March 11, 2003
[Gamepredator wrote: Sulan]En ökning av mjölkpriset med 10 öre/kg ger tiotusentals kronor över till en bonde med en besättning på ca 100 djur...
Finns ju annat att göra för att öka lönsamheten, Sverige har Europas högsta skatt för diesel, miljöpartiet vill höja med 2 kr per liter till... Underbart när 65% av dieselkostnaden redan är skatt och moms, och man gör av med 15 kubik diesel om året...
Jag håller med dig här. Likaväl som man inte skall ge bidrag, så skall man ju inte blöda folk till döds med en totalt meningslös skattepolitik. Man påstår att det skulle vara med miljön i centrum, men det är ju en så dålig lögn att det blir pinsamt. I slutändan tar ju bönderna eller åkarna eller vem det nu än är ut pengarna på oss konsumenter i alla fall. De kan ju inte låt bli att köra sina fordon, om de skall kunna utföra sina yrken. Men miljöfascisterna älskar ju den här sortens utpressningspolitik.
March 20, 2003
denstore wrote: [quote=[Gamepredator] Sulan]denstore: Bidragen gynnar inte bönderna ett smack, det är enbart för konsumenterna... Folk vill inte betala ett skäligt pris för vad de äter...
Pratar du om subventioner, eller vad menar du? Bidragen till jordbruket är för att gynna jordbruket och dess utövare, ingen annan. Att det sedan egentligen bara är av ondo, även för jordbruket självt, det är en annan sak. Men allvarligt talat så är det dax att skära bort dödköttet, och låta de som inte klarar konkurransen gå under. Det låter kanske grymt, men det svenska jordbruket har blivit en helig ko. Precis som den svenska industrin. Båda två är en glorifierad dröm, som oftast aldrig har upplevts av sina förespråkare. Bondeklassen precis som arbetarklassen har växt ifrån sig själva. De tror att de utför samma sak som sina förfäder, när det knappt finns en endaste likhet kvar. Det är dax för dessa mytologiska figurer att förpassas till historien. Både bönder och arbetare kan sluta gnälla nu, för det borde faktiskt vara färdiggnällt vid det här laget.
Bra, men stanna inte där, med samma syn på individen och inte bara förlegade grupper skulle vi kunna få ett fungerande samhälle
March 11, 2003
optimuz wrote: Vad är poängen med att köpa Svensk mat, tror ni att Sverige är så j**la mycket bättre än alla andra länder i hela världen eller?
Salmonella är en tillräckligt stor anledning för att köpa svenskt. Det är ganska intressant att det varje år dör fler människor av den sjukdomen i Europa, än vad det har dött av galna kosjukan sedan den dök upp. Kan det ha något att göra med att Frankrike och Belgien har bland den smutsigaste mejeri och fjäderfähanteringen i hela EU? Ett klart fall av fransk bondelobby. De gillade helt enkelt inte att det brittiska nötköttet blev för billigt. Därför uppmärksammades galna kosjukan. De sålde nämligen mindre av sitt eget gris,nöt och fågelkött. I och med att brittiskt nötkött mer eller mindre blev tabu, så ökade gris och fågel i hela EU.
November 26, 2002
denstore wrote: [quote=optimuz]Vad är poängen med att köpa Svensk mat, tror ni att Sverige är så j**la mycket bättre än alla andra länder i hela världen eller?
Salmonella är en tillräckligt stor anledning för att köpa svenskt. Det är ganska intressant att det varje år dör fler människor av den sjukdomen i Europa, än vad det har dött av galna kosjukan sedan den dök upp. Kan det ha något att göra med att Frankrike och Belgien har bland den smutsigaste mejeri och fjäderfähanteringen i hela EU? Ett klart fall av fransk bondelobby. De gillade helt enkelt inte att det brittiska nötköttet blev för billigt. Därför uppmärksammades galna kosjukan. De sålde nämligen mindre av sitt eget gris,nöt och fågelkött. I och med att brittiskt nötkött mer eller mindre blev tabu, så ökade gris och fågel i hela EU.
Men om svenska bönder ska kunna konkurrera med utländska så måste de göra det på lika villkor och då får vi likadan hantering i Sverige som Frankrike/Belgien eller?
March 11, 2003
zubbe wrote: [quote=denstore][quote=optimuz]Vad är poängen med att köpa Svensk mat, tror ni att Sverige är så j**la mycket bättre än alla andra länder i hela världen eller?
