Svenska Fractal Design har lanserat nya datorchassi på teknikmässan Computex och deras Node-serie tar sikte på HTPC och miniservermarknaden. Fractal Design Node 304 ser ut att bli en efterträdare till populära lagringschassit Array medan Node 605 satsar på krävande HTPC-sysslor.


Fractal Design Node 304 är ett min-ITX chassi med fokus på lagring. Med en liknande avlång kubdesign som i populära Array-serien har man utrymme för sex hårddiskar av 3,5 tum eller 2,5 tums format. Node 304 är med sina 250 x 210 x 374 mm något större än föregångaren Array R2 (250x200x350mm) men samtidigt har Fractal Design både förbättrat konfigureringsmöjligheterna och kylningskapaciteten. Chassit stödjer fullstora ATX-nätdelar (max 160mm långa) och skeppas med tre tysta fläktar, två 92mm i frontpanelen framför hårddiskarna samt en 140mm i baksidan av chassit.

node3042

node3042

Hårddiskburen är modulär och genom att plocka bårt två av dessa får man istället plats för ett grafikkort på upp till 310mm. Chassit rymmer även tornkylare på upp till 165mm. Andra funktioner är dubbla USB 3.0-kontakter och ljudanslutningar i sidan av chassits frontpanel. Fractal Design Node 304 ska finnas på marknaden i augusti månad med en prislapp på runt 800 kronor inklusive moms.

Fractal Design Node 605 är ett betydligt större chassi som med stöd för fullstora ATX-moderkort riktar in sig på lite större TV-möbler. Node 605 är ett HTPC-chassi i desktopdesign som med en stilren och “skandinavisk” design ska passa in bland andra komponenter i hemmabion. Själva chassit mäter 445 x 164 x 349 mm (BxHxD) och har en vikt på 6,0 kg. Frontpanelen i aluminium döljer en optisk enhet av slim-line format (endast med mATX-moderkort eller mindre) och det finns även utrymme för totalt 5 stycken fläktar, tre 120mm i sidorna samt två 80mm i bakkant, som styrs med hjälp av en trekanals fläktkontroller.

node605

node6052

node6053

Chassit har även en integrerad kortläsare samt utrymme för fyra hårddiskar och grafikkort med en längd på 180mm (280mm med färre hårddiskar). Node 605 kommer även med löstagbara fläktfilter samt ljuddämpning på chassisidorna och en gömd uppsättning anslutningar i nederkant av frontpanelen. Bland annat dubbla USB 3.0-kontakter, FireWire och ingång för hörlurar och mikrofon. Även Fractal Design Node 605 väntas ut på marknaden i augusti månad och med en prislapp på motsvarande 1 500 kronor inklusive moms.

Subscribe
Notifiera vid
9 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Nästan...
Nästan...
12 Årtal sedan

Jag gillar Fractal Designs minimalistiska touch, men Node 305 borde ha haft en slim ODD och Node 605 borde ha en lillebror som bara stödjer mATX och mindre format, på så sätt skulle man kunna bredden kunna minskas.

Tempel
12 Årtal sedan

Tycker det är konstruktionsmiss på 605, dom borde haft nätagget på höger sida bakifrån och inte blockerat inblåset mot PCIe-platserna.

Oldvikingschool
12 Årtal sedan

Grymt snygga lådor, tycker dock det ser väldigt tomt ut i övre hörnet på Node 605(Andra bilden) lite fler hdd platser borde dem kunna klämma in.

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Ser trevliga ut.

Massor
12 Årtal sedan

Fördelen med HTPC i desktopstorlek är ju att det går bra att stapla med förstärkare mm. Själv har jag Lp-spelaren uppå htpcn och förstärkaren under.

Upp
Upp
12 Årtal sedan

Håller node 605 att ställa skärmen på? Då byter jag nog bort mitt r3.

jordgubbssaft
jordgubbssaft
12 Årtal sedan

Känns som att pc-baserad HTPC är på väg bort. Finns ju inte en film som en ARM CPU + GPU klarar i dagsläget och då till en tiondel av den ström som en pc kräver. inom 6 månader så kommer det finnas ARM baserad XBMC maskiner för under 100$.

Daniel Cederqvist
9 Årtal sedan

Jag är supernöjd med min Node 605. Tidigare kommentarer var något kritiska men jag upplever inga problem. Mitt personliga betyg är 5/5. Det enda jag egentligen saknade var nog att man inte kan använda vanligt ATX + optisk enhet (Bluray), så därav valde jag ett mATX. Att hitta ett bra mATX-kort samtidigt som att vilja använda den som speldator till TV’n för Xbox ONE spel (vilket ev. blir tillgängligt för Windows 2015), högpresterande webbserver med PCI-E SSD, högpresterande Plex Media Server, inspelningsenhet för referens-skivspelare samt vanlig skrivbordsdator för hela familjen var inte en jättelätt uppgift. Men det blev ett kort… Läs hela »