytning. Mjölkprotein fungerar bra här, och vassle och kasein, de vanliga proteinsorterna i proteintillskott, har likvärdig effekt efter styrketräning. Det spelar ingen roll om du blandar med mjölk, men mjölken ger dig mer energi som du kanske inte vill ha under ett deffupplägg. Vassle och kasein är heller inget konstgjort eller onaturligt, utan en naturlig beståndsdel i vanlig mjölk (20% av proteinet i mjölk består av vassle, resten av kasein).

Att tillföra ovan nämnda protein direkt före träningspasset har störst effekt på muskeluppbyggnaden efter passet, så att dela upp en större så kallad "gainer" (kolhydrat+protein) och ta en del före och en del efter är en god idé. Vilken mängd protein som är bäst här är inte känt, men 0.3-0.5 gram per kilo kroppsvikt är normala siffror och säkert mer än tillräckligt. Antagligen behövs inte dessa mängder heller, i synnerhet inte om man äter ett normalt mål mat inom rimlig tid efter avslutad träning.

Konditions- och fettförbränningsträning:

Hur mycket energi olika aktiviteter förbrukar på ett ungefär kan du se här:

http://www.caloriesperhour.com....._burn.html

Är du ovan vid konditionsträning, så ge dig inte på blodsmaksrusningar och stenhårda intervaller från början, utan håll ett tempo som gör att du kan vara i rörelse under tillräcklig tid för att förbruka lite energi. Att stupa efter en tokrusning runt löparbanan gör ingen nytta. Allt eftersom kommer du att få bättre kondition och kan öka tempot. Bättre kondition innebär också bättre insulinkänslighet och ökade GLUT4-nivåer (en glukostransportör), och det i sin tur innebär bättre utnyttjande av näringsämnena dygnet runt.

Den främsta intensiteten för att förbruka energi är den högsta intensitet du kan hålla under en så lång tid som möjligt. Ditt totala energiintag minus din totala energiförbrukning är vad som är avgörande, och är resultatet negativt, minskar du i kroppsfett under den mätperiod som används.

Konditionsträning före frukost är populärt, och det har ingen negativ påverkan på muskelproteinnedbrytning över dagen, förutsatt att kosten är någorlunda normal och proteinrik. I fastande tillstånd är proteinbalansen alltid negativ (muskelproteinnedbrytningen är större än nybildningen av muskelprotein), men detta vänder vid avslutad aktivitet och kompenseras för över dagen.

Rent generellt har personer som utövar intensiv konditionsträning lägre andel kroppsfett än de som utövar lågintensiv konditionsträning, sådan som traditionellt har ansetts vara den mest fettförbrännande.

Att högintensiv konditionsträning är synnerligen effektivt för att öka utsöndringen av tillväxthormon och testosteron är heller inte att förakta, när det gäller att bevara (eller bygga) muskler, både under en deffperiod och under en uppbyggnadsperiod.

Morgonpromenader innan frukost är populära, av den anledningen att dina insulinnivåer är låga eller obefintliga efter nattens fasta, vilket möjliggör att en större andel av den förbrukade energin kommer att tas från fett i stället för från kolhydrater. Dessutom är de skonsammare för kroppen, vilket kan vara en fördel, speciellt mot slutet av en diet då kroppsfettet är lågt och skaderisken högre. Det är dock inget magiskt med morgonpromenader: orkar eller vill du inte gå innan frukost förbränner du precis lika mycket energi vid ett senare tillfälle, även om andelen fett kommer att vara något lägre, men detta är inte avgörande i det långa loppet, utan det är energi in minus energi ut som gäller. Det jämnar ut sig. Fettförbränningen över dygnet blir likvärdig oavsett substratförbrukning (mest fett eller mest kolhydrat) under själva aktiviteten, och ingen form av träning ökar fettförbränningen jämfört med en vilodag, vid matchat energiintag. Energi in minus energi ut, och det är ett eventuellt energiunderskott och dess storlek som påverkar fettbalansen, oavsett hur energiunderskottet åstadkommes.

Om du varierar mellan lågintensiv träning som promenader och lite högre intensitet i form av löpning, cykling, rodd, trappmaskin eller vad du nu föredrar så är det svårt att göra fel. Se bara till att du har minst en vilodag, gärna två, per vecka, så du ger din kropp en chans att återhämta sig.

