August 3, 2002
Tjena!
Hoppas nån där ute kan ge några svar på mina frågor, jag är lite "newbie" när det gäller detta.
Ok, först lite fakta:
Köpte en ny fläkt+fläns till min PII, 350MHz, Slot 1.
Fick loss den gamla flänsen efter mycket om och men, den satt fastskruvad med torx eller vad de heter, de där skruvarna.
Iaf, den gamla flänsen satt fast på en slags platta, och den plattan sitter fortfarande kvar på processorn.
Den nya flänsen är tänkt att sitta på denna platta, det framgår tydligt. Fästena och allt passar perfa.
Så till mina frågor:
På denna platta sitter det kvar nån grå, stelnad massa. Ska jag skrapa bort den?
På den nya flänsen sitter nån slags liten, fyrkantig gummiplatta. Ska den vara kvar, eller ska jag plocka bort den?
Ska jag smeta på någon slags pasta innan jag sätter på den nya flänsen?
Tacksam för svar.
January 21, 2002
Den stelnade massan på plattan är den gamla pastan denna ska tas bort innan den nya flänsen fästes. Skrapa bort den med något plastföremål typ kontokort och tvätta sedan rent med exempelvis kemsikt ren aceton (Finns på konsum, ica). Den gummiaktiga massa som sitter på den nya flänsen är också pasta, denna ska du låta sitta kvar om du inte vill använda någon "värre" pasta typ Artic Silver 3 som kanske skulle kunna ge några grader lägre processortemperatur.
August 3, 2002
Okej. Tack så mycket!
En liten fråga till, bara:
Om man nu skulle använda den här silverpastan, ska man smeta ut den över hela plattan, eller bara på en liten del?
Den gamla var bara utsmetad lite i mitten på plattan.
En grej till, förresten:
Flänsen spänns fast med vingmuttrar. Hur hårt ska man spänna fast den?
Mvh...
February 1, 2002
Carl wrote: Okej. Tack så mycket!
En liten fråga till, bara:
Om man nu skulle använda den här silverpastan, ska man smeta ut den över hela plattan, eller bara på en liten del?
Den gamla var bara utsmetad lite i mitten på plattan.
Mvh...
Hej!
Du ska inte röra den lilla fyrkanten utan bara trycka dit den nya kylflänsen
mot processorn och fästa fast den.
Sen är det bara och tuta och köra .....
August 3, 2002
Jo, men flänsen sitter ju inte direkt på processorn, utan på den här metallplattan (som sitter på processorn)
(vill inte verka otrevlig eller tjatig eller nåt, men...)
om jag nu vill använda silverpasta, ska jag smeta ut ett tunt lager i mitten, så som den gamla pastan satt, eller över hela plattan? (den del som har har kontakt med flänsen, alltså)
Och, hur hårt ska jag spänna fast flänsen?
Tack...
August 3, 2002
Ok, tack så mycket.
Men, nu ska ju inte flänsen ligga an mot processorn direkt, utan mot den här metallplattan, som ligger an mot processorn.
Så här ser min Slot 1- processor ut i genomskärning:
---------- <- nya kylflänsen
---------- <- metallplatta (ligger an mot processorn)
---------- <- kretskort som processorn sitter på
---------- <- plastkåpa
Med risk för att bli tjatig...
ska jag smeta ut pastan över hela metallplattan, eller bara en över liten del av metallplattan, så som den gamla pastan?
Mvh...
January 21, 2002
Som jag kan se det borde du använda pasta på hela den del av plattan som är i kontakt med kylflänsen (desto större yta desto mer värme kan ledas ut till flänsen och bort från processorn). Använd ett så tunt lager som möjligt eftersom pastan bara är till för att fylla ut ojämnheterna mellan flänsen och processorkärnan eller i det här fallet "plattan". Smetar du för tjockt lager så är det risk att pastan inte får den effekt det är tänkt utan processorn blit varmare.....
Angående fastskruvning av flänsen. Det är av yttersta vikt att flänsen skruvas fast ABSOLUT rakt. dvs skruva lite på varje skruv tills den sitter tillräckligt 🙂 . Skruvas den fast snett så är det risk att du har sönder processorkärnan. Värmeöverföringen till flänsen blir även dålig om den sitter snett.
Och Artic Silver innehåller som namnet antyder silver, vilket har en elektriskt ledande förmåga. På hemsidan står det att pastan inte blir ledande förren under väldigt högt tryck. Men jag tycker ändå du ska passa dig för att kladda ut den på något annat ställe än det är avsett att den ska sitta....
1 Guest(s)