November 7, 2005
Jag gissar att dom flesta här på Nordic Hardware redan har läst om LANPARTY UT P35-T2R eftersom kortet funnits ute ett tag, men väljer ändå att skriva några rader om kortet som damp ner hemma hos mig tidigare i veckan..
DFI LANPARTY UT P35-T2R Bilder & Resultat
Inledning:
För inte allt för längesedan skaffade jag DFI´s 680i LT moderkort och jag har varit väldigt nöjd, det har nog varit ett av dom absolut stabilaste moderkort som jag haft möjligheten och testa alla kategorier. Detta moderkort har kraschat kanske 5 gånger sammanlagt och det har aldrig beror på moderkortet i sig utan alltid på mig, och detta imponerar stort på mig för även det stabilaste moderkort brukar kunna ge mig sig vid extreme överklockning.
Men efter det jag sålt mitt ena 8800ULTRA grafikkort har jag inte heller någon egentlig användning av ett SLI moderkort, och jag började fundera på att kanske prova på nått nytt. Eftersom DFI´s 680i LT har varit ett dröm moderkort var det också väldigt svårt för mig att hitta en ersättare, jag har läst recensioner och sökt på forum om olika moderkort men inte känt att något riktigt tilltalat mig. Men efter en del sökande och funderande bestämde jag mig att inte byta tillverkare utan bara moderkort, så jag beställde hem ett LANPARTY UT P35-T2R.
Intel Bearlake P35
LANPARTY UT P35-T2R är baserat på Intels (Bearlake) P35, detta kan man säga är uppföljaren till Intel P965 styrkrets som varit omåttligt populär det senaste året. Den stora skillnaden mellan dessa två styrkretsar är att P35 har stöd för 1333FSB och DDR3, P35 kommer också fungera med Intels 45nm processorer.
P35 är inte speciellt nytt och det finns redan en hel del artiklar om just denna styrkrets, därför kommer jag inte att fördjupa mig mer om just denna.
DFI LANPARTY UT P35-T2R
DFI LANPARTY UT P35-T2R är som tidigare nämnt baserat på Intels P35 styrkrets, men som vanligt har DFI utrustat sitt moderkort med extra utrustning.
En av dom viktigare detaljerna på moderkortet som också fick mig att välja just DFI P35 är användandet av en 8 fas digital PWM istället för standard 6 fas, detta förbättrar möjligheterna för bl a quad core överklockning.
En annan nyhet är ljudkortet, DFI LANPARTY UT P35-T2R är utrustad med en Bernstein Ljud modul tillsammans med Realteks ALC885 high definition codec. Detta ljudkortet är enligt DFI en förbättring inte bara vad det gäller signal och ljud utan har även fått en betydligt enklare montering än karjan audio module. Ljudkortet använder sig av liknande uttag som på karjan audio modul men istället för att direkt fästa den till moderkortet fästs den med en kabel mellan uttag och modul, den är också flyttat från I/O portarna till PCI slotsen.
Moderkortet har 3st PCI-E portar varav en av dessa har full bandbredd på 16x, dom andra två delar på resterande banor. Det finns även en PCI-E 1x och tre stycken PCI 32 bitars portar. Till PCI-E 16x finns det precis som på några av deras tidigare modeller en floppy kontakt som tillför extra spänning till PCI-E porten, detta hjälper faktiskt speciellt vid överklockning.
DFI LANPARTY UT P35-T2R Layout & Design
Det första som slår mig när jag öppnar lådan är det otroligt snygga färgschemat som DFI valt att använda på detta kort, istället för orange och gult som tidigare varit ett genomgående tema för lanparty korten har DFI färgsatt med en lys grön färg tillsammans med gult. Detta är en förändring som jag gillar skarpt, visst har dom tidigare färgerna tilltalat mig också men med nya moderkort behövs förändringar.
Layouten som jag alltid tjatar om är helt otrolig på DFI LANPARTY UT P35-T2R , precis som på DFI lanparty 680i LT är detta bland dom absolut mest genomtänkta layouter jag sett.
Alla 8 SATA kontakterna sitter vinklade i 90 grader på sidan av moderkortet, detta gör kabeldragningen otroligt enkel, floppy kontakten är flyttade till nedre delen på moderkortet vilket jag också gillar. Eftersom dom flesta idag inte använder en floppy drive är det smart att inte lägga den bredvid dom andra portarna, detta förenklar inkoppling och urkoppling vid ex en BIOS flash då en floppy kan behövas.