Är du mån om att förbruka så mycket fett under själva aktiviteten som möjligt är högre tempo än promenad bättre; en maximal fettförbränning kontra kolyhydratförbränning under själva aktiviteten nås vid en intensitet på 60-65% av VO2max på fastande mage, dvs 75% av maxpuls, för tränade individer. Motsvarande siffror för otränade är 47-52% av Vo2max.

Det allra viktigaste att du väljer aktiviteter du tycker är roliga, eller åtminstone sådana du inte avskyr. All träning är bättre än ingen träning, så länge kost och vila sköts, och träning man inte tycker om tenderar snart att bli just ingen träning.

Referens. Andreas "King Grub" Abelsson

Bjornsson
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 1910
Member Since:
August 23, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
1073551
August 31, 2006 - 8:21 pm
sp_Permalink sp_Print

Stacker10 klarar biffen 😈 😈 😈

Callister
Member
Medlem
Forum Posts: 8468
Member Since:
July 27, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
1073554
August 31, 2006 - 8:24 pm
sp_Permalink sp_Print

Ovanstående inlägg av mig är säkerligen ointressant att läsa igenom som ointresserad men det är en mycket bra text för de som snabbt vill ha en grundkurs i lite kost- och näringslära.

ruf an
Mina inlägg skrivs i binär kod
Medlem
Forum Posts: 144
Member Since:
September 13, 2004
sp_UserOfflineSmall Offline
1073566
August 31, 2006 - 8:48 pm
sp_Permalink sp_Print

Ta till det absolut enklaste och billigaste knepet...

Använd en mindre tallrik så tar du inte lika mycket mat...

Psykologi min käre vän...

dupa666
Almost a full-blooded keyboard-warrior
Medlem
Forum Posts: 179
Member Since:
October 17, 2004
sp_UserOfflineSmall Offline
1073572
August 31, 2006 - 9:17 pm
sp_Permalink sp_Print

En annan sak som funkar jääävligt bra är att ha färdiggjord sallad eller lite grösnaker som du äter 10-15 minuter innan maten, du blir mätt och äter inte lika mycket av den övriga maten. Det är som det står i den låååånga posten. Inta mindre än du förbrukar. Men kom ighåg att motionera, mår man bra av i alla lägen.
Sedan kolla kalorierna på det du köper. Nu när jag har gått ner köper jag sällan saker som innehåller mer än 200 kalorier/100g (förutom saker som ris osv). Man får avstå lite saker men det är inte så farligt. Och ja, socker ska du hålla dig ifrån. Slutade inte med godis eller skräpmat, skärde ner gjorde jag, dock slutade jag dricka dricka (eller blir iaf väldigt sällan) och har börjat bälga i mig vatten istället. Efter ett tag blir man van det och jag vill hellre ha vatten än t.ex. cola i 95% av fallen. Där finns det mycket att hämta

Avatar
Relaxia
Member
Medlem
Forum Posts: 3065
Member Since:
November 5, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
1073584
August 31, 2006 - 10:14 pm
sp_Permalink sp_Print

Hmm. Misstänker att jag inte tänkte igenom rubriken särskillt noga.
Många bra tips och om callister skrev det dära långa inlägget nu för hand så vet jag inte vad jag ska tro om honom 😉

Tanken från början var att inläggen skulle handla om vad för mat man ska laga och hur man enklare kan lyckas med god mat trots minimalt med fett.

Eller saker som mjölk tex. Dricker vanligtvis vatten till maten, men lagar jag mat använder jag hälst standardmjölk. Finns det anledning att använda lättmjölk?
Man får ju ha i åtanke att processade produkter (produkter som gjorts fettsnåla på konstjord väg, tex lättmjölk, light-produkter, etc) innehåller ämnen som är främmande för kroppen. Hur nyttigt är det i längden?

Varför lättmargarin istället för bregott som inte innehåller främmande ämnen? Lägre fetthalt? Hur mycket tar du på smörgåsen egentligen?

Lite mer sådana saker hade jag i åtanke. Kommer du på något eller tänker du?

jonaz
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 940
Member Since:
May 8, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
1073586
August 31, 2006 - 10:30 pm
sp_Permalink sp_Print

Orkade inte läsa hela Callisters "deffpost" så det kanske blir lite kaka på kaka...

