En hallonpaj för att styra dem alla | Projektloggar för större idéer | Forum

A A A

Please consider registering
Guest

Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

Lost password?
The forums are currently locked and only available for read only access
sp_Feed
Topic Rating: +1 Topic Rating: +1 (1 röster) 
sp_TopicIcon
En hallonpaj för att styra dem alla
Klichétitel för att beskriva mitt projekt med att försök att göra mitt hem smartare.
This topic is locked
Avatar
Andreas Galistel
Medlem
Medlem
Forum Posts: 16287
Member Since:
november 27, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
1
januari 16, 2018 - 9:03 e m
sp_Permalink sp_Print
+1

Det fina med att bli äldre är att man kan verkligen önska sig något i julklapp och man kan räkna med att få det. Jag visste inte riktigt vad jag skulle önska mig först, men så kom jag på att en Raspberry Pi hade ju varit roligt att börja pilla med igen. 

Tomten hörde bön och ett premiumkit fanns under granen. Min första tanke var att se om jag kunde använda den som ett mediacenter med Kodi i grunden, men jag gav upp det ganska snabbt då den helt enkelt inte är snabbt nog för att det ska bli en angenäm upplevelse. Jag är kanske kräsen, men jag är också van vid en ordentlig HTPC. Jag har en vän som använder den för det och tycker det duger. Jag testade det inte överdrivet mycket, men det var för dåligt för mig. 

Istället kastade jag mig in på applikationen Home Assistant. Inte minst eftersom K-Rauta sålde ut en massa Philips Hue-tillbehör och armaturer under mellandagarna. Att bara montera upp lamporna var ett äventyr i sig. Hue-lampor fäster man nämligen inte i takkroken som många andra lampor utan man får skruva bort kontakten och dra sladdarna till rätt ställe i sockerbiten i lampfästet. Har man tur kan man använda skruvfästet i armaturen i taket och fästa i den, men det är kanske inte att rekommendera för en väldigt tung lampa, vilket en av mina tyvärr var. Det blev mollys där istället, vilket kanske är lite överdrivet, men den sitter rätt bra i taket nu. 

(Jag rekommenderar man är två när man gör det. Det är tungt att jonglera en hel lamparmatur med en armen och sedan försöka skruva i rätt sladd i rätt kontakt i sockerbiten. Inte minst för arbetsställningen i sig. Inget man ska göra alls om man inte är vad vid att skruva med sladdar i väggar och tak. En av de vanligaste olyckorna i hemmet är tydligen folk som skruvar med elektriska uttag utan att riktigt veta vad de sysslar med.) 

Sedan finns det så klart vanliga LED-glödlampor också som man kan använda i vilken lamparmatur som helst och sedan styra via en smart applikation. I fallet med Phiilps Hue har de en helt OK App som gör det möjligt att både skapa rum och konfigurera tillbehör (dimmer, fjärrkontroll och sensorer) på ett enkelt sätt.

Gör man det på ett bra sätt i appen så hittar sedan Home Assistant dem enkelt och snyggt. Home Assistant går att installera på det mesta. Det behöver absolut inte vara på en Raspberry Pi. Det går att göra på Windows, OS X, en mängd olika Linux-distros och till och med Synology, Vagrant eller FreeNAS. Ska man gå all in är det hass.io på en Pi som är det ultimata dock. Då får man tillgång till lite mer funktionalitet, men jag valde att installera det på Raspbian i en virtuell miljö istället.

Det har såhär långt fungerat väldigt bra. Det ger mig tillgång till GUI också, vilket hass.io normalt sett inte har. Eftersom jag köpte till en liten touchscreen till min hallonpaj kändes det lite dumt att inte kunna använda den. Jag får se om jag kanske skrotar den längre fram. Den tillför inte enormt mycket egentligen.

Home Assistant har en hel hög med enkla guider på sin hemsida för hur man installerar det på olika system:

https://home-assistant.io/docs/installation/

Vid första uppstart hittade min Home Assistant direkt alla lampor via Hue-routern. Den hittade även alla rum jag skapat. Alla dök upp i en lång lista som ”Lights”. Kanske inte helt optimalt tyckte jag, men kul att de hittades direkt. Den hittade även min Chromecast, vilket jag tyckte var lite kul. Så fort jag börjar spela något på den skickas albumgrafiken till gränssnittet och jag kan pausa, fortsätta, hoppa tillbaka eller framåt via ett antal snabbknappar. Jag kan även ”stänga av” den med ett snabbt klick. 

