April 17, 2005
R520 och G70 är de två stora grafikkortsarkitekturerna på marknaden i dag. Den
förstnämnda är grunden för ATIs nya flaggskepp Radeon X1800 XT medan den
sistnämnda återfinns i NVIDIAs GeForce 7800-serie. De två arkitekturerna skiljer
sig åt en hel del i uppbyggnad även om prestandan är relativt likvärdig om vi
ser till de båda toppmodellerna. ATI har satsat mer på höga klockfrekvenser och
färre pipelines, medan NVIDIA gjort tvärtom. Relativt låga klockfrekvenser och
flera pixel pipelines är receptet för G70-arkitekturen. Men vad händer då om man
klockar de båda arkitekturerna vid samma hastighet och stänger av en del av G70s
pipelines så att korten arbetar efter samma förutsättningar?
Det är precis vad man gjort hos Driverheaven i ett försök att jämföra de båda arkitekturerna på jämna villkor. Resultaten man fått är faktiskt ganska intressanta, speciellt med tanke på att ATI hävdar att R520 är designad för att vara så effektiv som möjligt. Något som rimmar lite illa med Driverheavens resultat. Även om denna jämförelse är något ointressant med tanke på att ATI och NVIDIA helt enkelt valt olika vägar när man designat sina arkitekturer är det faktiskt spännande att se hur de presterar under lika förutsättningar. Vi är helt säkra på att dessa resultat kommer ge upphov till en hel del diskussioner så det känns lika bra att börja direkt i vårt forum.
December 1, 2004
August 17, 2005
Ganska intressant, det verkar mer och mer som om ATi valt en liknande väg som den Intel valde med sin Netburst arkitektur. Det som är det roliga i det hela är väl att ATi påstod att deras pipes var effektiver per pipe än vad nVidias var?
Nåja, hursom helst. Det är olika arkitekturer inte mer med det. Men det verkar som om nVidia har fördelen då de kan leverar sina kort med en lägre klockfrekvens och därmed få ner värmen på sina 🙂
February 3, 2003
Minky wrote: Men det verkar som om nVidia har fördelen då de kan leverar sina kort med en lägre klockfrekvens och därmed få ner värmen på sina 🙂
Det tror jag inte. Med tanke på att ATi's kort var väl tillverkade i en mindre tillverkningsprocess? Dom blir automatiskt svalare då. Kan dock kompenseras av den högra klockfrekvensen :S shiish
November 4, 2001
Känns ganska irrelevant egentligen. X850Xt PE rullar ju i 540Mhz, men då var det ingen som klagade. Nu bara för att Ati inte har 24/32p (som många blev besvikna över) så klagar man på frekvenserna.
Nvidia ligger 20p över sin teoretiska gräns i Fillrate
medan x1800 ligger 20p under.
En sak som jag tycker är lite lustig är att där nvidia vinner är skillnaderna små men i dom tester där ati vinner ser vi en stor skillnad.
Frågan är hur nvidias interna dividers spelar in i detta test, vetrex processorn ligger ju 40Mhz över den frekvens vi se som "standardfrekvensen"
Skulle vara intressant att dra upp Atis kort 40Mhz och se hur resultaten förändras
Sen ska det väll tilläggas att det är ett x1800Xl dom benchar med (inte för att det spelar någon roll, men men)
November 4, 2003
Jag tycker resultaten är ganska intressanta, inte minst för framtidens kort, förutsatt att de håller sig till samma arkitekturer.
Anta att ATI släpper ett 24p kort så kan vi med dessa resultat göra ganska exakta gissningar på prestandan, om man lyckas hålla dom höga klockfrekvenserna.
Men i dagsläget är det som det är.
October 26, 2004
crotale wrote:
...Anta att ATI släpper ett 24p kort så kan vi med dessa resultat göra ganska exakta gissningar på prestandan, om man lyckas hålla dom höga klockfrekvenserna....
Eller i fall Nvidia släpper ett kort med samma klockfrekvenser som ATI vilket nog är mer troligt
April 29, 2004
Det enda som man kan tänka sig iom att Nvidia går över till 90nm är att om yields är lika bra som nu så blir korten billigare. Hur mycket billigare beror på hur dyra chipsen är nu. Snabbare klockhastigheter är nog inte garanterat, möjligtvis lägre strömförbrukning och kanske enklare kylning.
Ett kort med dagens GT hastigheter (400/1000), 16 pipes, passiv kylning, lägre strömförbrukning och lägre pris (säg 2000 kr ca) skulle vara väldigt trevligt tycker jag.
1 Guest(s)