ASUS ROG Expander ger 4-vägs SLI på Rampage III Extreme | Arkiverade nyheter | Forum

A A A

Please consider registering
Guest

Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

Lost password?
The forums are currently locked and only available for read only access
sp_Feed sp_TopicIcon
ASUS ROG Expander ger 4-vägs SLI på Rampage III Extreme
This topic is locked
Nyhet
Medlem
Medlem
Forum Posts: 10607
Member Since:
april 17, 2005
sp_UserOfflineSmall Offline
1
maj 19, 2010 - 2:27 e m
sp_Permalink sp_Print

[Bilden hittades inte]

ASUS ROG Expander är i korta ordalag ett PCI-Express-dotterkort för ASUS entusiastmoderkort Rampage III Extreme. Kretskortet kommer utrustat med fyra stycken PCI Express x16 platser samt två Nvidia NF200 PCI-Express bryggkretsar. Dessa kretsar tar de tillgängliga 32 stycken PCIe 2.0 kanaler som finns i Intel X58 styrkretsen och utökar dem till totalt 64 stycken, fördelade över de fyra stycken PCI Express x16 portarna på dotterkortet. Vilket i slutändan gör det möjligt att koppla in fyra grafikkort med maximal PCIe x16 bandredd.

ASUS ROG Expander har endast ett användningsområde och det är att möjliggöra 4-vägs SLI på ASUS Rampage III Extreme. Quad-SLI med dubbla GTX 295 eller kommande GF104 fungerar som vanligt på moderkortet även utan ROG Expander. Detta då dessa kort kommer med varsin integrerad NF200-krets (även kallad BR04).


[Bilden hittades inte]

Anledningen till att ASUS nu utvecklat ett separat dotterkort till Rampage III Extreme är för att Nvidia kräver att moderkort som stödjer 4-vägs SLI ska använda sig av just två stycken NF200 bryggkretsar, samt en officiell 4-vägs licensnyckel. Något som enligt våra källor betyder en merkostnad på 1 000 kronor inklusive moms på ett redan dyrt moderkort.

Med Nvidias nya flaggskepp GeForce GTX 480 ute på marknaden har vi trots allt sett hur 4-vägs SLI nu återigen är aktuellt för de som vill plocka prestandarekord och det ska också vara den enda anledningen till att ASUS nu utvecklat sin ROG Extender. Antalet konsumenter som är intresserade av 4-vägs SLI har inte varit stor nog för att befoga den höga extrakostnaden, men för att nu extrema överklockare och entusiaster inte ska behöva vända sig mot annat håll för att få njuta av 4-vägs SLI har alltså ASUS tagit fram detta tillbehör för Rampage III Extreme.


[Bilden hittades inte]

Av våra uppgifter vi fått från källor hos ASUS menar man att anledningen till att Rampage III Extreme inte kommer med 4-vägs SLI stöd från start inte bara beror på den stora prisskillnaden. Utan att de två bryggkretsarna förvisso ger högre bandbredd, men samtidigt ger högre latenser som i de flesta icke 4-vägs SLI system faktiskt kan försämra prestandan. Detta då PCIe x8 redan ger så pass hög bandbredd med andra generationens PCI Express specifikation.

Ett av få Intel X58-moderkort som stödjer 4-vägs SLI från fabrik är Gigabyte GA-X58-UD9 och i en prisjämförelse med ASUS Rampage III Extreme är det lätt att se vilka merkostnader man faktiskt pratar om. Gigabytes moderkort listas för motsvarande 5 000 kronor inklusive moms på Newegg.com, medan Rampage III Extreme har ett listpris på motsvarande 2 800 kronor inklusive moms. Även om priserna är högre i svenska butiker ser vi att prisskillnaden är ganska anmärkningsbar.

Samtidigt tillför Nvidia NF200 bryggkretsarna en strömförbrukning på vardera 12 watt, vilket sammanlagt är mer än vad vissa budgetgrafikkort drar totalt. Positivt ska dock vara att ingen ström dras genom moderkortet utan all ström kommer genom dotterkortets 3 stycken 4-pins PCIe strömkontakter och en 6-pins molexkontakt.

Även om ASUS inte sett vitsen med att stödja 4-vägs SLI på grundversionen av Rampage III Extreme är man alltså väl medvetna om att vissa av deras kunder kommer vilja ge sig på 4-vägs SLI, varpå ROG Expander väntas dyka upp i butiker inom en ganska snar framtid.

Med tanke på att bara krets- och licenskostnaderna uppgår till närmare tusenlappen lär det inte bli något billigt tillbehör. Men har man råd med fyra stycken GeForce GTX 480 grafikkort är nog detta ett mindre problem.


[Bilden hittades inte]


[Bilden hittades inte]


[Bilden hittades inte]

Robert Kihlberg
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 503
Member Since:
november 4, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
1249864
maj 19, 2010 - 3:40 e m
sp_Permalink sp_Print

Shit vilken galet cool lösning 😀

Avatar
Anton Karmehed
Admin
Forum Posts: 8376
Member Since:
december 24, 2000
sp_UserOfflineSmall Offline
1249866
maj 19, 2010 - 3:44 e m
sp_Permalink sp_Print

Hehe ja det är lite listigt måste man ändå säga. Verkligen en specialprodukt dock, endast för skumma typer som dig och andra extrema överklockare robban. 😉

This topic is locked
Forum Timezone: Europe/Stockholm

Most Users Ever Online: 694

Currently Online:
94 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

Andreas Galistel: 16287

Jonas Klar: 15897

ilg@dd: 10810

Nyhet: 10607

Mind: 10550

Ctrl: 10355

Gueno: 9881

Guest: 9344

Snorch: 8881

Callister: 8468

Newest Members:

WilliamWotQI WilliamWotQI

FuriousBraw FuriousBraw

UbvpwcgatKX UbvpwcgatKX

CharlesNoushDT CharlesNoushDT

azsstthodoUY azsstthodoUY

KennethquapyEW KennethquapyEW

ThomasWapKB ThomasWapKB

MichaelmoileUI MichaelmoileUI

RaymondNeapsQG RaymondNeapsQG

PeterParUA PeterParUA

Forum Stats:

Groups: 11

Forums: 59

Topics: 146630

Posts: 1300967

 

Member Stats:

Guest Posters: 2

Members: 78407

Moderators: 0

Admins: 11

Administrators: nordicadmin, Henrik Berntsson, Anton Karmehed, Carl Holmberg, Joel Oscarsson, Mikael Linnér, Mikael Schwartz, Andreas Paulsson, Nickebjrk, Mattias Pettersson, EmxL