January 6, 2002
ALOHA - En accessmetod som tillåter flera stationer att sända samtidigt.
Detta stämmer tyvärr inte riktigt.
Aloha var väl främst tänkt att användas till trådlösa nät. och tillåter flera stationer att sända på samma medium men inte samtidigt.
aloha funkar på så sätt att sändaren skickar information när den behöver och tar inte hänsyn till om det finns någon annan som redan sänder. Detta ger en teoretisk effektivitet på 18% av bandbredden. pga av den stora sannolikheten att det redan finns någon som redan sänder. kommer inte ihåg om den sänder vid diskreta tillfällen eller inte men det är lätt att kolla upp:
kollat upp lite nu:
slides 3-5
http://www.dtr.isy.liu.se/icon.....Access.pdf
Aloha: http://www.webopedia.com/TERM/.....Aloha.html
1. A protocol for satellite and terrestrial radio transmissions. In pure Aloha, a user can transmit at any time but risks collisions with other users' messages.
"Slotted Aloha"reduces the chance of collisions by dividing the channel into time slots and requiring that the user send only at the beginning of a time slot. Aloha was the basis for Ethernet, a local area network protocol.
36% effektivitet
Varför inte ha med sdm, tdm, fdm o cdm oxå om nu multiplexeringstekniker ska vara med?
Sdm: Space division multiplexing, använder avstånd för att tillåta flera användare. gsm använder ju samma frekvenser på många olika platser men alltid tillräckligt långt ifrån varandra så att de inte stör varandra
Tdm: Time Division Multiplexing.
Sändaren har i tdm tillgång till hela bandbredden i frekvensbandet under en kort tid
Delar in ett frekvensbandet i ett antal tidsluckor. tex 8 st olika luckor. man blir då tilldelad en särskild tidslucka som man alltid skickar i tex tidslucka 5.
fdm Frequency Division Multiplexing.
Sändaren i fdm kan skicka data närsomhelst men har istället en begränsad bandbredd
delar upp frekvensbandet i ett antal frekvenser, tex 8 st. man blir då tilldelad en särskildfrekvens som man alltid skickar i. tex frekvens 2.
cdm Code Division Multiplexing, Sändaren kan skicka data närsomhelst och har tillgång till hela bandbredden
Varje sändare får en kod av mottagaren som den kodar varje bit i sin data med. kodstorleken kan variera ifrån 2-10000 bitar beroende på säkerhet.
CDM har inbyggd säkerhet då alla sändare kan skicka data samtidigt på hela bandbredden. informationen överlagras på varandra. mao man kan få en bit som har ett värde på 6 och inte på 1 el 0, för att dekryptera signalen använder sig mottagaren av den kod som den gav sändaren, genom att göra en XOR operation på den inkommna datan får man fram ett värde som antingen är större eller mindre än noll och som då bestämmer om det är en etta eller nolla.
Som ni säkert har insett så behöver en cdm sändning som använder sig av en nyckel på 1024 bitar 1024 bitar för varje bit orginaldata.
1 Guest(s)