8Pin EPS kontakten har DFI flyttat lite högre upp på moderkortet jämfört med Lanparty680i LT, även detta gynnar snyggare kabeldragningen. Men det som imponerar mest på mig är att området runt sockeln är helt rent, nu är iofs det här inget nytt för lanparty modeller men vill ändå nämna detta för alla som vill använda extreme kylning.
Som på tidigare modeller sitter det en reset och power knapp längst nere på moderkortet, dessa Knappar är väldigt bra att finna när man kör med kortet utanför ett chassi. Bredvid dessa knapparna sitter det en liten display, genom denna kan man läsa av bla felmeddelanden.
Kylning:
En stor förbättring på DFI LANPARTY UT P35-T2R är kylningen, det sitter tre stycken kraftiga aluminium flänsar som kyler Nordbryggan Sydbryggan och PWM. Dessa flänsar sitter dessutom ihopkopplade med en heatpipe, nu kanske inte detta känns helt nytt eftersom flera andra tillverkare nyttjar liknande lösningar. Det som däremot skiljer detta kortet ifrån andra tillverkare är den medföljande transpiper kylningen som DFI kallar det, detta är en extra kylning som kan monteras på både sydbryggan eller PWM kylningen och ger faktiskt en stor förbättring.
Sedan runtom på moderkortet sitter det små flänsar på områden som kan behöva lite extra kylning, dessa är något som DFI använts sig av under en lång tid och fungerar hyffsat bra.
BIOS:
Här finns det egentligen inte mycket att säga annat än BIOS på detta Lanparty moderkort är helt klart en division för sig, det finns inte en tillverkar idag som kan matcha DFI vad det gäller inställningar och tweaknings möjligheter i BIOS.
För att inte vilseleda någon så vill jag också inflika att alla dessa inställningar är inte nödvändigtvis det bästa för alla användare, det tar tid och kräver en hel del tålamod för att verkligen bemästra detta moderkortet, men har du tid, tålamod och en gnutta erfarenhet är nog detta ett av dom absolut bästa och mest lämpade moderkorten för att slå rekord.
Jag skulle kunna fortsätta skriva meter vis om det här moderkortet, men eftersom jag vet hur tråkande för mycket text kan vara, så går jag över till det som jag gissar dom flesta vill se, bilder.
BILDER:
[Image Can Not Be Found] Precis som Lanparty 680i LT följer det med två kartonger till DFI LANPARTY UT P35-T2R, en med tillbehören och en med deras lite speciella kylninglösning, transpiper.
[Image Can Not Be Found] Detta är transpiperkylaren som kan monteras på antingen sydbryggan eller PWM flänsen, denna ger fakstikt bättre temperaturer även om jag personligen tycker den är något klumpig.
[Image Can Not Be Found] DFI LANPARTY UT P35-T2R i sin helhet, som jag tidigare nämnde så gillar jag verkligen färgerna som DFI valt att använda.
[Image Can Not Be Found] Detta är kylaren som sitter på sydbryggan, kanske lite väll överdimensionerad kan tyckas men för att kunna montera transpiperkylaren är detta ett måste.
[Image Can Not Be Found] Längst nere på moderkortet sitter som vanligt frontpanelen, det som däremot är lite speciellt är att floppy kontakten blivigt placerad där.
[Image Can Not Be Found] Även EZ start och reset sitter placerade längst nere på kortet, tillsammans en displayen där man kan läsa av bla felmedelanden.
[Image Can Not Be Found] Spåren som finns i kylaren är som ni kanske redan förstått till för transpiper kylningen.
[Image Can Not Be Found] Alla SATA kontakterna sitter vinklade 90 grader på sidan av moderkortet, jag gillar verkligen detta.
[Image Can Not Be Found] Precis nedanför kylaren till sydbryggan sitter Clear Cmos jumpern, enkel att komma åt.
[Image Can Not Be Found] På nordbryggan sitter det en något större kylfläns i aluminium, alla tre flänsarna är sammankopplade med en heatpipe.
[Image Can Not Be Found] Den tredje flänsen i omloppet sitter på PWM området, ett bra val av DFI och välja en kraftig kylfläns för detta området som gärna blir väldigt varmt.
[Image Can Not Be Found] Området runt sockeln är perfekt för extremare kylning.
[Image Can Not Be Found] DFI Lanparty P35 använder sig av 8 fas digital PWM istället för standard 6 fas, detta förbättrar möjligheterna för bl a quad core överklockning..
