April 17, 2005
Diamant är känt som ett av de hårdaste materialen vi har tillgång till idag. Dock har även diamant sina begränsningar och när diamant inte räcker till så har kan man använda en kubisk form av bornitrid. Det är snäppet hårdare än diamant, men också snäppet dyrare. Tillverkningen är nämligen så pass krävande. Hemligheten bakom dessa hårda ämnen är att man lyckats minimera bindningsavståndet mellan atomerna och detta är något som forskare vid UCLA valt att jobba med i ett par år nu. Man började med att ta metallen osmium, eftersom det är känt som det ämne som komprimeras minst under tryck, och sedan kombinera det med bor. Detta gjorde att man kunde reducera bindingsavståndet till endast 10%.
Man slutade dock inte där utan fortsätta då med att leta efter andra övergångsmetaller med liknande egenskaper men där man kunde krympa bindningsavståndet ännu mer. Även om osmium-boron-metallen var kapabel att repa safir så var det inte tillräckligt.
Man gick vidare till rhenium där man lyckades krympa avståndet till 5% av rent rhenium genom att blanda upp det med bor. Detta resulterade i ett ämne som man faktiskt kunde repa diamant med och hade egenskaper som gjorde det hårdare än kubisk bornitrid. En stor skillnad mellan rheniumdiboriden och diamant samt kubisk bornitrid är att den första inte kräver höga tryck under tillverkningen.
Den förmånliga tillverkningsprocessen ska göra det till ett bättre val för borrar och andra industriella ändamål där idag både diamant och bornitrid används i brist på andra alternativ. Artikeln finns publicerad i Science vol. 316, 436-439, (20 apr. 2007. Den finns även online.
February 5, 2005
Tja nya spännande legeringar är väl alltid intressant, kan man repa diamant kanske man kan rista ut kretskort med det elle rnåt sånt, går nog att härleda till någonting innom datorvetenskap, om inte annat så användes förmodligen många datorer och datorkraft under forskandet 😉
November 27, 2003
Det fanns två saker som många ville se mer av i enkäten och teknik och forskning var en av dom. Även om jag absolut håller med om att detta inte är strikt datorrelaterat är det fortfarande teknik/fysik/kemi och forskning kring det. Uppenbarligen är det också många som tycker att den var intressant, vilket jag kan se i statistiken med. 😉
//Andreas
May 14, 2003
Jag vill se mera sådana nyheter : P
Samt att jag väntar på att ni ska göra en utförlig linux installation, dvs någon artikel om det : )
Samt "Så här installerar ni spel, grafikkort på linux"
sen får vi inte glömma att ni ska ha en överklocknings tävling för linux om det går.
mm
November 27, 2003
NiCKE^ wrote: De där med forskning är nog mer inriktat mot datorrelaterade forskningar så som PRAM osv 🙂
Det är givetvis det primära, men den forskningen är ganska stängd tyvärr. Den enda egentliga forskningen som är offentlig är den som sker vid universitet.
Det händer ibland att de större företagen som Intel, IBM och andra liknande släpper en del information om sina framsteg, men informationen brukar vara ganska begränsad då.
Hur som helst så är målet att det ska vara datorrelaterat, men detta kändes som sagt fortfarande väldigt intressant och inte minst sagt coolt 😉
//Andreas
1 Guest(s)