August 22, 2005
Intels NetBurst-arkitektur som ligger till grund för Pentium 4-serien och Intels senaste Celeron-modeller är återigen ett hett (ursäkta ordvitsen) samtalsämne.
Vi rapporterade under gårdagen om Intels kommande processormärkning som baserades på processorernas strömkrav och värmeutveckling. Nu går cirkusen vidare med att uppgifter gör gällande att Intel helt enkelt kommer skrota deras Tejas och Jayhawk-processorer. Dessa två var tänkta som uppföljare till Prescott-kärnan där Tejas var ämnad för desktopmarknaden (Pentium 4) och Jayhawk för servermarkanden (Xeon).
Det har dock visat sig att processorerna är för strömkrävande och har för hög värmeutveckling för att bli gångbara alternativ på processormarknaden. Inför detta faktum ska man nu ta bort Tejas och Jayhawk ur sin produktplan.
Detta är såklart ett stort bakslag för Intel och som det ser ut nu kommer chipgiganten visa upp deras framtidsplaner senare under dagen. Dessa framtidsplaner kommer förmodligen att innehålla bland annat dualcore-lösningar med den mycket mindre strömkrävande notebookprocessorn Pentium M.
I takt med att ny information dyker upp under dagen kommer vi fortsätta med rapporteringen.
Källa: Xbitlabs.com
December 3, 2003
December 11, 2002
AMD arbetar på en dualcore version av Opteron. Kommer nästa år tror jag. Tyvärr har man inte så stor nytta av varken dualcore eller SMT (HT) som privatperson. Det är idag alldeles för få applikationer som använder multitrådning. Dessutom har de flesta OS svårt att schemalägga trådarna effektivt. Se t ex på P4 HT. För databaser o dyl fungerar det dock utmärkt.
Edit: Dualcore Opteron kommer dessutom att vara kompatibel med singlecore varianten på alla sätt, dvs, du kommer inte att behöva ett speciellt moderkort för att kunna använda den!
Pentium M är en riktigt bra processor som också ska komma i dualcore så riktigt ägda kan jag inte säga att de är.
Visst, de gick på en nit här, men det kunde också lika gärna ha fungerat och då hade de fått ytterligare en generation processorer utan alltför stora investeringar. Intel har råd att chansa mer än AMD.
En annan anledning till att de verkar lägga ned NetBurst tror jag är den svåra verifiering av HT. Det är tillräckligt svårt att verifiera en vanlig processor, tänk då på hur det är om du dessutom måste testa alla möjliga kombinationer av instruktioner från två trådar som körs parallellt. Åtminstone Tejas skulle ha en utvidgad version av HT som kör hjälptrådar när man bara exekverar en tråd i taget. Hjälptrådarna kan t ex ha samma minnesaccessmönster som den "riktigt" tråden men ligga lite före tidsmässigt. På så sätt så tar de alla cachemissar och bereder vägen för den viktiga tråden. Det är nog inte heller helt lätt att verifiera. Jag läste nyligen ett papper där Intel erkände hur svårt det var och att erkänna en sådan sak gör man inte slentrianmässigt.
Implementeringen av HT har dessutom en stor svaghet och det är att man delat upp istället för att replikera vissa viktiga resurser. Det gör att tekniken inte skalar till mer än två trådar och att de enskilda trådarna går långsammare i HT-läge (men det totala exekveringstiden blir oftast lite kortare eftersom de körs parallellt). Om man hade replikerat resurserna så hade minskningen blivit mindre. Det kan säkert också ha bidrag.
Blev lite längre än jag tänkt mig... 🙂
/K
1 Guest(s)