4K Vardagsrum för framtida spelande | Projektloggar för större idéer | Forum

A A A

Please consider registering
Guest

Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

Lost password?
The forums are currently locked and only available for read only access
sp_Feed
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 röster) 
sp_TopicIcon
4K Vardagsrum för framtida spelande
This topic is locked
Stefan
It’s a first time for everybody
Medlem
Forum Posts: 10
Member Since:
juli 8, 2016
sp_UserOfflineSmall Offline
1
juli 26, 2016 - 2:39 e m
sp_Permalink sp_Print sp_EditHistory
0

Hej!

Här kommer lite bilder på min setup i nya huset. Tänkte dela med mig ifall någon annan vill ha inspiration inför ett framtida bygge själv.
OBS! Har inte dragit klart kablar och så i skåpet, ser förjävligt ut jag vet, men prio har bara varit att få allt fungerande tekniskt just nu. Småbarnsföräldrar har inte så mycket egentid… >_<

Är riktigt nöjd med att ha haft möjlighet att kunna dra alla rör och kablar innan väggar sattes upp och målades. Mitt mål är att slippa ha synliga kablar och kontakter på väggar, detta för att det är estetiskt snyggt samt att jag har två vilda smågrabbar som inte ska kunna pilla på något.

All teknik sitter i ett datorfläkt-ventilerat skåp i groventrén två rum bort från vardagsrummet.
Anledningen är att jag vill slippa ha saker surrandes i samma rum som jag sitter i.
Om det är tyst i film/serie/tv/spel så ska det vara tyst i vardagsrummet. 🙂

Har dragit högtalarkablar till ett 5.1 surround system som sitter uppe i taket i alla hörn.
Jag vet, 7.1 eller mer hade varit toppen, men budgeten var begränsad tyvärr. 🙁
Min Yamaha reciever har sedan ställt in nivåer automatiskt via en mikrofon.
Har dragit en HDMI kabel från recievern till TV:n, samt även en aktiv USB-kabel mellan skåpet och vardagsrummet. Mer om anledningen till den sen.
Har även dragit en IR-förlängare genom samma rör som är uppsatt på de apparater som kommunicerar via IR. Fick lov att förlänga sladden med en nätverkskabel, den var typ bara 1,5m lång. Alla andra fungerar perfekt trådlöst ut till skåpet.

Utrustning i skåpet just nu:
Yamaha RX-V679
Canal Digital Box
Astra Sirius Box
Multiswitch för parabol
Router för IP telefon
IR förlängare
Intel NUC (Plex Server, m.m.)
USB HDDs till NUC
Apple TV
PS3
Canon Multifunktions Skrivare
Fractal datorfläkt för ventilation
Asus RT-AC87W Nordic
IKEA Energimätare Sparsnäs (mäter hela huset)
1GBit switch
Strömknapp för att stänga av allt förutom router, NUC,
Temperaturmätare för inomhus/utomhus.

Tror inte jag glömt något. 😛

Min tanke är att lite längre fram skaffa en Node605 till att göra en speldator av som jag ska sätta in i skåpet, måste bara göra mer plats eller öppna upp till skåpet bredvid för att utöka utrymme.
Den kommer att kopplas in i recivern, sedan kommer jag införskaffa en Corsair Lapdog att sitta med i soffan. Den kopplas in i USB-kabeln jag har dragit nu, så har jag tgb/mus/headset (ifall jag inte ska väcka barnen) lätt tillgängligt, samt lätt att packa undan.

Det är allt just nu, blir nog för mycket att läsa om jag ska gå in på exakt alla detaljer.
Men var fri och ställ frågor så ska jag svara på dem så gott jag kan.

/Klantkent

01.pngImage Enlarger

02.pngImage Enlarger
03.pngImage Enlarger
04.pngImage Enlarger
06.pngImage Enlarger
07.pngImage Enlarger
08.pngImage Enlarger
sp_PlupAttachments Attachments
Avatar
Anton Karmehed
Admin
Forum Posts: 8376
Member Since:
december 24, 2000
sp_UserOfflineSmall Offline
2
juli 27, 2016 - 10:22 f m
sp_Permalink sp_Print
0

Fasen va snyggt Stefan! Jag blir riktigt tårögd över allt jobb och planering som lagts ner på det där! 🙂 Riktigt kul att se en sådan eftertänkt setup även utan att det behöver vara hundratusentals kronor investerade i utrustning. Tycker många glömmer att man inte måste ha en miljon-setup för att lägga extra tid och krut på själva installationen!

Själv är jag också mycket för det minimalistiska och kablar som ska dras överallt är ju ett aber utan dess like, kan bara drömma om en liknande lösning som hyresgäst i lägenhet men i framtiden så! 

Men du glömde skriva vilken TV du hade! 🙂

 

Har du testat att koppla en kraftfullare dator till TVn? Går det att få in i skåpet utan att det överhettas? 🙂

Stefan
It’s a first time for everybody
Medlem
Forum Posts: 10
Member Since:
juli 8, 2016
sp_UserOfflineSmall Offline
3
juli 27, 2016 - 1:48 e m
sp_Permalink sp_Print sp_EditHistory
0

Tackar Anton! Ja det har varit ett sjukt mycket tänkande och omgjorda planer/idéer. 😛 

Jag vet att jag inte har möjlighet att spela just i detta skede i mitt liv, då barnen måste vara i fokus. Men det hindrar en inte för att planera för framtiden! 😀 Klart du kommer att fixa till en ännu bättre setup när du får tillfälle i framtiden att göra åverkan på väggar & tak utan att tänka på hyresvärden. 😉

Ett av kraven från frun var att hon inte ville se mina leksaker, dvs allt som finns i skåpet, samt att det bara skulle funka. Just nu så är det 5(!) fjärrar i vardagsrummet. TV, Receiver, Apple TV, Canal Digital Box, Europa Box(för tysk satellit). Därför skulle en Logitech Harmony Elite vara toppen. 🙂 Har fått henne att förstå hur hon ska göra för att få igång allt och hur hon växlar mellan ingångar.  

