April 17, 2005
De flesta PC-tillverkare har en förkärlek till att installera en hel drös med "nyttoprogram" som får datorerna att stå ut från mängden och ge unik funktionalitet jämfört med sina konkurrenter. Problemet med dessa "skräpprogram" som de flesta kallar det är att de ofta tar stora mängder systemresurser och nu har det bekräftats att Windows 7 som fått mycket god kritik för sina snabba uppstarter och låga systemkrav blir mer eller mindre förstört av många PC-tillverkare och deras stora mängder skräpprogram.
På PCPro har man gjort testar på flera nya bärbara datorer där man fokuserat på just vilken påverkan skräpprogrammen har för datorerna. Acer och Sony var två av de värsta syndarna där Acer bland annat förvandlade en 43 sekunders uppstarttid till 2 minuter och 44 sekunder med sina egna "nyttoprogram".
Ofta tog programmen även flera hundra megabyte extra ramminne och Acer behöver inte mindre än 2,4GB extra hårddiskutrymme för att få plats med alla skräpprogram.
Over the course of this feature, we’ve uncovered two important facts: first, no big-brand laptop (aside from Apple) is free from crapware, but it’s possible to buy a machine that’s noticeably faster and less cluttered than many of its competitors.
Som tur var är alla tillverkare inte lika dåliga men då väldigt få av de program som användes var vettiga och ibland svåra att ens ta bort kan man verkligen fråga sig hur vissa tillverkare resonerar. Hela testet går att läsa på PCPro där testat datorer från nio olika tillverkare och där Apple tar hem en storslam med sin MacBook som kommer helt utan skräpprogram.
February 19, 2004
Ibland undrar man var "kvalités" avdelningen tog vägen på många företag?
Min HP var fan-i-mig helt jävla oanvändbar när jag fick den. HPs sjukt tunga skitprogram, som var designade i åtanke att terrorisera sina användare med skräp, i kombination med Vistas "indexering", som hade inget annat syfte än att göra användandet helt jävla omöjligt, var en katastrof.
När man väl lyckades fixa dessa två så blev datorn igen användbar.
Jag lider dock med de stackars själar som lagt ut närmare 10.000kr på datorer som knappt är användbara pga allt skräp och inte vet hur man blir av med det.
Även Lenovo som är kända för oehörda kvalitésdatorer lyckades nyligen leverera datorer där popups dök upp på skärmen mitt under användandet om nya uppgraderingar etc.
Var har fokusen på användaren tagit vägen? Nej tackar gudarna för företag som Google. (Även om Google har potential att bli djävulen själva om några år så är fortfarande användaren som är deras största fokusering.)
October 15, 2001
Hmm, tror den artiklen sa halva sanningen kanske.
Att stå ut genom att ha tuffa effekter är kanske en bit av det hela, men en väldigt liten sådan.
Den stora anledningen lär vara att de får betalt för att skicka med massa skitversioner, eller trialsversioner. Antingen för att folk ska uppgradera till den riktiga, eller för att visa reklam.
December 31, 2006
September 2, 2004
Kul att det tas upp, jag kan inte annat än hålla med om att det är ett stort problem. Jag tror desutom att många anvvändare inte gör något åt skräpprogrammen utan lever med det så att säga.
Det är inte bara en gång jag blivit uppringd och fått uppdraget att "fixa" en splitter ny dator med förinstallerat os (win). Det är inte direkt bara att sätta sig och börja surfa, nej, först skall alla små skitprogram ut, Norton skall tackas Nej till, Windowsbrandväggen etc avaktiveras (Indexering, wtf?!) och nyttoprogram som AVG, brandvägg, openoffice, vlc etc installeras.
Hoppas ni inte tar det på fel sätt, jag gillar alla operativsystem, men att installera ubuntu är tio gånger mer Skitlätt i jämförelse om man räknar in allt mek som måste göras innan maskinen är körklar.
uff, skönt att få det ur sig =) OEM ftw!
October 19, 2005
Allt som är non default-os antar jag (även SMÅ "ofarliga" processer typ.. raysat som kommer med 3dstudio.. eller?)
Icke auto-startande progs räknas nog in också.
Ändå personligen räknar jag även in:
explorer , office, realplayer, paint, mediaspelaren.. mfl. jäkla crap. 🙂
September 2, 2004
September 2, 2004
August 7, 2003
Det där är ett h-vete att få "rent", oftast nåt skit som ligger kvar och ställer till problem, antingen på en gång eller efter nån månad när test-licensen gått ut.
Hade sånt problem med Norton som fuckat upp nätverket totalt på syrrans dator (ja, man är lagligen tvingad hjälpa sina lillasystrar med datorproblem) och lösningen blev installera om rubbet och då ta bort Norton redan från början.
Fortfarande en bra anleding skippa "märkesdatorer". Borde finnas två val vid "omblåsning". Vill du ha alla våra "added value" eller inte
Som på en restaurang, "Vill du ha bajs eller ej på din Entrecote?" och så fick man välja, inte bara klicka dit en stor klutt.
July 4, 2008
Det värsta är ju att folk som inte kan så mycket om datorer tror att det är själva datorn som det är fel på och inte att det är massa program som ligger och tar resurser. Det borde finnas en gräns på hur många program som OEM företag får förinstallera på sina datorer.
April 24, 2007
this wrote: Det värsta är ju att folk som inte kan så mycket om datorer tror att det är själva datorn som det är fel på och inte att det är massa program som ligger och tar resurser. Det borde finnas en gräns på hur många program som OEM företag får förinstallera på sina datorer.
+1
Enda vettiga programmet jag fått med en dator är Photoshop Elements (obegränsad sådan), allt annat har ju bara varit skräp som är i vägen.
1 Guest(s)