[Image Can Not Be Found] Transpiper kylningen går även att montera till PWM kylflänsen, nu blir det väldigt trång och klumpigt eftersom en aluminium platta måste användas som även täcker processorn. Detta enligt mig är inte den bästa lösningen för detta.
[Image Can Not Be Found] En lite överraskande nyhet är möjlighet att ändra FSB´n med jumprar på moderkortet, dom hastigheter som går att välja är 800/1066/1333.
[Image Can Not Be Found] Eftersom DFI plockat bort ljudkortet från I/O området har det också blivigt väldigt cleant.
[Image Can Not Be Found] PCI-E och PCI platserna sitter placerade riktigt bra, tyvärr finns det endast en PCI-E 16x plats med full bandbredd.
Ni får ursäkta ev stavfel eller andra felaktigheter i texten, den är skriven under väldigt begänsad tid, jag ska gå igenom den och rätta alla fel vid senare tillfälle.
Jag kommer lägga upp resultat så snabbt jag har några att visa, skulle tro att i helgen dyker dessa upp.
November 7, 2005
Jag ber så hemskt mycket om ursäkt att det tagit sådan tid för mig att svara, har varit lite upptagen med att bla koppla upp och testa mitt nya system.
Jag vill först tacka för alla snälla komentarer.
Sedan kan jag berätta att jag håller på att testa moderkortet för fullt, har inga screens ännu som känns värda att posta men dom kommer, har mestadels försökt lära mig moderkortet fram tills nu.
Ska försöka köra lite ordentligt ikväll och imorn och förhoppninsgvis kan jag posta några resultat imorn eftermiddag
Jag använder en Canon EOS-1Ds II för dessa bilderna.
Jag har tillgång till studio, har under en längre period jobbat hos en fotograf som bildredigerar och assistent och lärde mig en del del då om fotografering. Dessutom kan jag nu låna utrustning som tex blixtar, studio mm när jag fotograferar vilket underlättar att ta bra bilder.
EDIT:
Jag har helt missat och lägga upp några resultat här, men nu efter lång tid kommer det några initierande benchmarks med luftkylning.
Det jag kan säga om det här moderkortet är att det knäcker allt som jag tidigare testat för Core 2 Duo / Kentsfield , stabiliteten och överklockningsmöjligheterna är grym.
Utan några problem eller tweaks lyckades jag köra min kentsfield med FSB480Mhz, detta utan GTL ref inställningarna eller andra inställningarna tweakade, endast NB.Voltage och CPU VTT var höjda ett snäpp, tror jag körde ca 1.55 på NB och 1.43 på CPU VTT. Detta betyder att 500Mhz FSB med kenstfield borde vara mer än möjligt.
Sedan kylningen precis som jag nämnde i första inlägget är fantastikst, tempen ligger runt 35 grader på NB även med rätt hög spänning, efter längre tids körning kan tempen stiga emot 40-45 men detta med hög spänning.
Detta är precis som jag nämnde det absolut stabilaste moderkortet som jag haft möjligheten att testa till Kentsfield/Core 2 Duo.
Här är några initierande resultat på luft, det kommer under veckan mer resultat med lite extremare kylning både på grafikkortet och processorn.
System:
CPU:....Intel QX6850
Mobo:..DFI LANPARTY UT P35-T2R
RAM:...OCZ Flex 9200
GPU:....Gainward 8600GT
PSU:....Silverstone Olympia 1000w
Processorn är kyld med en zalman 9500AT, denna kylare är inte optimal för Quad Core vilket också håller tillbaka mig litegranna i överklockningen.
FSB 480Mhz//Vcore 1.36v
[Image Can Not Be Found]
Vcore: 1.424v// CPU: 4027Mhz
[Image Can Not Be Found]
Jonbass 2007-10-15
Vcore: 1.44v// CPU: 4040Mhz
[Image Can Not Be Found]
Jonbass 2007-10-15
Vcore: 1.45v // 4066Mhz
[Image Can Not Be Found]
Jonbass 2007-10-15
Dom sista resultaten kan förbättras en del skulle jag gissa, tror jag kan köra igenom 3D mark 06 i 4066Mhz med ca 1.44v, men efter en del testande valde jag att höja spänningen lite ordentligt för att säkert ta mig igenom. Men hur det 'än må vara är jag väldigt nöjd med dessa resultaten, med tidigare moderkort har gränsen med 1.44v varit ungefär 3900Mhz, detta är alltså mer än 100Mhz högre med fortfarande ganska låg spänning.
Jag kommer posta fler resultat senare i veckan.
1 Guest(s)