F.R.E.Q 9 och F.R.E.Q TE – vi testar Mad Catz senaste gamingheadset

1
mad catz banner

Två år efter Mad Catz första produkt i guiden så släpper Mad Catz två nya modeller i sin F.R.E.Q-serie med två olika inriktningar. F.R.E.Q 9 för den kräsne gamern på språng med trådlös bluetooth-koppling samt en mer budgetorienterad modell vid namn F.R.E.Q TE – häng med när vi granskar dessa närmare.

Det är dags för ännu en uppdatering av Sveriges största headsetjämförelse och det med två headset från tillverkaren Mad Catz. För de som vill lära sig mer om headset, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är mest intressanta idag ska ni ta er vidare till Svenska Headsetguiden där nu även Mad Catz senaste hörlurar finns representerade. Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.

Mad Catz F.R.E.Q 9

Mad Catz F.R.E.Q 9 är den trådlösa storebrodern till F.R.E.Q 7 vi testade för lite mer än två år sedan. Utseendemässigt behåller Mad Catz samma stil och levererar samam gedigna upplevelse som sist. Byggkvalitén är kanon där de mattgråa styckena på sidorna är gjorda helt av metall. Resten av materialen är nästan uteslutande av gummerad plast som skapar en riktig premiumkänsla, som sig bör med den här prislappen.

F.R.E.Q 9 levereras med en kontrollerenhet som gör att du kan koppla in hörlurarna till alla möjliga enheter, allt från spelkonsoller till din PC. Ett problem som vi märkte när vi försökte koppla ihop dom till en dator var att mikrofonen inte funkade alls, vilket vi snabbt fick reda på anledningen. F.R.E.Q 9 parkopplas med Bluetooth via APT-X, detta gör så att ljudströmmen endast innehåller ljud åt ett håll via kontrollerenheten. För att få mikrofonen att fungera till en dator så måste du använda dig av en bluetoothdongel eller ha det inbyggt i datorn.

Efter detta lilla snedsteget gav vi oss på att testa ljudkvalitén istället, som tur var så var det en riktigt positiv inställning. Mad Catz har en riktigt bra ljudbild för musik och film men framförallt spel. Något basfokuserat men väldigt klart och tydligt. Komforten är förbättrad jämfört med F.R.E.Q 7 där vi klagade på att hörlurskåporna var för grunda, något som dom förbättrat med F.R.E.Q 9. Vårt största problem med Mad Catz-hörlurarna är att dom är rätt stela och lämnar inte mycket utrymmer till justering, dom sitter som dom ser ut helt enkelt. Detta i kombination med mikrofonkompatibiliteten så gör det att vi helt enkelt inte kan ge en utmärkelse här, något som Mad Catz hade kunnat lösa med att inkludera en dongel för bluetooth.

Mad_Catz_FREQ_9_002

“F.R.E.Q 9 är lite av en schweizisk armékniv som inte riktigt når hela vägen. Ljudbilden är mycket bra och flexibel, samtidigt som hörlurarna är proppade med funktioner som brusreducering och bomlös mikrofon. Du kan koppla hörlurarna till många olika enheter och även via bluetooth till mobilen. Tyvärr funkar inte den medföljande kontrollenheten om du vill använda mikrofonen till din dator, utan du måste använda en dedikerad blåtandsdongel eller ha det inbyggt i datorn för att fungera. Synd på ett headset som annars presterar bra i övriga delar av våra tester.” – Svenska Headset-guiden 2015-09-02

Lägstapris på prisjakt.se: Product price

 

Mad Catz F.R.E.Q TE

Det andra nyheten från Mad Catz är F.R.E.Q TE, en mer budgetorienterad variant i deras F.R.E.Q-serie. Även här ser vi tydligt Mad Catz aggressiva och tydliga designspråk som hängt med länge. Byggkvalitén är hög och består av samma gummerade plast som F.R.E.Q 9, dock ingen metall någonstans på denna modellen. Muffarna är fyllda av skum och känns något billiga men godkänt för sitt pris.

I förpackningen så finns det två stycken sladdar att välja mellan: en ensam fyrpolig 3,5-millimeterskontakt för att koppla in till mobiltelefoner, laptops eller andra enheter. en sedvanlig dubbel trepolskabel med 3,5-millimeterskontakter för din dator.

Ljudet i F.R.E.Q TE är överraskande bra med tydligt mellanregister och rätt så slagkraftig bas, tyvärr lider det av att ha tendenser till att låta lite burkigt och instängt vid sina tillfällen. Utöver detta återfinner vi samma konstruktion som på de andra modellerna som tyvärr tillåter väldigt lite justeringar för komfortens skull, kåporna kan bara rotera i en led. Mad Catz har helt enkelt lite att jobba på, men när dom väl lyckas med funktioner gör dom det riktigt bra. På önskelistan hade vi gärna haft snäppet bättre komfort med lite fler justeringsleder samt ett ljud utan den burkiga tonen, då hade F.R.E.Q TE legat väldigt bra till. Som det är idag når F.R.E.Q. TE inte riktigt en utmärkelse.

Mad_Catz_FREQ_TE_003

“F.R.E.Q TE är ett headset som har solid prestanda, men faller lite på sina stela konstruktion som gör komforten lidande. Bristen på justeringar märks ganska fort vid användande. Byggkvalitén är svårslagen och är en punkt där Mad Catz leverar genom sina modeller. Ljudkvalitén är bra men tenderar till att låta lite burkigt och instängt vid vissa tillfällen. ” – Svenska Headset-guiden 2015-09-02

Lägstapris på prisjakt.se: Product price

 

Marknadsanalys och uppdateringar i Svenska Headsetguiden

Mad Catz F.R.E.Q 9 och F.R.E.Q TE läggs in i guiden men presterar inte tillräckligt bra för att vinna några utmärkelser. Samtidigt börjar det blåsa upp till storm på headsetmarknaden med många spännande nya modeller från bland annat Logitech, Corsair och Creative som vi helt klart ska titta närmare på framöver. Ytterliggare något intressant som har hänt är priset på Mionix Nash 20 som har sjunkit som en sten och ligger nu på mellan 499 och 599 kronor vilket gör det till en given rekommendation från oss. Detta innebär i sin tur att Asus Vulcan Pro petas ner från listan.

 

Läs mer i Svenska headsetguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med mikrofonmätningar, prisjämförelser och specifikationer i Svenska headsetguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt headsetköp. Vill du ta dig direkt till headsetguidens sammanfattning och utmärkelser så hittar du det här.

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
S0urcerr0R
9 Årtal sedan

Over-ear lurar som dessa är helt klart min favorit för att slippa öronvärk.
Synd dock att dom inte fick till det när dom skulle implementera brusreduceringen genomgående över alla anslutningar (precis som ni skriver). Antagligen är dom fullt medvetna om detta, men begränsade av teknisk kompetens eller komponenter.
PS. Det är förresten riktigt bra gjort att ni även ser över tidigare recenserade produkter i marknadsanalysen!