Snabb genomgång hur man skriver en intressant projektlogg|Projektloggar för större idéer|Forum|Nordichardware

Search
Forum Scope


Match



Forum Options



Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters
Lost password?
The forums are currently locked and only available for read only access
sp_Feed sp_TopicIcon
Snabb genomgång hur man skriver en intressant projektlogg
Avatar
Christer "Apexi" Norrman
Almost a full-blooded keyboard-warrior
Medlem
Forum Posts: 189
Member Since:
June 11, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline
1
December 21, 2014 - 2:44 am
sp_Permalink sp_Print

[Image Can Not Be Found]

Tänkte dela med mig lite tips hur man på enklaste sätt skapar en projektlogg som blir både lättläst och intressant. Märk väl att en bygglogg inte måste vara en detaljerad beskrivning av hur du svarvat ditt eget aluminiumchassi eller lödat dina egna strömkablar. En bygglogg med ett standardchassi kan vara precis lika intressant när du som loggskapare lägger vikt och fokus på andra detaljer som komponenterna, kabeldragning eller bara en bra historia kring ditt bygge.

Vbulletins forum
Många av oss är redan bekanta med vBulletin, men det finns fortfarande knep och genvägar som förenklar hela processen. Det viktigaste verktyget man använder sig utav är WYSIWYG redigeraren (rutan med alla verktyg du stöter på när du skapar en ny tråd) Kort och gott så är det redigeraren som ger en alla verktyg som vBulletin har att erbjuda. För att enklast se vad varje ikon har funktion så håller du bara musen ovanför i någon sekund.

Rubrik: En given rubrik lockar fler läsare. Givetvis ska du ha projektnamnet inkluderat med en liten "twitch" för att locka läsare. Alla moddare har samma syfte! Att få till ett lyckat bygge med så många följare/läsare som möjligt. Därför är rubriken och ett projektnamn viktig så alla vet vem som gör vad.

Inledning: För att visa omvärlden vart ditt bygge ska landa så bör en kort beskrivning tas upp. Vart du började och ungefär vart du vill stanna. Fick du lov att uppgradera/nedgradera pga att grafikkortet va för stort/litet så bör det absolut tas upp.

Sponsorer: Har du haft turen att få med återförsäljare/butiker/tillverkare på bygget så kräver de oftast att du nämner deras namn eller postar deras logotyp i projektet. Självfallet så ska detta tas med för att klargöra vem som sponsrat just ditt projekt med vad. Logotyper finns alltid att hämta hos respektive, om inte så är det bara ett E-mail bort.

Specifikationer/Hårdvara:
Det alla vill veta är vilken hårdvara som ska användas, vad det ska användas till och varför. Därför är det alltid ett stort plus att lista upp vad/vilka produkter som planeras i bygget. Ett snabbt exempel är

  • Moderkort
  • CPU
  • RAM
  • HDD/SSD/SSHD
  • PSU
  • GPU
  • Chassi
  • Ljudkort

Utöver de vardagliga komponenter så används det även vattenkylning och egentillverkade delar, så allt som används bör listas och gärna med en kort förklaring varför ni valde just dessa, och varför ni valde just denna setup. Sitter ni framför en CAD ritning med aluminium eller plexiglas som bas så bör detta absolut tas upp med förklaringar och bilder. Allt handlar om "det där lilla extra" som sticker ut som gör bygget unikt.

  • Radiatorer
  • Pump
  • Block
  • Anslutningar
  • Kylmedier
  • Material


Syfte:
Alla byggen har ett syfte. Va du bara trött på det konstanta surret från mediabänken eller satte den traditionella chassidesignen käppar i hjulet? Det unika med alla projekt är att det alltid finns ett syfte med i planerna.

Bilder: En bild säger mer än tusen ord, eller i alla fall en handfull rader 🙂
Som vi alla vBulletin användare vet så är inte galleriet det mest användarvänliga alternativet, därför är det bättre att nyttja någon av alla de gratisalternativ som finns i dagsläget.
Det finns flertalet ställen att ladda upp bilder på som dessutom är helt gratis, utan störande pop-ups och utan risk för elaka cookies som inte går att äta.
Postimage.org - free image hosting / image upload - Den mest använda för deras enkla gränssnitt och som inte kräver registrering.
imgur: the simple image sharer
Photo and image hosting, free photo galleries, photo editing
bara för att nämnda några.

