May 27, 2001
Hej...
...satt med en kompis och diskuterade det här med vattenkylning och vattengenomströmning. Frågan är...har det egentligen någon betydelse vilken genomströmmningshastighet vattnet har?
Visst, ju snabbare vattnet flyter igenom desto lägre blir DeltaT. Men å andra sidan om du har en låg vattengenomströmning får ju vattnet längre tid på sig att bli nedkylt i radiatorn. Det är ju trots allt samma värmeenergi som ska transporteras från processorn och sedan avges.
Möjligvis att värmeupptagningsförmågan i vattnet kan påverka. Men hastigheten på vattnet borde inte ha någon egentlig betydelse där heller eftersom det är inte så höga temperaturer vi talar om.
Då är det istället storleken på radiatorn som är avgörande.
Kommentarer?
[ Detta Meddelande är ändrat av Daniel På 2001-07-04 13:36 ]
February 11, 2001
December 23, 2000
Jag har själv resonerat på samma sätt Men efter att ha sett test på bland annat overclock-watercool.com har jag insett att det resonemanget inte riktigt verkar hålla.
Man kan ju tänka så här: Ju kortare stunde vattnet är i blocket ju mindre hinner det värmas upp. Alltså ju snabbare vattnet går ju lägre temp har vattnet i blocket.........
March 20, 2001
On 2001-07-02 12:24, peter Skrev:
Jag har själv resonerat på samma sätt Men efter att ha sett test på bland annat overclock-watercool.com har jag insett att det resonemanget inte riktigt verkar hålla.Man kan ju tänka så här: Ju kortare stunde vattnet är i blocket ju mindre hinner det värmas upp. Alltså ju snabbare vattnet går ju lägre temp har vattnet i blocket.........
men då måste ju prolle bli sämre kyld oxå... lr ?? bilr det inte så ??
April 2, 2001
vad som gäller är ju att du inte kan köra vattnet för snabbt, så klart!
ju snabbare du kör, destu mindre förluster i värmeöverföringen i form av värmelagringar på olika ställen, alltså, ju snabbare vattnet går, ju jämnare blir tempen i hela vattensystemet, och inte så attt radiator-vattnet är kallt, men block-vattnet är varmt!
December 19, 2000
Alltså...summan av kardemumman äe den...att ha ett mellanting...öö..vad det nu innebär.
Men för dem som använder eheim pumpar till sin vatten kylning kan jag ju råda er att sätta på en lite kran nån stans på slangen å testa att reglera flödet..å se om det ger någon skillnad.
Eftersom jag jobbat i akvarie affär..å jobbat mycket med dessa pumpar..kan jag med säkerhet säga att det är ingen som helst fara med pumpen...den klarara att bli "strypt"...till viss del...man bör inte "strypa" den för mycket.
May 27, 2001
Men....enligt de fysikaliska lagarna kan ingen energi försvinna bara omvandlas.
Någon som kan förklara varför det i så fall skulle göra någon skillnad vilken hastighet vattnet har. Visst, under t.ex. 1/2 liter / minut kan jag medge att kylningen inte blir effektiv p.g.a att vattnet kommer att få en för hög temperatur och då inte kyla processorn tillräckligt. Men när man kommit över gränsen då vattnet flyter förbi tillräckligt snabbt borde vattenhastigheten inte längre spela någon roll, eller?
[ Detta Meddelande är ändrat av Nierd På 2001-07-04 09:57 ]
May 27, 2001
Okej, ska kolla in det och förresten var inte frågan bara avsedd för dig...alla som kan svara får givetvis göra det och jag räknar inte med att få svar på allt...men frågar jag inte får jag ju aldrig reda på om det finns någon som kan...
Bara en liten spontan åsikt....om man provar med olika pumpar går det ju inte och jämföra rakt av med tanke på att de producerar olika mängd värme....
May 27, 2001
Har läst artiklen nu.. Men han verkar inte ha fått riktigt korrekta värden efter ca 2 liter / minut...
*hm* En ny tanke har dykt upp...som kan förklara varför det inte lönar sig att använda högre vattengenomströmmning. Om vattnet t.ex. pumpas runt med 20 l / min borde ju friktionen öka mellan vattnet och ledaren / blocket / radiatorn, jämfört med om man pumpar runt vattnet med 10 l / min...eller?
Om fallet är så...leder det ju till en förhöjd temperatur...
1 Guest(s)