August 18, 2003
om du inte har väldigt väldigt bråttom så gör för din egen skull inte en "snabb" formatering då den egenligen inte formaterar utan bara skriver över boot sektorn så disken "tror" att den är tom. gamla drivrutiner och skräp kan då ligga kvar och ställa till problem om du har otur.
May 6, 2002
drizzit wrote: om du inte har väldigt väldigt bråttom så gör för din egen skull inte en "snabb" formatering då den egenligen inte formaterar utan bara skriver över boot sektorn så disken "tror" att den är tom. gamla drivrutiner och skräp kan då ligga kvar och ställa till problem om du har otur.
Det där tror jag att du missuppfattat.
The difference between the regular format versus the quick format is whether or not the volume is scanned for bad sectors using the chkdsk command. Both methods remove the files from the volume.
Jag kör alltid quick, checka disken kan man göra vid nåt bättre tillfälle.
August 18, 2003
personligen väntar jag hellre några minuter extra än får en massa skit som ligger kvar vilket har hänt två ggr tills jag slutade använda snabb format. jag kanske har haft otur och kunde ha glömt det om det hänt en gång men när det hände 2 ggr tog jag reda på vad felet var. att göra en "riktig" omformat fixade felet. jag vet vad microsoft anser men vi vet alla hur mycke vi kan lita på microsoft när dom inte vill erkänna att dom gjort fel..... men det är upp till dig 😉
vill du unvika problem ta dig 10 min extra tid och gör en riktig formatering är mitt råd.
June 11, 2001
drizzit wrote: personligen väntar jag hellre några minuter extra än får en massa skit som ligger kvar vilket har hänt två ggr tills jag slutade använda snabb format. jag kanske har haft otur och kunde ha glömt det om det hänt en gång men när det hände 2 ggr tog jag reda på vad felet var. att göra en "riktig" omformat fixade felet. jag vet vad microsoft anser men vi vet alla hur mycke vi kan lita på microsoft när dom inte vill erkänna att dom gjort fel..... men det är upp till dig 😉
vill du unvika problem ta dig 10 min extra tid och gör en riktig formatering är mitt råd.
Faktum är att ingen av dessa metoder i egentlig mening fungerar.
Det finns 4 nivåer av formatering och partitionering:
Lågnivåformatering: Skapar dom spår och sektorer som finns på ytan och skapar en vidarekoppling till dom extra sektorer som behöver ersätta defekta sektorer. Används inte längre då hårddiskar inte har den tekniken. Gamla hårddiskar hade inte eget kontrollerkort utan detta fanns i datorn och detta kort behövde därför "lära sig" vilka sektorer som var skadade.
Partionering: Skapar den lista som innehåller start- och stopp-punkter för en partition. Innehåller även partitionens typ(vilket egentligen bara är kosmetisk id för partioneingsprogram skall gå fortare) samt om den är bootbar. Partitionstabellen som finns i MBR (Master Boot Record) innehåller även den startkod som berättar vilken partion som skall startas och hur den skall startas.
Formatering/högnivåformatering: Skapar partitionen och dess filsystem, formateringen kan göras i flera nivåer:
- Nivå 1: Partitionen får en nytt filsystem, ny klusterstorlek och en tom lista resarveras och partitionen får en avslutningskod. (Även känd som snabbformatering.)
Filer kommer tillbaka eller blandar sig bara om datorn havererar och ett klusters id felhanteras. Med Hex-redigerare kan du lätt hitta gamla filer men du måste själv skapa om dom.Nivå 2: Partitionen får en nytt filsystem, ny klusterstorlek och en tom lista resarveras. Klustrena testas genom att varje klusters start-id sätts som tomt kluster och partitionen får en avslutningskod. (Vanlig formatering.)
Filer kan inte komma tillbaka om inte ett kluster-id felhanteras eller inte fullföljs. Specialprogram eller filsystemskunnande behövs för hex-redigerare att återta filer. Filer kan bara återskapas som rådata.Nivå 3: Partitionen får en nytt filsystem, ny klusterstorlek och en tom lista resarveras. Klustrena testas genom att varje kluster startid sätts som tomt kluster och data skrivs som 0(null) genom alla kluser och partitionen får en avslutningskod. (Används bara av avancerade program.)
Filer kan omöjligt återtas och endast fragment av 0,0001% kan återtas av specialister som tex ibas. (Den enda bevisningen som finns är att det faktiskt är möjligt att skriva exakt samma sak på exakt samma plats.)Nivå 4: Partitionen får en nytt filsystem, ny klusterstorlek och en tom lista resarveras. Klustrena testas genom att varje kluster startid sätts som tomt kluster och data skrivs som 0(null) genom alla kluser och skrivs sedan om flera gånger växelvis för att rensa. Partitionen får en avslutningskod. (Används bara av avancerade program.)
Fildata är omöjligt att återta och det ära bara möjligheten att du skriver exakt samma sak på exakt samma plats som kan ta tillbaka data.
Formaterade partitioner: Är egentligen inte en egen metod utan en snabbare variant som partitionsprogram använder sig av där dom samtidigt som dom skapar partitionen även formaterar den. Rent praktiskt så är den enda skillnaden att du väljer vilket filsystem partitionen skall ha direkt när den skapas.
Windows använder nivå 1 för snabbformatering och nivå 2 för vanlig formatering. Skulle windows skriva rent en hårddisk på 400 GB så skulle en formatering ta närmare 4 timmar.
August 18, 2003
antar att jag haft otur då men har fått en massa skit som "legat" kvar i registret efter en snabb format så att nyinstallationer av vissa program sket sig och ja jag har letat igenom registret och sett vad som har legat kvar. efter en "vanlig" format har jag aldrig haft dessa problem. ber om ursäkt för att det spårat ur lite 😉
och för övrigt har du windows liggande på en 400 gigs disk borde du ta dig en funderare på vad partitioner är 😀
2 Guest(s)