Varför är man sentimental?|Allt mellan himmel och jord|Forum|Nordichardware

Search
Forum Scope


Match



Forum Options



Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters
Lost password?
The forums are currently locked and only available for read only access
sp_Feed sp_TopicIcon
Varför är man sentimental?
Avatar
-=*ThE_cRoW*=-
Member
Medlem
Forum Posts: 4679
Member Since:
February 12, 2002
sp_UserOfflineSmall Offline
1
June 18, 2005 - 11:05 pm
sp_Permalink sp_Print

Varför är man sentimental? Vad hade vi som apmänniskor för vinning av den här känslan/instinkten att vara sentimentala? Vad har vi för vinning av den nu? Den hindrar ju oss bara från att se klart, leva i nuet och uppfatta världen som den är. Varför ta upp värdefull tankevärksamhet med att sakna sådant som inte är längre? Varför tänker man tillbaka å känner ett sug innom sig, eller kanske en typ av längtan. Svårt att förklara, men antar att de flesta nån gång har kännt det. Varför har vi en längtan efter att sammla ihop våra minnen och ha dem nära?

Sardaukar
Member
Medlem
Forum Posts: 4818
Member Since:
December 5, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
909298
June 18, 2005 - 11:08 pm
sp_Permalink sp_Print

Varför är kråkan som han är? 🙄

skiroy
Member
Medlem
Forum Posts: 7809
Member Since:
September 12, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
909301
June 18, 2005 - 11:10 pm
sp_Permalink sp_Print

Därför att man blir sentimental eller melankoliskt för att man kan må bättre sedan.
En kraftig förenkling på ett ganska knepigt ämne.

nomic
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 1347
Member Since:
July 14, 2004
sp_UserOfflineSmall Offline
909306
June 18, 2005 - 11:21 pm
sp_Permalink sp_Print

Sardaukar wrote: Varför är kråkan som han är? 🙄

..... jag har sagt det innan, Ni borde inte döma kråkans djupa funderingar.

O.T: Jag vet inte, men jag tror det är för att om det inte är "toppen" i nuet kan man gå till en tid då det "Var" toppen, och kan då känna en viss trygghet i kroppen eller dylikt.

övrigt : skön tråd, längesen man såg en sån här skön tråd, keep it up kråkan. 😎

sv_ea
Siktar mot toppen
Medlem
Forum Posts: 82
Member Since:
February 15, 2005
sp_UserOfflineSmall Offline
909361
June 19, 2005 - 2:19 am
sp_Permalink sp_Print

Man är sentinental av samma anledning som man är moralisk, någon har lurat i en att man mår bättre av att tänka på andra.

Farbror
Member
Medlem
Forum Posts: 2275
Member Since:
March 21, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
909363
June 19, 2005 - 2:36 am
sp_Permalink sp_Print

föratt människan är ett gruppdjur som arbetar ihop... om man då har starka band människor emellan så hjälper det väl....

Aelrik
Almost a full-blooded keyboard-warrior
Medlem
Forum Posts: 243
Member Since:
March 3, 2004
sp_UserOfflineSmall Offline
909367
June 19, 2005 - 7:38 am
sp_Permalink sp_Print

Som jag ser det (alltså ingen vetenskaplig grund):
Människor älskar, exempelvis, sina barn och detta får dem att vilja skydda barnen. Kärlek är enormt viktigt för artens fortlevnad.
En baksida av denna förmåga att fatta tycke för saker är dock saknad/sentimentalitet.

Men jag antar att saknaden är lättare att bära än avsaknad av kärlek, annars skulle människan ju slutat älska sina ungar. (Typ Darwin goes Lord Tennyson)

_Danneman_
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 402
Member Since:
September 15, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
909399
June 19, 2005 - 10:12 am
sp_Permalink sp_Print

Varför är inte fler svenska som kråkan - kritiskt ifrågasättande till det som antas som självklarheter?

Som både sv_ea och Farbror sagt, så är det nog för att skapa en sammanhållning inom gruppen.

Anledningen till att vi har utvecklats till gruppdjur är ju förstås för att vi ofta är mer effektiva då. Synergieffekterna (dvs. 2+2=5) av att specialisera sig något och samordna sig kan vara oerhörda.

Men för att samordna sig krävs ett ömsesidigt förtroende inom gruppen. Naturliga och artificiella känslor som samvete, kärlek, sentimentalitet etc. hjälper till att bygga upp ett sådant förtroende inom gruppen.