Salmonella är en tillräckligt stor anledning för att köpa svenskt. Det är ganska intressant att det varje år dör fler människor av den sjukdomen i Europa, än vad det har dött av galna kosjukan sedan den dök upp. Kan det ha något att göra med att Frankrike och Belgien har bland den smutsigaste mejeri och fjäderfähanteringen i hela EU? Ett klart fall av fransk bondelobby. De gillade helt enkelt inte att det brittiska nötköttet blev för billigt. Därför uppmärksammades galna kosjukan. De sålde nämligen mindre av sitt eget gris,nöt och fågelkött. I och med att brittiskt nötkött mer eller mindre blev tabu, så ökade gris och fågel i hela EU.
Men om svenska bönder ska kunna konkurrera med utländska så måste de göra det på lika villkor och då får vi likadan hantering i Sverige som Frankrike/Belgien eller?
Om vi hade hållit oss utanför EU, så hade vi kunnat behålla våra krav på salmonellafritt kött. Och visst hade kanske vissa försökt förhindra oss att exportera, men det brukar funka ganska bra i alla fall, med tanke på att vår produkt var den bättre. Svensk livsmedelshygien har fått stryka rejält på foten sedan vi gick med i EU-cirkusen.
November 26, 2002
denstore wrote:
Om vi hade hållit oss utanför EU, så hade vi kunnat behålla våra krav på salmonellafritt kött. Och visst hade kanske vissa försökt förhindra oss att exportera, men det brukar funka ganska bra i alla fall, med tanke på att vår produkt var den bättre. Svensk livsmedelshygien har fått stryka rejält på foten sedan vi gick med i EU-cirkusen.
Problemet är att ingen hade köpt produkten, för att den hade blivit för dyr.
Och fortsätter vi skära bort "dödköttet" för att få billigare produkter kommer livsmedelshygienen att sjunka ännu mer.
March 11, 2003
zubbe wrote:
Problemet är att ingen hade köpt produkten, för att den hade blivit för dyr.
Och fortsätter vi skära bort "dödköttet" för att få billigare produkter kommer livsmedelshygienen att sjunka ännu mer.
Knappast. Livsmedel var inte nämnvärt dyrare innan EU-medlemskapet, trots att det var ett av argumenten att vi skulle gå med. Men, kvaliten på de varorna som marknadsfördes i lilla Sverige var betydligt högre. Gå in i en butik och kolla idag. Det är ju bara skräp de säljer.
Att man effektiviserar jordbruket, har inget med lägre hygien att göra. Om man tar t.ex. kött eller mejeriprodukter, så vinner det för det mesta på storbruk.
November 26, 2002
denstore wrote:
Knappast. Livsmedel var inte nämnvärt dyrare innan EU-medlemskapet, trots att det var ett av argumenten att vi skulle gå med. Men, kvaliten på de varorna som marknadsfördes i lilla Sverige var betydligt högre. Gå in i en butik och kolla idag. Det är ju bara skräp de säljer.
Påstår inte att det var dyrare innan EU bara att det är/var för dyrt för att konkurrera internationellt.
denstore wrote:
Att man effektiviserar jordbruket, har inget med lägre hygien att göra. Om man tar t.ex. kött eller mejeriprodukter, så vinner det för det mesta på storbruk.
Skulle vilja påstå att sjukdomar m.m. är vanligare vid stora besättningar. Se bara hur det ser ut i andra länder där de har effektiviserat. Sveriges styrka har just varit små besättningar, därför har salmonella och andra sjukdomar haft svårt att sprida sig.
October 22, 2003
zubbe wrote: [quote=Milton]Jaha och det är bra att ni följer forumreglerna.
Japp, och det är bra att du känner till dem 🙄
p.s. om du menar politik så får man diskutera det nu.
Men den borde ändå låsas för länge sedan - oseriös och så har man helt kommit bort från ämnet.
March 11, 2003
Milton wrote: [quote=zubbe][quote=Milton]Jaha och det är bra att ni följer forumreglerna.
Japp, och det är bra att du känner till dem 🙄
p.s. om du menar politik så får man diskutera det nu.
Men den borde ändå låsas för länge sedan - oseriös och så har man helt kommit bort från ämnet.
Tråden ligger i allmänt, och därför gör det ju faktiskt inte så mycket om den spårar lite, eller glider in på stickspår. Oftast tillför stickspåren mer än de tar ifrån diskussionen. Tycker jag i alla fall....
3 Guest(s)