July 19, 2003
Tänkte kolla vad folk har för erfarenheter av externa hårddiskar. Jag antar att dom har ungefär samma livslängd som vanliga hårddiskar om man inte skakar dom allt för mycket, men är samtidigt lite rädd att min ska ge upp eftersom jag har bilder och annat som jag samlat på mig i 10 års tid på den.
Kanske man borde skaffa sig ett par usb-minnen och spara allt på dom. Dom borde väl hålla ett par sekel om dom inte används. Eller?
mvh uninvited
November 4, 2001
Är det väldigt viktiga saker finns det bara en "lösning".
1. Bränn filerna på skiva, dessa bränner du om efter något/några år då skivorna blir dåliga med åren.
2. Kopiera filerna till en annan/separat hårddisk.
3. Kopiera filerna till en separat partition på bruksdatorn för att ha tillgång till dem.
Kör du 1+2+3 så är du ganska säker då risken att alla medier pajar samtidigt är väldigt liten.
June 11, 2001
Det du skall göra är att värdera det material du har.
Med detta menas att du skall avgöra om informationen är värd att återskapa eller om den är viktig men inte så viktig att det är värt att slänga flera tusen på en reparation av tex IBAS.
I så fall måste du skapa ett system som är "idiot"-säkert.
Den mest sannolika anledningen till att informationen kommer att förstöras är antingen virus, elfel - med korrupta hdd som följd, felskriven programkod och den största av alla - du själv slänger grejerna i dokumentförstöraren.
Om du tittar på vad som finns på marknaden för lagring så är USB, HDD samt CD/DVD dom säkraste just nu. Tänk även på att regelbundet kolla upp detta, även om du har ett media som håller full läsbarhet i 70 år kanske det inte finns någon utrustning om 20 år som kan läsa. Disketter just nu är en sådan risk då det börjar bli helt omöjligt att få tag på diskettstationer.
- Rent tekniskt sett så är CD/DVD och usb-minnen dom säkraste eftersom dom ganska ofta klara ett fall från ett bord eller åtminstånde överlever så mycket (CD/DVD) att ett specialprogram skulle kunna återskapa dom genast.
Flera saker är tex en UPS som ser till att du hela tiden har en fungerande ström och batteribackup.
Andra saker är att ha en träningspartition där du raderar oviktiga filer på olika sätt och lär dig att återskapa dom med specialprogam om olyckan är framme - i så fall kan du hantera situationen utan att få panik som ofta leder till mera fel.
Vilket media du använder har nog egentligen inte så stor betydelse så länge du hanterar det på rätt sätt. Se dock till att ha flera bakuper på separata media (använd dock inte raid1 då en förstörd raid1 kan förstöra båda diskarna. (Det kan faktiskt hända att båda diskarna ryker) Att däremot använda en raid0 för att få snabbare prestanda och sedan kopiera ut backuperna på en annan disk eller CD/DVD är däremot en lösning.)
Att använda en automatisk spegling är alltså livsfarlig om det blir kortslutning (råkat ut för detta och båda diskarnas kretskort brann upp, där hade inte raid 1 hjälpt). Att däremot använda en spegling till två oberoende diskar är däremot en ide då du gör en backup på backupen.
Att backupdiskarna är externa och har annan strömkälla än från nätagget är bra ide, då skyddas dom bättre för elfel.
Och sedan det viktigaste av alla - ha en backup av den senaste gällande informationen även på datorns interna disk - om backupdisken ryker så kan du lätt återskapa denna utan problem. Ha denna på en egen partition som inte backas upp, då effeten av två speglar mittemot varandra inträffar (evig upprepning).
Att ha flera partitoner är det bästa ifall någon blir korrupt - då det lätt kan gå att återställa systemet eller att "rädda det som räddas kan" innan man formaterar om.
Att ha backuper på olika anslutningstyper är bra om tex USB-portar slutar att fungera eller liknande.
2 Guest(s)