Vi är ju konstruerade för relativt små grupper, och vår sympati sträcker sig ju sällan utöver vårt närområde. Men "artificiella" känslor som nationalism (som visserligen utökar gruppens storlek, men på bekostnad av "en yttre fiende"), eller humanism (som utökar gruppen till att omfatta mänskligheten, utan yttre förenande fiender) kan som sagt användas för att skapa ett ömsesidigt förtroende inom en större grupp.

Problemet med känslor är ju dock att de är indirekta (dvs. man tänker inte på det logiska sambandet mellan det man känner och den funktion känslorna fyller, vilket gör att de ter sig "mystiska" och ologiska) och lätt trumfas av andra mer akuta känslor, såsom rädsla och girighet, som snarare raserar gruppens förtroende om de inte riktas utåt, mot andra mål (vilket förstås är grunden till ex. rasism och imperialism).

Bättre vore att ha en verklig och rationell förståelse för synergieffektens välverkan, så att man inte likt sv_ea börjar betrakta samarbete som enbart ett socialistiskt propagandatrick för att få folk att dela med sig utan att de själva drar någon nytta av det.

Men tyvärr trumfar rädsla och girighet även det rationella tänkandet, vilket leder till att det ömsesidiga förtroendet inom ett samhälle blir en cyklisk affär, som så snart det byggts upp (ex. genom "New Deal" i USA på 50-talet) börjar nötas ned (ex. pga. Reaganismen på 80-talet), osv.

Många överskattar tyvärr polisväsendets förmåga att emulera detta samhälleliga ömsesidiga förtroende, särskilt i de fall då deras funktion är att upprätthålla ett ojämlikt system snarare än att bevara ordningen.

I ett sådant system kommer onekligen den producerande sektorn pga. sin rikedom att få stort ett inflytande över poliskåren, medan konsumentens rätt försvagas.

Det minskade förtroendet hos konsumenterna gentemot producenterna som detta föranleder kommer i sin tur att minska konsumenternas köplust av elastiska varor (de som man inte MÅSTE ha) och försämra ekonomin överlag.

Nä, finns det inget verkligt ömsesidigt förtroende mellan parterna inom en ekonomi så kommer ekonomin att bli lidande, och allt för stora resurser kommer att gå åt till varor och tjänster som inte direkt förbättrar vår levnadsstandard, såsom säkerhet, rättskostnader, försäkringar, etc.

Dessutom sätter den stora misstänksamheten mellan alla aktörer inom samhället ett tak på storleken på a) företag och antalet anställda, b) affärstransaktionerna, c) etc. Det blir en mycket mer småskalig ekonomi, eftersom ingen är villig att lägga alla ägg i en korg, så att säga. Italien är ett typexempel på en sådan ekonomi där småskaligheten inte bara är ett resultat av stark individualism, utan också av en stark misstänksamhet mellan folk (och gentemot myndigheter).

Nu skulle jag iofs snarare kalla småskaligheten för en positiv effekt av misstron, för koncentration av makt och pengar, och monopolisering har en mycket skadlig inverkan på ekonomin. Vilket kan leda till ett minst lika långt resonemang om nackdelarna med gruppdynamik 😉

Forum Timezone: Europe/Stockholm
Most Users Ever Online: 1030
Currently Online:
Guest(s) 104
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
Andreas Galistel: 16287
Jonas Klar: 15897
ilg@dd: 10810
Nyhet: 10607
Mind: 10550
Ctrl: 10355
Gueno: 9881
Guest: 9344
Snorch: 8881
Callister: 8468
Newest Members:
PetrbonFU PetrbonFU
Karine Bembry
Dolores Mcdaniels
Anibal McLeish
Francisca Alt
Alfie Everhart
Lester Huitt
Orlando Jorgensen
Mikki Lundgren
Dakota Kozlowski
Forum Stats:
Groups: 11
Forums: 59
Topics: 146630
Posts: 1300967

 

Member Stats:
Guest Posters: 2
Members: 79425
Moderators: 0
Admins: 11
Administrators: nordicadmin, Henrik Berntsson, Anton Karmehed, Carl Holmberg, Joel Oscarsson, Mikael Linnér, Mikael Schwartz, Andreas Paulsson, Nickebjrk, Mattias Pettersson, EmxL