Tråd #7000 potatismos|Page 2|Allt mellan himmel och jord|Forum|Nordichardware

Search
Forum Scope


Match



Forum Options



Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters
Lost password?
The forums are currently locked and only available for read only access
sp_Feed sp_TopicIcon
Tråd #7000 potatismos
Blekingen
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 592
Member Since:
July 26, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
505725
January 11, 2004 - 10:07 am
sp_Permalink sp_Print

Pulvermos är ju lugnt mycket godare än vanligt mos.
Att jag inte kan koka potatis har ingenting med saken att göra...

DraGoN
Member
Medlem
Forum Posts: 3294
Member Since:
May 22, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
505734
January 11, 2004 - 10:21 am
sp_Permalink sp_Print

Gamblor wrote: Ush fy och blä. Pulvermos smakar plast och sur disktrasa. Riktig hemmastampad potmos gjord på 3%-ig mjölk, äkta smör, salt och vitpeppar skall det vara.

Detta låter Vettigt... En karl som kan göra mat..

Hur svårt är det att göra det då? Jag har bott själv nu i snart fyra år & kan laga dom flesta rätterna,,

Kan bero på att man sommarjobbade på en resturang mellan 8-2 i skolan..alltså högstadiet till Gymnasiet...

Avatar
Gamblor
Member
Medlem
Forum Posts: 3514
Member Since:
September 1, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
505747
January 11, 2004 - 10:37 am
sp_Permalink sp_Print

DraGoN wrote: [quote=Gamblor]Ush fy och blä. Pulvermos smakar plast och sur disktrasa. Riktig hemmastampad potmos gjord på 3%-ig mjölk, äkta smör, salt och vitpeppar skall det vara.

Hur svårt är det att göra det då?

Inge vidare klurigt.
Till 2 pers.
8-9 på vanligt sätt kokta potatisar.
~2 till 2.5 dl uppvärmd mjölk (så inte potatismosen blir kall).
2-3 matskedar smör (smör är gott :))

Ta de varma nykokta potatisarna och mosa dem grovt lite snabbt med en gaffel. Lägg i smöret och häll på hälften av mjölken. Ta fram en elvisp och vipsa ihop det. Späd sedan ut moset med mer mjölk samtidigt som du vispar tills önskad konsistens nås. Smaka av moset med salt och vitpeppar och vispa tills moset blir jämnt och fint. Bon apetit. 🙂

DraGoN
Member
Medlem
Forum Posts: 3294
Member Since:
May 22, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
505748
January 11, 2004 - 10:50 am
sp_Permalink sp_Print

Gamblor;

Jag vet hur man gör mos, rikigt mos me...Det är inge svårt...

Du missade svartpeppar 🙂 Det där låter som bara en portion ;);)

SkuTiDuTi
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 393
Member Since:
December 27, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
505754
January 11, 2004 - 11:01 am
sp_Permalink sp_Print

Jag vet hur man gör pannkakor 🙄

Pim_
Member
Medlem
Forum Posts: 3947
Member Since:
March 20, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
505840
January 11, 2004 - 12:48 pm
sp_Permalink sp_Print

Laga mat vs. Äta ute är ett enkelt val, igår natt hade jag dock ingen möjlighet att köra ngnstans och fick helt enkelt gräva i frysen och se vad som dök upp!

Under terminerna äter jag dock lunch hemma hos en polare som bor ngra stenkast från skolan och då är det pasta, mos, fiskpinnar, köttbullar, ostsås och ketchup.......om ni bara visste hur mkt man kan variera det!! Att laga mat är inget svårt......bara ovanligt tråkigt....