Jag kom då på att tänka på att min Marantz-försärkare har ju en app som jag kan styra den med, men även ett webbgränssnitt som går att nå via IP-adressen. Båda dessa är rätt horribla att jobba så det kanske går att bygga något eget där tänkte jag. Döm av min förvåning när någon annan redan gjort det. Marantz delar mjukvara med Denon på många av sina förstärkare så det var bara ange inställningarna i mediaplayer.Denon-modulen och vips dök den upp i gränssnittet.  

Eftersom jag valde att köra min installation som jag gjorde var jag ganska hänvisad till att knacka in de flesta större ändringar i configuration.yaml och dess underfiler groups.yaml och customize.yaml. Jag skapade även en customize_glob.yaml senare när jag gav in på ett custom-UI. Om du jobbat med yaml tidigare vet du precis hur enormt jäkla petigt det kan vara. Om du inte arbetat med det tidigare kommer du få lära dig en ny nivå av irritation över hur små skitfel kan orsaka så mycket huvudbry. Tack och lov finns det en funktion för att testa sin konfiguration innan man kör igång den. Enklast är att klicka på ”Check config” under Konfiguration > General. 

OK, då var den klar. Vad mer skulle vara häftigt att styra eller bara övervaka? Värmepumpen så klart! Jag har en Nibe-pump och en app för att kunna följa den i telefonen så med andra ord borde jag kunna nå den jag med på något sätt. Igen, någon annan hade redan tänkt tanken så jag behövde bara installera en custom-modul i Home Assistant och helt plötsligt såg jag mer sensorer och mätvärden än jag kunde riktigt förstå eller använda. Det mesta kommer jag nog bara att gömma bort. De gör varken mig eller frugan gladare av att se exakta temperaturvärden på in och utluft vid för olika funktioner.

Just nu är jag framme vid ett mellanläge. Jag är inte nöjd med hur lamporna är konfigurerade riktigt, men jag kommer inte längre utan att köpa in åtminstone en rörelsesensor och en fjärrkontroll. Samtidigt behöver jag göra något åt wifi-täckningen i hemmet. Bredbandsbolagets router ger rätt kass täckning tyvärr. 

Jag har börjat pilla med ett helt ”custom ui” jag hittat här:

https://github.com/andrey-git/home-assistant-custom-ui/

Jag kommer försöka lägga upp lite mer bilder längre fram. Just nu är allting väldigt halvfärdigt och ser rätt hafsigt ut tyvärr. Jag kommer även gå igenom delstegen lite mer i kommande inlägg. Det här var mer tänkt som en översikt för nu. 

I framtiden kommer jag nog även uppgradera min Raspberry Pi med Razberry för att få Z-wave-stöd. Då skulle jag även kunna styra strömuttag och kanske eventuellt ett par elektriska rullgardiner i vardagsrummet. Vi har tre väldigt stora golv-till-tak-fönster som släpper in en väldans massa kvällssol. eventuellt kanske även lite dörr och fönstersensorer och en övervakningskamera för ett lite hemsnickrat övervakningssystem. Då skulle man kunna koppla motorerna i rullgardinen till solens stånd på himmeln så att de automatiskt går ner när solen när en viss ställning på himmeln, om det inte är dåligt väder förstås. Då behöver de inte gå ner. Lite coolt ändå. 🙂

Följande användare vill tacka Andreas Galistel för detta givande inlägg:

Roland Karlsson
Avatar
Anton Karmehed
Admin
Forum Posts: 8376
Member Since:
december 24, 2000
sp_UserOfflineSmall Offline
2
januari 19, 2018 - 2:53 e m
sp_Permalink sp_Print
0

Riktigt intressant Andreas! Jag blev inte lite sugen på att testa Home Assistant själv nu.. tänkte på det länge men kanske är dags att ta tag i saken! 

Nu får du bara kirra lite bilder och foto så att man får se lite hur du mixtrat med det nu. Jag är nästan mest intresserad av mjukvaran, GUI osv. 😀

Avatar
Andreas Galistel
Medlem
Medlem
Forum Posts: 16287
Member Since:
november 27, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
3
januari 20, 2018 - 11:13 f m
sp_Permalink sp_Print
0

Här kommer bilderna som utlovat.