1. Undvik socker förutom efter träning.
2. Ät mat med lågt GI (finns massor av tabeller på nätet).
3. Ät minst var tredje timme.
4. Undvik mättat fett.
5. Ät en ordentlig frukost! Den påverkar blodsockret under hela dagen! Yoghurt utan tillsatt socker, All bran, banan, grovt bröd.
6. Promenera 45 min om dagen eller 2 x 30 min, styrketräna också gärna!

Pasta och ris med vitt kött och fisk är bra som bas i måltiderna. Till mellanmål kan man äta keso, kesella, grovt bröd och frukt för att nämna några alternativ.

Det svåraste enligt mig är att äta var tredje timme. Man måste planera!

Se till så att sköta detta MINST 5 dagar i veckan! De andra dagarna kan du unna dig något (öl?) men överdriv inte. Se till att ändå äta dina mellanmål!

Följer jag detta så är det omöjligt för mig att inte gå ner i vikt hur mkt jag än äter! JAG HAR TYVÄRR LÄTT FÖR ATT LÄGGA PÅ MIG! Dock har jag också ganska stor muskelmassa som kräver energi + att jag styrketränar ca 4 dagar i veckan. förutom dagliga promenader till/från jobbet.

Var inte rädd för att äta!

Desktop: Gigabyte GA-MA770-DS3 | AMD Phenom II 955 BE | 8GB PC6400 | Samsung 1TB + 500GB | Powercolor HD3870
3DMark 2006: 11932 3DMark Vantage: P5137
Laptop: Macbook Pro 2012 | 8GB | Samsung 830 128GB SSD
HTPC: Mac Mini | 3GB | 500GB

obelix
Member
Medlem
Forum Posts: 5371
Member Since:
January 12, 2004
sp_UserOfflineSmall Offline
1073591
August 31, 2006 - 10:40 pm
sp_Permalink sp_Print

det första du bör satsa på är att gå ner runt 10 kg per år, det är en lagom takt, går man ner mer är det faktiskt svårare att behålla den nya vikten.

Callister
Member
Medlem
Forum Posts: 8468
Member Since:
July 27, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
1073593
August 31, 2006 - 10:50 pm
sp_Permalink sp_Print

Relaxia wrote: Hmm. Misstänker att jag inte tänkte igenom rubriken särskillt noga.
Många bra tips och om callister skrev det dära långa inlägget nu för hand så vet jag inte vad jag ska tro om honom 😉

Tanken från början var att inläggen skulle handla om vad för mat man ska laga och hur man enklare kan lyckas med god mat trots minimalt med fett.

Eller saker som mjölk tex. Dricker vanligtvis vatten till maten, men lagar jag mat använder jag hälst standardmjölk. Finns det anledning att använda lättmjölk?
Man får ju ha i åtanke att processade produkter (produkter som gjorts fettsnåla på konstjord väg, tex lättmjölk, light-produkter, etc) innehåller ämnen som är främmande för kroppen. Hur nyttigt är det i längden?

Varför lättmargarin istället för bregott som inte innehåller främmande ämnen? Lägre fetthalt? Hur mycket tar du på smörgåsen egentligen?

Lite mer sådana saker hade jag i åtanke. Kommer du på något eller tänker du?

Hej. Näe det är en känd deffguide som en vän vid namn Andreas skrivit. 🙂
Fett behöver du för att förbränna fett. Det är det totala underskottet av energi som gör att du går ner i vikt, fett förbränns och lagras 24/7.
Mjölk är suveränt, använd gärna lättare mjölkprodukter då fettet i mjölken inte är önskvärt; mättat fett, lagras lättare i form av hull. Ang processerade så är endast det mättade fettet urholkat i mjölken, så det är inget du ska oroa dig över. Ang. margarinet så rådar det delade meningar. Vill du äta så naturligt som möjligt så kör bregott, man kan faktiskt ta lite utav det. 🙂

Rent generellt är det svårt att ge tips utan att få en fråga. Men undvik färdiga rätter, snabbnudlar, ät helst naturlig mat. Byt ut pastan mot fullkornspasta, ät mer fisk. 🙂 Men framförallt: var inte rädd för fett! Försök att minska intaget av mättade fetter och satsa gärna på omättade fettsyror, d.v.s oljor, nötter, fiskfett osv.

