April 17, 2005
En bit har två värden; 1 eller 0. Det var i alla fall tills forskare vid University of Delaware och Cambridge NanoTech bestämde sig för att undersöka om det gick att mäta och kontrollera elektronspin hos elektronerna i kisel, vilket de också lyckats med. Spintronics är ett av de hetaste forskningsområdena just nu och det är inte första gången som detta har nyttjats för att försöka komma runt dagens begränsningar med datorer. Genom att kontrollera elektroners spinn skulle man kunna få elektronerna att bära ännu mer information än de redan gör, man får helt enkelt två till variabler att arbeta med, + och -.
Forskarna konstruerade kiselkretsar i en vakuumkammare som de sedan utsatte för ett magnetfält där elektronernas spinn vrider sig. Tidigare tekniker har inte kunnat detektera kiselelektronernas spinn, men genom att kombinera och utveckla nya metoder har man nu lyckats ta steget. I det längre loppet skulle det innebära att man får två nya variabler med varje elektron att nyttja.
Artikeln finns publicerad is Nature 447, 295-298 (maj 17 2007); Electronic measurement and control of spin transport in silicon och online här.
February 5, 2005
Coolt om man kan komersialisera det hela, så skulle man kanske kunna tänka sig att alla minnen kan få dubblad kapacitet för samma mängd transistorer. Cpu:er lär väl också ha nytta av att kunna räkna med fyra värden isf två, kanske ger kvadratisk höjning av prestandan där, vore trevligt iaf! 😉
August 14, 2001
August 16, 2003
om jag förstår detta rätt så på ett minne så är det första bitten som blir dubbelt så stor som tidigare, därefter så ökar det rejält
antal, binärt, 4 värden
1 2 4
2 4 16
3 8 64
4 16 256
5 32 1024
skulle inte ett minne då nästan bli oändligt stort i slutändan? 😮
eller är jag helt ute och cyklar?
2 Guest(s)