När man inte konfigurerar Home Assistant någonting så dyker bara allting upp i en enda stor röra. Det blir rätt hemskt som ni kan förstå. Nu bråkar mitt trådlösa nätverk lite så nedanstående bild är inte ens komplett med alla saker jag har inlagt. Förstärkaren saknas t.ex. 

OkonfatImage Enlarger

okonfat2Image Enlarger

okonfat3Image Enlarger

Det där är helt oanvändbart. Nu tar värmepumpen upp en jäkla massa plats. I många andra fall kan jag tänka mig att det är lamporna som blir jobbigast med en enda lång lista. 

När det kommer lamporna är det bra att veta att Home Assistant upptäcker både enskilda lampor och rum som ”lights”. Som tur är går det att konfigurera Home Assistant rätt rejält. Det finns två vyer att jobba med i stort sett: panels som syns till vänster och tabs som syns längst upp. Tabs kan vara antingen ikoner som i mitt fall eller text om man hellre vill ha det. Hur man väljer att lägga sin egen Home Assistant är ganska fritt.

I mitt fall tänkte jag att det ska vara enkelt först och främst. Min tanke var därför att tabs/flikar där den första visar en översikt över hemmet och med ett par snabbknappar för som gör ganska svepande saker. Till exempel kan jag släcka alla ljus på nedervåningen eller övervåningen med enkla tryck. Smidigt när man går upp eller går och lägger sig. Jag har även lagt in ett antal sensorer som visar på väder, temperatur samt solens bana på himmelen. 

Just nu inkluderar jag även ChromeCasten och förstärkaren. Det kan ryka i en framtida ändring. De är lite av fillers bara just nu. 

HemImage Enlarger

Jag ska dock säga att bilden ovan även har ett Custom UI integrerat som gör det möjligt att skapa grupper av sensorer på ett snyggt sätt som så kallade ”badges”. Jag har länkat till det ovan. Det är några timmars arbete mellan bilden ovan och de tre ovanför. Det är inte så mycket för att det är svårt att få till saker utan för att man har så mycket möjligheter att testa att man pillar mest hela tiden med alla möjliga småsaker. 

På bilden ovan ser ni att jag har fyra flikar. En Hemikon som är min ”startsida” som jag beskrivit ovan. Efter den följer en lampa som ni kan se nedan. Den gör det möjligt för mig att styra ljusen mer individuellt. Nu har jag inte hunnit skaffa så många lampor ännu och det är några saker som behöver förklaras. Mitt Custom UI tillåter en del extra funktioner för alla saker som är identifierade som ”Lights”. Allting som är konfigurerat och hämtat direkt från Hue-routern är Lights. 

De två lamporna som saknar ”slider” är två grupper som jag lagt upp i Home Assistant och inte i Hue Routern. Därför har de ingen slider. De är alltså en Group och inte Light. Jag behöver alltså lägga upp dessa i Hue-routern för att det ska fungera som tänkt. Problemet är att om jag gör det så slutar min Hue-dimmer att  fungera som jag vill. Den går bara att koppla till två ”rum” i taget och det blir tre rum i så fall. Jag har en lösning på det, men det kräver lite mer hårdvara som får införskaffas efter löning. 

LjusImage Enlarger

Här kommer även en bild på hur det ser ut när man klickar in på en lampa:

LampaImage Enlarger

Nästa flik är mediafliken som just nu bara innehåller en ChromeCast eftersom förstärkaren vägrar dyka mellan varven. Jag har en tanke om att ta reda på vilka råa anrop som görs mot förstärkaren och sedan hårdkoda knappar som gör precis det. Det borde inte vara speciellt svårt att fixa till. Jag behöver bara ta mig tid och göra det. En av många saker …

MediaImage Enlarger

Den sista fliken är bara min värmepump, men den innehåller en intressant detalj tack vare mitt custom UI. Under status ser ni hur en av sensorerna ser annorlunda ut. Istället för att det är en rad med en ikon, text och sedan ett mätvärde är det en ”badge” som visar exakt samma information på mycket mindre yta. Min tanke är att skräddarsy det mesta på denna sida för att göra det mer överskådligt och förståeligt. Även dölja en del information som är dubbel och en del som inte är helt intressant. 

