Styra trafik manuellt? | Nätverk / Internet | Forum

A A A

Please consider registering
Guest

Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

Lost password?
The forums are currently locked and only available for read only access
sp_Feed sp_TopicIcon
Styra trafik manuellt?
This topic is locked
Avatar
maciekish
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 371
Member Since:
augusti 7, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
1
maj 7, 2010 - 5:49 f m
sp_Permalink sp_Print

Hej,
jag har två nät på jobbet, ett LAN som kräver proxy för att komma ut överhuvudtaget, och ett WLAN som går rakt ut på nätet. Problemet är att jag måste inaktivera min LAN-anslutning för att WLAN:et ska ”hantera” anslutningsförsöken som ska gå ut på nätet.

Kan jag på något sätt i Windows, med t ex routes-kommandot säga till datorn att anslutningar till företagets subnät ska gå via LAN medan allt annat ut på nätet ska gå via WLANet?

Active Routes:
Network Destination Netmask Gateway Interface Metric
0.0.0.0 0.0.0.0 xxx.x.110.1 xxx.x.110.149 10
0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.1.1 192.168.1.140 10
127.0.0.0 255.0.0.0 127.0.0.1 127.0.0.1 1
169.254.0.0 255.255.0.0 xxx.x.110.149 xxx.x.110.149 20
192.168.1.0 255.255.255.0 192.168.1.140 192.168.1.140 20
192.168.1.140 255.255.255.255 127.0.0.1 127.0.0.1 20
192.168.1.255 255.255.255.255 192.168.1.140 192.168.1.140 20
xxx.x.110.0 255.255.255.0 xxx.x.110.149 xxx.x.110.149 10
xxx.x.110.149 255.255.255.255 127.0.0.1 127.0.0.1 10
xxx.x.110.255 255.255.255.255 xxx.x.110.149 xxx.x.110.149 10
224.0.0.0 240.0.0.0 192.168.1.140 192.168.1.140 20
224.0.0.0 240.0.0.0 xxx.x.110.149 xxx.x.110.149 10
255.255.255.255 255.255.255.255 192.168.1.140 192.168.1.140 1
255.255.255.255 255.255.255.255 xxx.x.110.149 xxx.x.110.149 1
Default Gateway: xxx.x.110.1

192.168.1.0 är WLANet och det andra är företagets interna nät. Ändrar jag metric till 10 på WLAN och 20 på LAN så slutar naturligtvis anslutningarna till xxx.x.*.* att fungera så detta är lite beyond me.

Avatar
maciekish
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 371
Member Since:
augusti 7, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
1248836
maj 7, 2010 - 5:53 f m
sp_Permalink sp_Print

har nu genom att lägga till följande rad lyckats styra om rdp-trafik till min hemdator så att denna går via WLAN:et

94.254.41.0 255.255.255.0 192.168.1.1 192.168.1.140 5

dock så vill jag att all trafik som inte ska till företagsnätet går via WLAN. Hur fixar jag det?

Tankspridd
Mina inlägg skrivs i binär kod
Medlem
Forum Posts: 120
Member Since:
april 21, 2008
sp_UserOfflineSmall Offline
1248847
maj 7, 2010 - 8:35 f m
sp_Permalink sp_Print

Det här är bara en snabb teori. Men om du tar bort default routen för företagsnätet så kommer endast ”internet trafik” att gå på defaultrouten för wlan. Trafik som ska till xxx.x.*.* kommer ju att matcha den route som finns.

Avatar
maciekish
Kommer du hit ofta?
Medlem
Forum Posts: 371
Member Since:
augusti 7, 2001
sp_UserOfflineSmall Offline
1248849
maj 7, 2010 - 9:03 f m
sp_Permalink sp_Print

Tankspridd wrote: Det här är bara en snabb teori. Men om du tar bort default routen för företagsnätet så kommer endast ”internet trafik” att gå på defaultrouten för wlan. Trafik som ska till xxx.x.*.* kommer ju att matcha den route som finns.

Sorry, glömde nämna att jag redan testat att ta bort 0.0.0.0 för företagets subnät, då kom jag inte längre åt något på företagets subnät men kunde surfa på nätet.

Har löst det temporärt genom att sätta 0.0.0.0 för Wifi med lägre metric än 0.0.0.0 för LAN och sedan lagt upp alla företagets subnät var för sig med ännu lägre metric än 0.0.0.0 för WIFI temporärt. Funkar men vet inte om det är rätt. Är ganska säker på att det finns en ”cleanare” lösning på detta.

Måste inte var routes, bara det löser problemet! Det ultimata vore om man kunde styra per application, något enkelt brandväggsprobram kanske? Sitter själv på it-driften så jag kan installera whatever.

Tankspridd
Mina inlägg skrivs i binär kod
Medlem
Forum Posts: 120
Member Since:
april 21, 2008
sp_UserOfflineSmall Offline
1248966
maj 8, 2010 - 11:33 f m
sp_Permalink sp_Print

Om det finns en route till företagsnätet så ska det inte behövas en default route för det nätet. Men om det inte finns en route som matchar de anslutningsförsök som du gör mot företagsntätet så kommer den använda default routen som du har (wifi) vilket troligtvis inte kommer att fungera.

Om det endast finns en default route så spelar metric inte någon roll för den routen. Det är endast om det finns flera likadana routes med samma destinationsnät som metric har någon betydelse.

Om man tagit bort en default route för ett interface och man använder dhcp så verkar windows lägga till default routen när den förnyar dhcp-leasen.

This topic is locked
Forum Timezone: Europe/Stockholm

Most Users Ever Online: 694

Currently Online:
149 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

Andreas Galistel: 16287

Jonas Klar: 15897

ilg@dd: 10810

Nyhet: 10607

Mind: 10550

Ctrl: 10355

Gueno: 9881

Guest: 9344

Snorch: 8881

Callister: 8468

Newest Members:

Kelli Gaskins

brastor bris

Immediate Momentum

diaphra

JuhaniHugo2 Juhani

JenniferMassey JenniferMassey

derine sominia

kancilbola

betterwound

Inspilar Medicament

Forum Stats:

Groups: 11

Forums: 59

Topics: 146630

Posts: 1300967

 

Member Stats:

Guest Posters: 2

Members: 78407

Moderators: 0

Admins: 11

Administrators: nordicadmin, Henrik Berntsson, Anton Karmehed, Carl Holmberg, Joel Oscarsson, Mikael Linnér, Mikael Schwartz, Andreas Paulsson, Nickebjrk, Mattias Pettersson, EmxL