August 22, 2005
Att ligga som nummer ett på Internetsajten topp500.org är något de flesta regeringar och industrier strävar efter. Topp500.org är nämligen en Internetsajt som rankar världens 500 snabbaste superdatorer.
Att kunna säga "Vi har världens snabbaste dator!" är det inte många som kan skryta med men det är något Japan har kunnat säga under de två senaste åren.
Den välkända Earth Simulator, som datorn heter, tillverkades 2002 av NEC och gick direkt in på en ohotad förstaplats på topp500.org med en beräkningskraft på 35.86 teraflops. Superdatorn används som namnet antyder till att simulera olika klimatändringar, t.ex. jordbävningar som är mycket vanligt i Japan.
Earth Simulator har varit nummer ett ända sedan dess men nu verkar det som att IBM vill ändra på detta och ta över tronen som tillverkare av världens snabbaste dator.
IBM arbetar för tillfället på en ny superdator vid namn Blue Gene/L som trots att den ännu inte är färdigbyggd sägs ha passerat Earth Simulator i testprogrammet linepack (det program som används för att ranka systemen på topp500.org). Blue Gene/L har i nuvarande utformning uppnått en beräkningskraft på 36.01 teraflops i interna tester hos IBM.
Även om prestandan inte skiljer sig väsentligt mot Earth Simulator är det två helt olika system storleksmässigt.
"The new system is notable because it packs its computing power much more densely than other large-scale computing systems. Blue Gene/L is one-hundredth the physical size of the Earth Simulator and consumes one twenty-eighth the power per computation, the company said."
Detta Blue Gene/L system använder sig av 16 000 processorer men man planerar att under början av nästa år installera en större modell av Blue Gene/L i Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien. Detta system ska innehålla över 130 000 processorer (!!) och bör ge en beräkningskraft på ofattbara 360 teraflops.
Enligt forskare kan Blue Gene/L och dess enorma beräkningskraft innebära märkbara framsteg för dagens forskning.
Den nuvarande topplistan (från juni 2003) på topp500.org finns att hitta här. Den nya listan för 2004 ska tillkännages i november detta år och då lär vi alltså ha en ny ledare.
Källa: News.com
ptr wrote: Hur får du detta till en nyhet öht?!
Det är något som hänt nyligen = "ny"
Och det är en intressant händelse för många = "het"
Ny + het = nyhet!
Vet inte riktigt vad du är ute efter eller menar?
Tekniknörd som gillar att träna.
Glömde tillägga att en vanlig mainstream CPU i dagsläget når upp till runt 6 Glops, vilket alltså kan jämföras med 36 000 gigaflops på denna modell av Blue Gene/L.
Tekniknörd som gillar att träna.
November 9, 2002
Anton aka [NH wrote: Woxxman]Glömde tillägga att en vanlig mainstream CPU i dagsläget når upp till runt 6 Glops, vilket alltså kan jämföras med 36 000 gigaflops på denna modell av Blue Gene/L.
dessa superdatorer e väl knappast EN cpu, utan flera sammankopplade...
o då tycker ja 6000 cpu:s (36 000/6) verkar lite lite, för att vara THE superdator...
May 17, 2002
fragone wrote: Undrade bara, datorerna längre ner på listan är ju skruttdatorer med nån ghz, jag får det inte att gå ihop...
grejen är den att superdatorer har inte en sunkig 1ghz cpu utan kanske 3000st 1ghz cpuer. Tack vare att de har så många så hinner de göra en hel massa beräkninger sammtidigt och blir tack vare det jättehäftiga.
November 4, 2003
December 11, 2002
Mind wrote: cool, men vad ska IBM ha all kraft till ?
I slutändan, sälja den. Den här är visserligen statlig, men i framtiden kommer sådana här och liknande datorer kommer att bilda stommen i The Grid, det kanske hetaste området inom datorvärlden. Svårt att förklara med bara några ord, men när griden är klar så år tanken att företag och institutioner ska kunna köpa själva datakraften, istället för datorerna. Behöver jag genomföra en stor beräkning så köper jag helt enkelt så mycket CPU-tid som jag tror att jag kommer att använda. Vad beräkningarna sedan utförs, rent fysisikt, har jag ingen aning om. Det här är ett mycket stort forskningsområde just nu. I Sverige har vi t ex Swegrid, sju stycken geografiskt spridda men sammankopplade kluster, de flesta med 200 st P4, 2,8 GHz (jag sitter faktiskt i rummet bredvid en av noderna).
Två kortisar. /L i BlueGene/L står för light. En BlueGeneL ska installeras på KTH, mindre än den här så klart, men den kommer nog ändå lägga sig på topp tre i Sverige.
/Kenrih
PS. Det heter linpack, inte linepack. Linpack utför beräkningar inom linjär algebra.
1 Guest(s)