VpumpImage Enlarger

 

Sist vill jag bara visa upp några av de paneler som finns. De innehåller en del intressant historisk data:

Image Enlarger

Image Enlarger

Sist kommer konfigurationssidan som innehåller en del knappar man använder rätt frekvent nu under uppstarten. Check config, reload core, reload groups trycker jag rätt mycket på just nu.  Scripts och Automation har jag inte kommit till ännu. För vissa tyngre ändringar som nya moduler och systemändringar får man även starta om Home Assistant och det kan man göra härifrån. Riktigt smidigt och det går rätt snabbt om nätverket samarbetar. 

Image Enlarger

Översättningen är inte riktigt komplett tyvärr, men den fungerar. 

Nästa uppdatering blir när jag kunnat styra upp ljuset lite mer en sensor och klicker. Förhoppningsvis även fått styr på förstärkaren. De kosmetiska ändringarna av värmepumpen är inte så värst prioriterade i dagsläget. 

Avatar
Andreas Galistel
Medlem
Medlem
Forum Posts: 16287
Member Since:
november 27, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
4
januari 21, 2018 - 7:21 f m
sp_Permalink sp_Print
0

Lösningen på förstärkarproblemet var relativt enkel. Den hade fått ett nytt IP av routern av någon anledning…

För att kunna välja ingång idag måste man klicka in sig på förstärkare och sedan välja i en lista. Det är för segt för min smak. Jag har därför börjat pilla på en grupp som i sin tur innehåller script som ska göra följande:

Om förstärkaren är på:

 – Ändra ingång till X

 – Återställ knapp

Om förstärkaren inte är på:

 – Starta förstärkare

 – Vänta 5 sekunder

 – Ändra ingång till X

 – Återställ knapp

Image Enlarger

Avatar
Andreas Galistel
Medlem
Medlem
Forum Posts: 16287
Member Since:
november 27, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
5
januari 21, 2018 - 11:23 f m
sp_Permalink sp_Print
0

Ny bild på ingångarna:

Image Enlarger

Hittat detta nu som skulle vara en snygg variant att använda för just denna grupp:

https://community.home-assistant.io/t/custom-ui-tiles/29513

Avatar
Andreas Galistel
Medlem
Medlem
Forum Posts: 16287
Member Since:
november 27, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
6
januari 24, 2018 - 6:31 e m
sp_Permalink sp_Print
0

Lite tankegångar som kommit upp:

Hur kul och häftigt projektet än må vara kommer det falla helt platt om det inte är användarvänligt. 

När det gäller lamporna är det ju väldigt enkelt att bara använda de vanliga kontakterna på väggen, men då går det ju inte att tända dem med appen längre. Det behöver komma till något som är lika bra eller bättre med andra ord. Hue Tap och rörelsesensorer kan vara lösningen. Just sensorn gäller det att tänka till med bara. Hue Tap får man kanske ha en för varje våning som låter en tända, dimma eller släcka allt. Det är ju individuella lampor som blir lite kinkigt, om man inte kopplar en dimmer till varje lampa, men det känns onödigt dyrt mest. 

Sedan tror jag att det behöver komma till någon form av huvudterminal, en platta på väggen kanske, som man vet att man alltid kan kolla på för att se hur varmt det är inne, ute, regnprognos, tända eller släcka lampor var som helst eller stänga av ungarnas chromecast när det är dags att sova.  

Ett alternativ är att man byter ut alla strömbrytare mot brytare med Z-wave stöd. Då kan jag styra dem via appen och rent av ändra funktionen på dem så att de inte bryter strömmen på lamporna utan bara släcker lampan de är kopplade till, men det är åter en aningen dyr lösning. 

Det finns inget exakt mål det jag vill göra dock utan projektet får växa fram lite. Fokus är fortsatt på lamporna.

Avatar
Anton Karmehed
Admin
Forum Posts: 8376
Member Since:
december 24, 2000
sp_UserOfflineSmall Offline
7
januari 30, 2018 - 1:41 e m
sp_Permalink sp_Print
0

Riktigt kul att se din progress Andreas! Stora nördpoäng på att förstärkaren stöjds också, det får mig att bli sugen på att uppgradera. igen…

Jag skulle rekommendera Hue Switch-faktiskt före Tap men du har kanske någon specifik förkärlek för tap?

