April 17, 2005
KDE vs Gnome är en ständigt pågående debatt och det är ganska förståeligt med tanke på att det är de två stora skrivbordsmiljöerna för Linux, om än inte de enda. För lite mer än ett år sedan så gjorde Linus Torvalds ett uttalande om Gnome där han tog avstånd från den strategi Gnome valt. Han menade att Gnome tar det hela med "att göra det lätt" alldeles för långt. Han har nu utvecklat detta i en konversation i Linux Foundation:s Desktop Architects mailing list. Det hela grundar sig i att medan Torvalds vill att det samtidigt ska vara enkelt att komma in i Linux ska man efter det även kunna gå djupare och verkligen komma åt allt Linux har att erbjuda ifrån sitt GUI (Graphical User Interface).
Gnome:s mål är snarare just att göra det så enkelt som möjligt genom att gömma den komplexa miljön bakom GUI:t. Desktoplinux har publicerat en intressant analys av konversationen mellan Torvalds och Christian Schaller, senior GNOME developer, väl värd att läsa för den som veta mer om Gnomes mål och Torvalds syn på hur GUIs bör fungera.
September 1, 2002
Intressant artikel.
Den heliga graalen för alla gränssnittsformgivare (titta vad duktigt jag undviker svengelska) är skapa sitt gränssnitt så det är användbart för nybörjare och som sedan transparent skalar i funktionalitet och anpassningsbarhet i takt med att användarens ökande kunskap och krav.
Det är mycket svårare än det låter. Det är väldigt svårt att få ett gränssnitt passa för alla.
Vissa användare står ut med en relativt hög inlärningströskel bara de känner att programmet har hög potential när väl tröskeln är avklarad. De avskyr när programmet försöker hålla dem i handen och styr vad de får och inte får göra. Det är även vanligt att dessa användare i förväg har bestämt sig hur gränssnittet skall se ut och fungera.
Andra användare - speciellt nybörjare på datorer rent generellt men även nybörjare på en viss genre av programvara - tar gärna emot lite vägledning och löper ofta stor risk att döma ut programmet i förväg om gränssnittet inte döljer avancerade eller sällan använda funktioner och UI-element. Om programmet vid första anblicken ser för komplext ut är det förmodligen för komplext.
Ställs en användare inför en massa val (t.ex. anpassning) utan att veta vilken konsekvens deras val får brukar användarna ofta känna sig obekväma och förvirrade.
Tänk på att det är skillnad på användarvänlighet och användbarhet.
Det är användbarhet som eftersträvas, men vad som är användbart skiljer mycket från individ till individ - speciellt när det gäller mångfacetterade programvaror såsom skrivbordsmiljöer.
September 26, 2003
intressant att dom vill inte att linux blir enklare. Visst det är lite grundtanken med linux att man ska kunna gå in och hacka i någon kod för att fixa grafikkortet osv osv. Men ändå.
För att vidja sina vyer och göra opertivet populärare så måste man göra som gnome gör.
1 Guest(s)