O det där med "riktigt" potatismos? Det tar ju evigheter, jag har hör min morsa säga "Jag börjar med maten nu" och lååååångt senare kommer "Maten är klar"

Shlumpen
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 1302
Member Since:
November 6, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
505853
January 11, 2004 - 1:07 pm
sp_Permalink sp_Print

Potatismos, pfft.
Rediga råstekta potatisar ska det vara.
Därmed bastu:P

Avatar
boogey
Member
Medlem
Forum Posts: 3901
Member Since:
June 20, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
505862
January 11, 2004 - 1:13 pm
sp_Permalink sp_Print

shlumpen wrote: Potatismos, pfft.
Rediga råstekta potatisar ska det vara.
Därmed bastu:P

ahh... råstekt potatis, en fin blodig biff och lite rödvinssås... så skall livet levas...

Dock är ju riktigt potatismos en ganska god vardagsrätt... Tunnbrödsrulle är fan inte fy skam...

desdecado
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 700
Member Since:
July 14, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
505926
January 11, 2004 - 2:15 pm
sp_Permalink sp_Print

Det kanske är så att på pulvermosförpackningarna står det att det "räcker till 6 portioner" (exempelvis) och då menas det att man inte blir mätt på potatismosen utan att den portion dom avser är tillräcklig för att komplettera den portion där du faktiskt äter annat oxo. De kanske inte tänkte på att vissa personer bara avser att äta potatismos till måltiden. På restauranger får man oxo bara lite potatismos, det ska väl vara så antagligen; ett komplement, en konsistensgivare typ

Btw, Vad vill du sätta i dig:

1) Potatis tillverkad i moder sveas sköte

eller

2) Mosad torkad potatis, härdat vegetabiliskt fett, skummjölkspulver, salt, smakförstärkare (E621 MONONATRIUMGLUTAMAT), kryddor (E?), arom (E? x 6), emulgeringsmedel (E471 MONO- OCH DIGLYCERIDER AV FETTSYROR), stabiliseringsmedel (E450a NATRIUM- KALIUM- OCH KALCIUMDIFOSFATER, E340), mjölksocker, mjölkfett, antioxidationsmedel (E304), E223 NATRIUMPYROSULFIT (natriumdisulfit)), Färgämne (E100 KURKUMIN)

Låter som ett självklart val. =)

Btw; använd inte varmvatten direkt från kranen, det är inte nyttigt. I varmvattenledningen så finns kan det bildas grejjs pga värmen och värmen är (och blir inte) så pass varm så att bakterier etc försvinner, så du får istället skiten rakt ur kranen i maten.

Pim_
Member
Medlem
Forum Posts: 3947
Member Since:
March 20, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
505937
January 11, 2004 - 2:25 pm
sp_Permalink sp_Print

Saker som kommer direkt ur ett sköte behöver oftast 20+ år på sig för att mogna så jag undviker helst dem (om de inte har ett eget sköte vill säga)

Varmvatten från kranen är ingen hit....

Arny
Member
Medlem
Forum Posts: 2842
Member Since:
November 5, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
506057
January 11, 2004 - 4:12 pm
sp_Permalink sp_Print

Nu blev jag hungrig. Undrar vad jag ska laga idag. McDonalds, Skultorpsgrillen eller Pizzerian?

Marron
Member
Medlem
Forum Posts: 3611
Member Since:
May 1, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
506076
January 11, 2004 - 4:23 pm
sp_Permalink sp_Print

jag brukar ta 1,5 - 2 portioner..

blir iaf mkt mer än två snusdosor..

Avatar
Gamblor
Member
Medlem
Forum Posts: 3514
Member Since:
September 1, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
506494
January 11, 2004 - 9:16 pm
sp_Permalink sp_Print

DraGoN wrote: Gamblor;

Jag vet hur man gör mos, rikigt mos me...Det är inge svårt...

Du missade svartpeppar 🙂 Det där låter som bara en portion ;);)

Förlåt, jag misstolkade det du skrev. Var väldigt trött (inte sovit på ~20h) när jag läste ditt inlägg och tolkade inte

Hur svårt är det att göra det då?

som en retorisk fråga.