Just det där med terminal är något jag tänk fixa länge men har inte ens kommit till skott med att kicka igång ekosystemet. Just nu känns allt lite halvfärdigt och strul med allt från röststyrning till Chromecast-uppspelning. 
Bra att du håller fokus på lamporna imo, det är sjukt najs om/när man kan få det att funka felfritt. Här måste jag fixa någon mer fysisk brytare till sambon innan hon blir galen. 😀

Avatar
Andreas Galistel
Medlem
Medlem
Forum Posts: 16287
Member Since:
november 27, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
8
februari 18, 2018 - 10:01 f m
sp_Permalink sp_Print
0

Mja, jag har tyvärr kommit fram till att om jag ska ta det här vidare så får jag gå vidare till hass.io istället för att köra Home Assistant i en virtuell miljö i Raspbian. Det finns så mycket saker som blir enklare när man kommer åt de specifika hass.io-funktionerna via den integrerade sidfliken som finns i den. 

Jag har även hittat en modul som gör det möjligt att fjärrstyra PlayStation 4 lite grann. Det blir att ge sig på efter jag ändrat till hass.io. Förhoppningsvis kan jag ordna med det under dagen och visa på varför jag vill byta. 

Nästa köp blir troligen fyra stycken färglampor (eftersom de säljs i två-pack) och en lightstrip där tre av lamporna åker upp i taken vid TV:n och lightstripen bakom TV:n. Allt för lite ”mood light”. 🙂

De lampor som blir över där då åker två vita upp i hallen och en färgad som blir över i pojkens rum. Den sista vita som blir över får jag kanske komplettera med två via till och sätta i sovrummet. Såg att Inet har lite ”rea”, om man kan kalla det, på Hue just nu. 

Avatar
Andreas Galistel
Medlem
Medlem
Forum Posts: 16287
Member Since:
november 27, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
9
februari 18, 2018 - 10:13 f m
sp_Permalink sp_Print
0

Angående Tap och Switch har jag båda och de har lite olika funktioner. Tap använder jag för att tända och släcka, samt dimma hela huset typ. Switchen sitter vid TV:n och används för att skapa stämning 🙂

Avatar
Andreas Galistel
Medlem
Medlem
Forum Posts: 16287
Member Since:
november 27, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
10
februari 18, 2018 - 11:07 f m
sp_Permalink sp_Print
0

Med Hass.io får man lite mer möjligheter som sagt. Här har jag lagt till en flik till Configurator som gör det möjligt att sköta allt kodknackande direkt i webbläsare. Grymt smidigt. 

AddonsImage Enlarger

Det finns även en sidflik för att lägga till add-ons direkt utan en massa extra installerande bakom kulisserna. 

AddonsImage Enlarger

Avatar
Andreas Galistel
Medlem
Medlem
Forum Posts: 16287
Member Since:
november 27, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
11
februari 18, 2018 - 4:34 e m
sp_Permalink sp_Print
0

Jag har lyckats få med det mesta från min tidigare installation. Det enda som jag inte fått igång igen är värmepumpen. Av någon anledning hittar inte Home Assistant-modulen till programmet som ska kommunicera med Nibe Uplink. Får pilla vidare med det någon annan gång. 

Däremot fick jag äntligen ingångsvalen att fungera på förstärkaren. Det vill säga de ingångsval som finns i en egen grupp.

Jag ska försöka få till en volymslider också på förstärkaren. Det kan bli lite vanskligt om man pillar fel på den dock. Högtalarna är byggda för att kunna spela väldigt högt utan distorsion, men jag är inte säker på att grannarna skulle uppskatta Daniel Tiger på extrem volym klockan 6 på morgonen om dottern skulle råka aktivera ChromeCasten av misstag. 

Avatar
Andreas Galistel
Medlem
Medlem
Forum Posts: 16287
Member Since:
november 27, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
12
februari 18, 2018 - 4:42 e m
sp_Permalink sp_Print
0

Jag ser nu att jag missat skriva om en till finurlig grej jag ska försöka få till: En ritning över mitt hem med inbyggda knappar som styr de olika sakerna som är uppkopplade. 

Modulen finns här:

https://community.home-assistant.io/t/floorplan-for-home-assistant/17394

Exempel på hur en ritning kan vara:

Image Enlarger

Avatar
Andreas Galistel
Medlem
Medlem
Forum Posts: 16287
Member Since:
november 27, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
13
februari 24, 2018 - 5:17 e m
sp_Permalink sp_Print
0

Och nu har jag fått in mitt PlayStation 4 också i Home Assistant. Jag har även lyckats få värmepumpen att fungera igen, vilket var ett mindre äventyr att förstår hur jag skulle få till det, men när jag väl förstod hur var det riktigt enkelt. Ingångarna fungerar också klockrent numera. 

