April 17, 2005
Freescale är den första halvledartillverkaren som nu börjar masstillverka minneschip av MRAM-typ (Magnetoresistive Random Access Memory) och enligt en analytiker kan detta vara den mest betydande minneschip introduceringen detta årtionde. Det som är så speciellt med MRAM är just det där första M:et i namnet. Minneschipen använder sig nämligen av magnetism för att hålla sin data och till skillnad mot elektroniska minneschip som kräver en spänning för att hålla sin data kan MRAM lagra data även utan någon ström. Med andra ord kan man strypa strömmen helt till sin enhet och trots detta behålla informationen på MRAM-chipet, likt en vanlig hårddisk eller flashminne.
MRAM är något av ett mellanting mellan de RAM-minneschip (SRAM, Static RAM) vi ser i våra datorer och flashminne. MRAM kan behålla datan utan ström vilket SRAM inte kan, samtidigt som MRAM har betydligt högre överföringshastigheter än flashminne.
"MRAM uses magnetic materials combined with conventional silicon circuitry to deliver the speed of SRAM with the non-volatility of Flash in a single, high endurance device. Freescale's successful commercialization of this technology could hasten new classes of electronic products offering dramatic advances in size, cost, power consumption and system performance."
MRAM har onekligen många spännande användningsområde eller vad sägs om en RAM-drive som inte kräver batteridrift när datorn är avslagen. Eller en portabel mediaspelare med mycket höga överföringshastigheter. Det man dock behöver lösa innan dessa drömmar besannas är lagringskapaciteten. Freescale har alltså påbörjat masstillverkningen av sitt först MRAM-chip, under beteckningen MR2A16A, men detta chip har en lagringskapacitet på blott 4Mb (512KB).
October 7, 2002
Njae, det här är väl knappast något som är intressant att använda i vanliga persondatorer. Därtill är storleken på minnet alldeles för litet, till och med en diskett rymmer tre gånger så mycket ju.
Där det däremot kommer att vara högintressant, är i inbäddade system, speciellt om prestandakraven är lite högre (nackdelen med flash är att det är långsamt) eller där man skriver mycket (andra nackdelen med flash är att det slits ut vid sådan användning).
Det förslag som jag sett som ligger som troligast för användning i en vanlig dator är att använda det som skrivcache på dyra RAID-kort. Det skulle ha till följd att man slipper avancerade kretsar för batteribackup, och ändå kan säkerställa att man slipper dataförlust.
1 Guest(s)