DraGoN
Member
Medlem
Forum Posts: 3294
Member Since:
May 22, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
506515
January 11, 2004 - 9:42 pm
sp_Permalink sp_Print

Gamblor

Det är lungt,, men me tanke på vad man skrev mer så kanske du borde förstått att man kan laga mat & mos 😉 Vad är det svåraste du försökt att laga då?

Pim_
Member
Medlem
Forum Posts: 3947
Member Since:
March 20, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
506836
January 12, 2004 - 11:01 am
sp_Permalink sp_Print

Marron wrote: jag brukar ta 1,5 - 2 portioner..

blir iaf mkt mer än två snusdosor..

Vad snackar vi för märke då???

Avatar
Gamblor
Member
Medlem
Forum Posts: 3514
Member Since:
September 1, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
506841
January 12, 2004 - 11:04 am
sp_Permalink sp_Print

DraGoN wrote: Vad är det svåraste du försökt att laga då?

Ingen speciell maträtt, men jag tycker såser är väldigt svåra att få till precis som man vill ha dem. Speciellt såser baserade på skyn från en stekning av kött av något slag. Blir lätt att det bara smakar kryddor och den inte får en jämn fyllig smak.

DraGoN
Member
Medlem
Forum Posts: 3294
Member Since:
May 22, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
506875
January 12, 2004 - 11:32 am
sp_Permalink sp_Print

Såser, ska baserar på
Smör, RedningsMjöl & mjölk / Grädde.

Buljongtärning för att få smak. kött/kyckling / med flera.
Beror på vad det är för maträtt som såsen ska vara till.

Sen om man vil ha brun sås, i me soja.

vit sås, mer av grädde eller mjölk.

Kryddor som går att ha i, salt, peppar vit & svart. Basilika, Dragon, Timjan, Chili, med mera, beror ju helt på vad man ska ha såsen till för maträtt...

Går att ha i senap, creme frache, Ketchup, tabasko.

Finns många sätt att variera en sås på.

Pim_
Member
Medlem
Forum Posts: 3947
Member Since:
March 20, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
506894
January 12, 2004 - 11:45 am
sp_Permalink sp_Print

Såser köper man ju färdiga i förpackning och tillsätter mjölk/smör???????????

DraGoN
Member
Medlem
Forum Posts: 3294
Member Since:
May 22, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
506897
January 12, 2004 - 11:46 am
sp_Permalink sp_Print

Pim_ HMMmmmm jo jo men hur gott är det då på en skala? Tacka vet jag rikigt grönpepparsås hmm *MUMS*

Pim_
Member
Medlem
Forum Posts: 3947
Member Since:
March 20, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
506904
January 12, 2004 - 11:52 am
sp_Permalink sp_Print

Jo men nu snackar vi mkt arbete vs. lite arbete igen, tyvärr går det "lätta sättet" alltid före det "rätta sättet".

Forum Timezone: Europe/Stockholm
Most Users Ever Online: 1030
Currently Online:
Guest(s) 230
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
Andreas Galistel: 16287
Jonas Klar: 15897
ilg@dd: 10810
Nyhet: 10607
Mind: 10550
Ctrl: 10355
Gueno: 9881
Guest: 9344
Snorch: 8881
Callister: 8468
Newest Members:
PetrbonFU PetrbonFU
Karine Bembry
Dolores Mcdaniels
Anibal McLeish
Francisca Alt
Alfie Everhart
Lester Huitt
Orlando Jorgensen
Mikki Lundgren
Dakota Kozlowski
Forum Stats:
Groups: 11
Forums: 59
Topics: 146630
Posts: 1300967

 

Member Stats:
Guest Posters: 2
Members: 79425
Moderators: 0
Admins: 11
Administrators: nordicadmin, Henrik Berntsson, Anton Karmehed, Carl Holmberg, Joel Oscarsson, Mikael Linnér, Mikael Schwartz, Andreas Paulsson, Nickebjrk, Mattias Pettersson, EmxL