Först en skärmdump:

MediaspelareImage Enlarger

När man byter från Raspbian till Hassio måste man vara medveten om att man går från ett Debian-baserad operativsystem till ett Docker-baserat sådant. Att installera program och dylikt fungerar helt annorlunda. 

Gällande värmepumpen: Kort beskrivet var jag tvungen att hitta vilken docka som Home Assistant var installerat i, vilket inte var så svårt visade det sig, och köra igång den. Väl där inne visade sig att dockan inte hade stöd för git och jag lyckades inte installera det heller i dockan. Som tur var är nibeuplink skrivet i Python och pip fanns så jag fick enkelt ladda ner källkoden manuellt från github och installera den lokalt. 

Gällande PS4: Den förlitar sig på ps4-waker som faktiskt finns som en modul att installera direkt i Hassio, men det var en hel del konfigurerande för att det skulle fungera. Jag följde i stort sett denna guide och efter en del felsökande fick jag det att fungera:

https://community.home-assistant.io/t/playstation-4-ps4-custom-component/16974/73

Avatar
Andreas Galistel
Medlem
Medlem
Forum Posts: 16287
Member Since:
november 27, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
14
februari 25, 2018 - 3:01 e m
sp_Permalink sp_Print
0

Sådärja. Då var Floorplan på plats också. Nu är det i stort sett ingen CSS på plats så det är nästan bara svart-vitt än så länge, men alla funktioner är på plats. Det kändes viktigast att få det att fungera 🙂

Alla ikoner är alltså klickbara och vad man får upp beror på hur jag ställt in det. Lamporna t.ex. tänds och släcks bara. De andra enheterna visar olika menyer (mediaenheterna) eller statusinformation (värmepumpen).

Det gäller att man laddar upp en korrekt SVG-fil som grund för det hela. Använder man InkScape så ska det nog gå bra. Jag betalade en kille via Fiverr några dollar för att göra i ordning mina ritningar utifrån foton på byggnadsritningarna som jag har. Väldigt nöjd med resultatet där. 

Nu ska det bara snyggas till lite och kompletteras med fler lampor och andra prylar allteftersom de integreras eller införskaffas 🙂

Floorplan1Image Enlarger

 

floorplan2Image Enlarger

Avatar
Andreas Galistel
Medlem
Medlem
Forum Posts: 16287
Member Since:
november 27, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
15
mars 13, 2018 - 7:45 e m
sp_Permalink sp_Print
0

Liten uppdatering. 

Delat upp våningarna på två flikar och lagt in en ”animerad” termometer bredvid utetemperaturen 🙂

Behöver göra om ikonerna i kartan lite så att det inte är ikonerna i sig man behöver pricka utan en osynlig rektangel runt dem för att få en större träffyta. Allt blir lite smått helt enkelt.

Nya våningsplanImage Enlarger

Följande användare vill tacka Andreas Galistel för detta givande inlägg:

Anton Karmehed
Avatar
Anton Karmehed
Admin
Forum Posts: 8376
Member Since:
december 24, 2000
sp_UserOfflineSmall Offline
16
mars 16, 2018 - 9:17 f m
sp_Permalink sp_Print
0

Andreas Galistel sa
Liten uppdatering. 

Delat upp våningarna på två flikar och lagt in en ”animerad” termometer bredvid utetemperaturen 🙂

Behöver göra om ikonerna i kartan lite så att det inte är ikonerna i sig man behöver pricka utan en osynlig rektangel runt dem för att få en större träffyta. Allt blir lite smått helt enkelt.

Nya våningsplanImage Enlarger

  

Fan Andreas nu är det kört.. Jag måste komma igång med mitt Rasberry Pi-projekt! Har du något tips om bra guide att börja med om man sticker och köper en Pi 3 Model B+ idag? Vad mer än moderkortet behöver man för att get to work? 🙂
 

Avatar
Andreas Galistel
Medlem
Medlem
Forum Posts: 16287
Member Since:
november 27, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
17
mars 17, 2018 - 3:16 e m
sp_Permalink sp_Print
0

Anton Karmehed said

Fan Andreas nu är det kört.. Jag måste komma igång med mitt Rasberry Pi-projekt! Har du något tips om bra guide att börja med om man sticker och köper en Pi 3 Model B+ idag? Vad mer än moderkortet behöver man för att get to work? 🙂
   

Ett chassi, en nätverkskabel och en strömadapter typ. Det är allt man egentligen behöver. Nätverkskabeln behöver man egentligen inte heller om man litar på sitt WiFi.