Json_81
Member
Medlem
Forum Posts: 7561
Member Since:
November 22, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
1073615
September 1, 2006 - 5:00 am
sp_Permalink sp_Print

Jag har inte orkat läsa alla inläggen men tänkte svara på din fråga om pizza o kebab.
En normal pizza innehåller väldigt mycket kalorier, så det är inget vidare om du ska gå ner i vikt.
En vanlig kebab som inte är dränkt i vitlöksås är dock inte speciellt farligt 🙂

John_LZ
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 1844
Member Since:
November 26, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
1073619
September 1, 2006 - 5:23 am
sp_Permalink sp_Print

Kepp it simple!!

- Ät mat som ger dig energi istället för att du blir seg av den. På det sättet så rör du på dig automatiskt istället för att slöa efter maten. Om du drar i dig en kebab, känner du dig full av energi efteråt? Knappast. Om du äter en pastasallad med mycket sallad och frukter så är du lika mätt men inte ett dugg seg.

- Cykla till och från jobbet/skolan om det är möjligt.

- Undvik socker, salt och produkter med ljust mjöl (såser, ljust bröd etc).

- Drick mycket vatten!!

Klara du bara 1:an och 4:an och ser till att få lite motion så är du på god väg.

HomeBurneR
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 262
Member Since:
March 18, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
1073623
September 1, 2006 - 5:29 am
sp_Permalink sp_Print

Jag kan tyvärr inte tipsa dig om hur man lagar bra och nyttig mat eftersom jag själv är ganska kass på det 🙂

Men något som fungerar riktigt bra, det är att aldrig äta dig mätt.

Collateral
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 1760
Member Since:
December 28, 2004
sp_UserOfflineSmall Offline
1073659
September 1, 2006 - 8:40 am
sp_Permalink sp_Print
Avatar
Relaxia
Member
Medlem
Forum Posts: 3065
Member Since:
November 5, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
1073686
September 1, 2006 - 10:22 am
sp_Permalink sp_Print

Där har vi många och bra tips 🙂
Det mesta hade jag ju iof redan hum om. Men det är bra att få saker konfermerade. Säkert fler som vill veta. Äter inte speciellt onyttigt skulle jag vilja påstå, specielt inte de senaste 2 veckorna, men det måste ju bli en vana.
Att äta oftare är kanske viktigare än jag trott. Blir lätt att jag äter lite störra portioner sällare.

Hur mycket bör ett mellanmål bestå av då? Räcker en banan? Helst ska det vara så jag enkelt kan ta med till jobbet. Dit har jag ju för övrigt inte speciellt långt så cykla är inte aktuellt. Tar knappt 5min att gå.

Typ såhär ser det ut nu.
0730: Frukost. 2 skivor grovt bröd, 3 skivor ost, 1 banan.
0930: Förmiddagsfika. Fralla med smör och ost/skinka. (blir bjuden)
1200: Lunch. Undviker att hänga med ut på lunchresturang. Har nära hem så jag äter oftast rester. Stor variation.
1430: Eftermiddagsfika. Saft + kaka. (bjuds)
1700-1800: Middag. Varierar stort.

Vad bör direkt ändras? Kanske ta en banan på EM-fikat? Skippa frallan på FM-fikat?
Skulle du göra?

Lyckas jag skaffa mig en vana nu så finns viss chans att den hänger kvar ett tag.

Omman skulle ut och gå eller cykla en sväng (avskyr springa) när skulle det passa? Innan middagen kan ju bli svårt att hinna med, om man inte bara tar något lättare direkt efter jobbet och kan ge sig ut. Kanske blir för sent för middag då?

Forum Timezone: Europe/Stockholm
Most Users Ever Online: 1030
Currently Online:
Guest(s) 74
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
Andreas Galistel: 16287
Jonas Klar: 15897
ilg@dd: 10810
Nyhet: 10607
Mind: 10550
Ctrl: 10355
Gueno: 9881
Guest: 9344
Snorch: 8881
Callister: 8468
Newest Members:
PetrbonFU PetrbonFU
Karine Bembry
Dolores Mcdaniels
Anibal McLeish
Francisca Alt
Alfie Everhart
Lester Huitt
Orlando Jorgensen
Mikki Lundgren
Dakota Kozlowski
Forum Stats:
Groups: 11
Forums: 59
Topics: 146630
Posts: 1300967

 

Member Stats:
Guest Posters: 2
Members: 79425
Moderators: 0
Admins: 11
Administrators: nordicadmin, Henrik Berntsson, Anton Karmehed, Carl Holmberg, Joel Oscarsson, Mikael Linnér, Mikael Schwartz, Andreas Paulsson, Nickebjrk, Mattias Pettersson, EmxL