Ett av mina problem är att jag inte får ARC, samt HDMI kontrollen (så man kan stänga av/sätta på enheter) att fungera mellan Receiver och TV. Har testat ALLT! Så mitt nästa drag är att se ifall jag ska dra en optisk kabel mellan TV och Receiver för att kunna sända ljudet från typ Netflix. Vill ju kunna se på 4K serier på TV:n och få ljudet i surroundsystemet. Apple TV stödjer inte 4K tyvärr. 🙁 

Ska uppdatera vid tillfälle med bilder på luckorna på baksidan av väggen för TV:n så ni kan se hur det är kopplat till Samsungs ”One Connect Mini”. Samt hur jag har fixat hyllplanen i skåpet för att luftvägarna ska gå växlande mellan varje hyllplan. 

Och ja, det är en Samsung UE55JU7505. Det var den som budgeten tillät för över ett år sedan. 

Har testat att spela lite WoW och Diablo 3 på den, fungerar utmärkt. Men min NUC är inte direkt anpassad för det. 😛 Har inte kört in en riktig ”gamingdator” i skåpet ännu. Just nu är den högsta värme jag sett 36 grader, och det är på en sommardag med solen på huset under hela dygnet. Det skiljer ca 5 grader nere och uppe. Men om det inte skulle räcka så kan jag bara utöka genom att såga ett till hål uppe och nere för en extra fläkt. Jag har också planer på att koppla samman skåpet till vänster, bara göra ett hål för de kablar som behöver gå i mellan, och ventilera det också. På så sätt kan jag lämpa över lite saker för att få plats med en Node 605 chassi i det skåp jag har nu. 

Det gäller att kunna planera för uppgradering/utfyllning av ”leksaker”… 😀

Avatar
Anton Karmehed
Admin
Forum Posts: 8376
Member Since:
december 24, 2000
sp_UserOfflineSmall Offline
4
juli 27, 2016 - 3:52 e m
sp_Permalink sp_Print
0

Japp man får som du säger planera för framtiden och bida sin tid.. 😉

Det där med fjärrkontroller ja… Vilken djungel det blir. Har du någon multi nu eller du tvingar sambon köra med alla 5? 🙂 Själv har jag en Harmony One liggande i en låda men inte orkat ge mig på det projektet ännu. Tycker sällan man får det att fungera helt smärtfritt med multifjärr heller och då blir det bara att man ändå måste rota fram de där separata fjärrarna. Men kanske kan vara värt ett nytt försök. 😉

ARC har jag också haft stora problem med, tror fasen aldrig jag fick det att funkar ordentligt på denna setupen heller så jag kör en SPDIF atm, som du säger man måste ju ha bra ljud även på Netflix! 

Ser fram emot lite fler bilder, som du säger har du nog väl förberett även för större och varmare maskiner där. Bara att skala upp kylningen i skåpet som sagt. 

Jag hoppas kunna dämpa min maskin bra när jag väl får den byggd. Även om den inte blir undangömd så kommer det att bli rätt cleant med Phanteks vita Evolve-chassi mot den vita TV-bänken.
Det jag fortfarande ruvar på är hur jag ska göra med datorn/TVn som arbetsmaskin. Rent teoretiskt skulle jag kunna använda TVn som bildskärm även för arbete hemma. Men det tenderar att bli så att jag jobbar och sambon kollar på TV så det är en svår kombo. Får se om jag kan fixa en 4K-skärm att köra klonad bild mot, problemet är vart jag ska sätta skärmen och hur jag ska få signal till skiten… kablar!! 😛

Hade varit guld med en WiDi-kopplad skärm på andra sidan rummet men verkar inte finnas några bra lösningar för det, definitivt inte för 4K60p ^^

This topic is locked
Forum Timezone: Europe/Stockholm

Most Users Ever Online: 694

Currently Online:
229 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

Andreas Galistel: 16287

Jonas Klar: 15897

ilg@dd: 10810

Nyhet: 10607

Mind: 10550

Ctrl: 10355

Gueno: 9881

Guest: 9344

Snorch: 8881

Callister: 8468

Newest Members:

HaroldGowZU HaroldGowZU

JamesUseriTO JamesUseriTO

ktaletgbjn ktaletgbjn

lvnfjojdEU scpelmdyEU

StevenacidaEX StevenacidaEX

JaDFerxcJM JaDFerxcJM

DavidBesHE DavidBesHE

BerizakikepYX BerizakikepYX

MichaelgoxUW MichaelgoxUW

JeremyJournEF JeremyJournEF

Forum Stats:

Groups: 11

Forums: 59

Topics: 146630

Posts: 1300967

 

Member Stats:

Guest Posters: 2

Members: 78407

Moderators: 0

Admins: 11

Administrators: nordicadmin, Henrik Berntsson, Anton Karmehed, Carl Holmberg, Joel Oscarsson, Mikael Linnér, Mikael Schwartz, Andreas Paulsson, Nickebjrk, Mattias Pettersson, EmxL