HDMI-kabel kan vara bra om man tänkt köra en skärm till den, men det gör inte jag nu. Hade det förut, men såg inte poängen riktigt. 

Avatar
Anton Karmehed
Admin
Forum Posts: 8376
Member Since:
december 24, 2000
sp_UserOfflineSmall Offline
18
mars 19, 2018 - 1:32 e m
sp_Permalink sp_Print
0

Andreas Galistel sa

Ett chassi, en nätverkskabel och en strömadapter typ. Det är allt man egentligen behöver. Nätverkskabeln behöver man egentligen inte heller om man litar på sitt WiFi.

HDMI-kabel kan vara bra om man tänkt köra en skärm till den, men det gör inte jag nu. Hade det förut, men såg inte poängen riktigt.   

Tack för att du fått in en i den här soppan Andreas, halva helgen gick åt och inte fasen har man kommit någonvart!? 😀

Nä skämt o sido, det var roligt att komma igång men det är faktiskt högre tröskel än vad jag tom hade väntat mig. Trodde att det skulle finnas betydligt tydligare ”copy paste” lösningar för kända produkter men det känns ofta ganska komplicerat förklarat och dokumenterat. Lite synd då det med ganska små förändringar skulle vara mer lättföreståligt för många. 🙂

Nu har iaf resan börjat och får väl se hur många arbetsdagar det går innan man känner att man lyckats med något vettigt som man kan visa upp.. 
Tack för assistansen på skype i helgen, det var en bra knuff i rätt riktning iaf! 😀

Avatar
Andreas Galistel
Medlem
Medlem
Forum Posts: 16287
Member Since:
november 27, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
19
mars 24, 2018 - 1:56 e m
sp_Permalink sp_Print
0

En liten uppdatering. De sista lamporna är beställda så nu kan jag styra alla vanliga taklampor snart. 

Även införskaffat en Razberry för att kunna brygga över till att även styra z-wave-saker 🙂

I första hand har det blivit en dörr/fönstersensor och en strömadapter. Mest för att testa lite.

Sedan blev det också en Neato D5 robotdammsugare. Haft andra Neato-dammsugare tidigare och varit väldigt nöjd med dem. 

Det som är kvar i ljusväg är då takspottarna vid entrén och båda badrummen. Det blir att kolla på senare. 

Avatar
Andreas Galistel
Medlem
Medlem
Forum Posts: 16287
Member Since:
november 27, 2003
sp_UserOfflineSmall Offline
20
mars 30, 2018 - 2:37 e m
sp_Permalink sp_Print
0

Att få igång Z-wave med Home Assistant visade sig vara ganska plug-n-play ändå. 

Stäng av den, Tryck dit kretskortet, lägg till en textsträng i config.txt och aktivera i configuration.yaml. 

Nu har jag bara startat strömadaptern än så länge, men fönstersensorn kommer nog upp under helgen 🙂

Rätt kul att kunna övervaka frugans kaffekokare om inget annat.

This topic is locked
Forum Timezone: Europe/Stockholm

Most Users Ever Online: 694

Currently Online:
362 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

Andreas Galistel: 16287

Jonas Klar: 15897

ilg@dd: 10810

Nyhet: 10607

Mind: 10550

Ctrl: 10355

Gueno: 9881

Guest: 9344

Snorch: 8881

Callister: 8468

Newest Members:

BoxerKix BoxerKix

dtaleteuxh dtaleteuxh

MiltonMouttEV MiltonMouttEV

travCoundUE travCoundUE

TakumiwipHQ TakumiwipHQ

Doctorhoda Doctorhoda

CDailyseartAD CDailyseartAD

SteveWicZL SteveWicZL

ctaletpllk ctaletpllk

StevenPriskBW StevenPriskBW

Forum Stats:

Groups: 11

Forums: 59

Topics: 146630

Posts: 1300967

 

Member Stats:

Guest Posters: 2

Members: 78407

Moderators: 0

Admins: 11

Administrators: nordicadmin, Henrik Berntsson, Anton Karmehed, Carl Holmberg, Joel Oscarsson, Mikael Linnér, Mikael Schwartz, Andreas Paulsson, Nickebjrk, Mattias Pettersson, EmxL