För att infoga bilder klickar ni bara på "Inser Image" markerat i rött [Image Can Not Be Found] och klistra in länken till bilden (OBS! länken måste börja med "http://www"). Infogade bilder kan med hjälp av backspace och enter flyttas fram och tillbaka.

Vill man fortfarande använda forumets galleri så går det givetvis lika bra, dock så bör alla IE användare uppmärksammas att det finns buggar i gränssnittet. Detta är inget unikt för NordicHardware då det är felkodat från vBulletin, men som ett plåster på såret så ska ett nytt galleri presenteras inom kort.

Att använda sitt personliga utrymme som NHW erbjuder så krävs det enbart att man är registrerad medlem som givetvis är gratis, men detta kommer även med en viss gräns, så va noga med vad ni laddar upp så ni inte råkar ut för platsbrist. Skulle detta hända så går det alltid att radera filer i efterhand.
Ladda upp filer i vbulletin

  1. Klicka på ikonen som ser ut som ett gem. OBS! Det kan krävas två klick om man använder Internet Explorer. Alternativt klickar man bara på "Hantera bifogade filer" som finns lite längre ned under WYSIWYG redigeraren.
  2. Klicka på "Lägg till filer"
  3. Välj "Bläddra" och leta fram din fil som ska laddas upp. Dubbel klicka på filen och klicka därefter på "Ladda upp"
  4. Bocka i den fil/bild som ska bifogas i ditt inlägg, klicka sedan "Infoga inline"
  5. När bilden är infogad i tråden så klickar man "Klar" eller bara på "X"


Under utveckling:
Självklart bör vi följare få veta om projektet är färdigt eller om det fortfarande är under utveckling, även om det så tar flera månader mellan uppdateringar, så för att göra det enkelt för alla nya och gamla följare bör alla färdiga byggen uppdateras med en kort text att projektet har kommit till sin ände.

Bra att veta: Självklart är det upp till trådskaparen själv hur tråden ska ställas upp, men ett litet hjälp på traven är att använda B "Bred text" och U "Understruken text" Detta gör byggloggen mer lättläst i sin helhet och mer intressant. Viktigt att veta är att man ALDRIG bör kopiera text från ett annat forum då även teckensnittet och uppställningen av texten kopieras och enbart kommer så dumt ut då alla forum använder sig utav olika stilar. Fliken "Förhandsgranska inlägg" kan göra underverk i vissa lägen 🙂

Våga starta din bygglogg!
Hur långt du än kommit eller om du bara sitter i planeringsstadiet är en startad bygglogg alltid bättre än en som ligger och dammar på datorn där hemma. Var inte rädd för att starta din bygglogg även om du känner att ditt projekt i dagsläget eller i slutändan inte kan mäta sig med alla andras. Alla har unika vinklar på sina projekt och om det så bara handlar om ett omodifierat chassi med galet kraftfull hårdvara och minutiöst planerad kabeldragning eller ett helt egenbyggt trächassi är det alltid källa till inspiration för andra och deras kommentarer kan ge dig nyvunna krafter för att slutföra ditt bygge på bästa sätt! 🙂

Sist men absolut inte minst. Har du suttit en timme med din bygglogg och upptäcker att nätet strular just när du skickar in din bygglogg för att sedan upptäcka att tråden aldrig skapades, ingen fara, NordicHardware's forum sparar all text var 30'e sekund så allt som krävs är att du backar i din webläsare/alternativt skapar en ny tråd och klickar på "Restore Auto-Saved Content."

Forum Timezone: Europe/Stockholm
Most Users Ever Online: 694
Currently Online:
Guest(s) 18
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
Andreas Galistel: 16287
Jonas Klar: 15897
ilg@dd: 10810
Nyhet: 10607
Mind: 10550
Ctrl: 10355
Gueno: 9881
Guest: 9344
Snorch: 8881
Callister: 8468
Newest Members:
PetrbonFU PetrbonFU
Karine Bembry
Dolores Mcdaniels
Anibal McLeish
Francisca Alt
Alfie Everhart
Lester Huitt
Orlando Jorgensen
Mikki Lundgren
Dakota Kozlowski
Forum Stats:
Groups: 11
Forums: 59
Topics: 146630
Posts: 1300967

 

Member Stats:
Guest Posters: 2
Members: 79425
Moderators: 0
Admins: 11
Administrators: nordicadmin, Henrik Berntsson, Anton Karmehed, Carl Holmberg, Joel Oscarsson, Mikael Linnér, Mikael Schwartz, Andreas Paulsson, Nickebjrk, Mattias Pettersson, EmxL