April 17, 2005
Alla kommer vi ihåg hur världen fasade över millenniumskiftet när våra datorers klockor skulle få fnatt vid ingången i det nya seklet och hela världens datorinfrastruktur skulle haverera på grund av att datorerna inte var designade för att hantera ett sekelskifte. Nu blev det ju ingen undergång och millenniumbuggen var knappast märkbar men nu verkar det som att vi kan närma oss nästa millenniumbugg, nämligen år 2007. NASA har i alla fall gått så långt att man planerar att skjuta upp uppskjutningen av sin Discovery rymdfärja tills efter nyår, just för att man är rädd för att datorerna i rymdfärjan ska börja krångla vid årsskiftet.
The problem, according to Hale, is that the shuttle's computers do not reset to day one, as ground-based systems that support shuttle navigation do. Instead, after December 31, the 365th day of the year, shuttle computers figure January 1 is just day 366.
Att NASA inte skulle kunna lösa detta på ett bättre sätt än att kanske försena hela uppskjutningen låter ganska fantastiskt, men som amerikanarna säger, "better safe then sorry". Skulle uppskjutningen försenas betyder det att vi får första svenska astronaut i rymden, Christer Fuglesang, först i januari 2007 istället för 7 december 2006 som beräknat.
February 19, 2004
De amerikanska rymdfärjorna är en katastrof. Fruktansvärt osmidiga att använda och kostar otroliga summor att underhålla och samt att de är tekniskt sett uråldriga. Man ska ha det i bakhuvudet att de utvecklades under 70 talet.
Men de är de enda i sitt slag och ger USA bilden av en supermakt. Samt att man vet att folket stödjer projektet vilket antagligen är anledningen till varför de mer eller mindre inte har skrotats. Dock vill inte regeringen pumpa in otroliga summor för nyutvecklade färjor som hade idag varit så fruktansvärt mycket bättre i alla möjliga aspekter. Buran var en av anledningarna till varför Sovjets ekonomi kollapsade.
Den Sovjetiska rymdfärjan Buran som utvecklades under 80 talet var mycket bättre än de amerikanska, men efter första flygturen så föll dock Sovjet och Buran färjan är idag total-förstörd. Och då hade man jämfört med idag inte alls samma tillgång av teknologi men ändå presterade den så mycket bättre än de amerikanska.
November 4, 2001
Bortsett från dyra driftskostnader och allmänt gammal teknik så är väl värmesköldarna det största problemet med dagens färjor då dessa lossnar.
Buran var ju en kopia av den amerikanska rymdfärjan så det borde vara likvärdig samtidigt om man hade tillgång till lite nyare teknik.
Att hitta på ett helt nytt sätt att bygga och skicka upp rymdfärjor kostar oerhört mycket pengar. Speciellt nu när man har ganska fullt upp tror jag inte att man prioriterar de fåtal människor som kan komma att bo på ISS.
February 19, 2004
SuperNova:
Buran var inte riktigt en kopia. Jag kan tro som du att de tittade på de amerikanska och utvecklade väldigt mycket efter samma mönster men man testade också en massa andra och nya grejer så man kunde slippa många av de amerikanska rymdfärjornas brister.
Den kunde transportera tyngre förmål i lastutrymmet, men framförallt kunde man montera moduler på nosen av färjan vilket ökade lastkapaciteten enormt jämfört med de amerikanska. Färjan behövde inte heller människor utan kunde manövrera automatiskt så man behövde inte sända upp människor var gång man behövde färjan till något transportuppdrag.
Sen till skillnad från de amerikanska skulle underhållningskostnaderna var oehört mindre och det skulle ta 2 veckor innan man kunde skicka färjan tillbaka till rymden. Jag tror de amerikanska behöver månader på sig innan man kan skicka de på ett nytt uppdrag.
Men visst är det lite synd att man i framtiden antagligen inte kommer ha färjorna längre. Det är ju nu en tidsfråga innan de skrotas.
November 7, 2006
Problemet uppstår när man har en myndighet som utvecklar teknologi för rymdfart. Allting måste kosta 100 miljarder ($).
Titta på den kolfiber baserade lilla prylen som det första privata rymdprojektet åkte upp i rymden med:
http://www.space.com/missionla.....chive.html
Vad som behövs är fler privata rymdprojekt, och pengarna som NASA får borde distribueras till dessa istället, då skulle vi få se rejäl utveckling på området.
Dessutom kan ju ESA börja göra andra saker än att skicka upp satelliter, det är ju pinsamt att vi inte kan ha ett riktigt rymdprogram i Europa, Kina planerar att åka till månen, NASA planerar att åka till mars och vi skickar upp väder satelliter :/
August 7, 2003
During the space race back in the 1960's, NASA was faced with a major problem. The astronaut needed a pen that would write in the vacuum of space. NASA went to work. At a cost of $1.5 million they developed the "Astronaut Pen".
The Russians were faced with the same dilemma.
They used a pencil.
March 27, 2003
Laglorden wrote:
During the space race back in the 1960's, NASA was faced with a major problem. The astronaut needed a pen that would write in the vacuum of space. NASA went to work. At a cost of $1.5 million they developed the "Astronaut Pen".
The Russians were faced with the same dilemma.
They used a pencil.
Men det är väl klart att dom gör så. Det hela handlade ju om att lägga mest pengar på rymdprogrammet...
February 14, 2003
NASA annonserar att det kommer nya rymdfarkoster (jordiska) runt år 2013 efter rymdfärjorna skrotats. De nya rymdkapslarna liknar de som användes under månprogrammet - Apollokapslarna. De kommer alltså se ut mer som traditionella rymdraketer fast med en större kapsel än den man haft tidigare. Denna kapsel landar på samma sätt som Apollokapslarna, vilket betyder att de ser ut som ett tefat hängandes i bromsande fallskärmar. Men med den nya kapsel kommer man landa på land istället för i vatten. (Hoppas stötdämpningen är bra..)
Anledningen till att man återgår till en traditionell design är att den visats vara pålitlig - Apolloprogrammet klarade ju sig utan några dödshaverier, även om Apollo 13 blev en rysare ;). NASA räknar med att den nya farkosten tar dem (än en gång) till månen och även framöver till Mars. Spännande blir det!
March 27, 2003
Zunk wrote: [quote=Delph1][quote=Adam][quote=Delph1]Kan man inte ställa en klocka ska man fan inte skicka in folk i rymden hellre ...
//Andreas
Sen när ligger rymden inåt? 😛
Läs om, läs rätt ?
//Andreas
Borde det inte heta ut i rymden?
Precis, jag hade nästan räknat in 1-0 i baken där men läste om och lyckades inte bättre. Anser fortfarande att rymden ligger utåt, dvs ut i rymden... 🙂
November 27, 2003
Adam wrote: [quote=Zunk]Borde det inte heta ut i rymden?
Precis, jag hade nästan räknat in 1-0 i baken där men läste om och lyckades inte bättre. Anser fortfarande att rymden ligger utåt, dvs ut i rymden... 🙂
Har diskuterat det där lite och det beror ju på hur man definerar det man reser till. En fråga om perspektiv verkar det som. 😉
//Andreas
1 Guest(s)