Vad är egentligen Nvidias teknik för dynamisk uppdateringsfrekvens kallad “G-Sync” och är det något du bör tänka på inför nästa köp av bildskärm eller grafikkort?

I denna artikel tar vi oss en titt på Nvidias teknik för dynamisk uppdateringsfrekvens kallad “G-Sync” och om det är något som du bör ha i åtanke när det kommer till att införskaffa en ny bildskärm eller ett grafikkort.

Användare vars datorer är utrustade med Geforce-grafikkort från Nvidia bör blicka bort från Freesync och istället vända sig till G-Sync. Detta är Nvidias egen teknik för dynamisk uppdateringsfrekvens, på ett liknande vis som Freesync är AMD:s.

Nvidia har mer strikta regler för användandet av G-Sync jämfört med AMD och Freesync. G-Sync är inte hundra procent mjukvarubaserat utan kräver att bildskärmarna utrustas med en speciell modul som utvecklats av Nvidia. Detta tillsammans med en hård kvalitetskontroll gör att Nvidia är mer inblandade i tillverkningen av bildskärmar med stöd för G-Sync.

Extra hårdvara innebär ofta högre prislapp

G-Sync

Den tidigare nämnda modulen kommer däremot med sin egen prislapp. Detta innebär en ökad produktionskostnad för tillverkare och ofta även en högre prislapp för konsumenter.

G-Sync brukar ofta ha en klar fördel jämfört med Freesync i form av ett större intervall där tekniken kan användas. Som tidigare nämnt brukar Freesync ha ett relativt kort spann där tekniken är aktiv beroende på antalet bildrutor per sekund som produceras. Något Nvidias teknik oftast vinner på med ett större FPS-omfång.

En klar skillnad mellan Freesync och G-Sync är att Nvidias teknik låser antalet bildrutor per sekund så att det inte överskrider bildskärmens maximala uppdateringsfrekvens. Freesync har däremot inte dessa restriktioner, vilket kan resultera i tidigare nämnda problem med tearing. Å andra sidan kan ett högre antal bildrutor per sekund producerat av grafikkortet resultera i en mer responsiv upplevelse tack vare lägre “input lag”. Detta innebär dock inte garanterat att den ena tekniken bidrar med lägre input lag än den andra.

Har mitt grafikkort stöd för G-Sync?

G-Sync är inte tillgängligt för alla grafikkortsmodeller från Nvidia genom tiderna. Nvidias officiella lista över grafikkort kompatibla med G-Sync går att hitta via tillverkarens hemsida.

Kort och gått är det mer eller mindre alla grafikkortsmodeller som Nvidia har producerat sedan Geforce GTX 650 Ti Boost. Detta inkluderar då GTX 700-serien, GTX 900-serien, GTX 10-serien samt den senaste RTX 20-seriens grafikkort. Ur GTX 600-serien är det endast GTX 650 Ti Boost och de modeller som lägger sig över denna i prestandarankingen som kommer med stöd för G-Sync.

G-Syncs systemkrav

Utöver ett Geforce GTX 650 Ti Boost eller kraftfullare grafikkort finns det även andra krav för att kunna använda G-Sync. Dessa inkluderar:

  • Windows 7, 8 eller 10
  • Drivrutin R340.52 eller nyare
  • Grafikkortet måste ha en DisplayPort 1.2-kontakt (eller nyare) för bildöverföring
G-Sync
Exempelbild på så kallad “tearing”

Är G-Sync på väg bort?

Nyligen har Nvidia bekräftat officiellt stöd för Adaptive Sync (den industristandard Freesync baseras på) hos deras GTX 10-serie samt RTX 20-serie. Detta innebär att Nvidia-användare blivit mindre låsta till en viss typ av bildskärmar när det kommer till användning av dynamisk uppdateringsfrekvens. Däremot finns det i dagsläget endast en handfull Adaptive Sync/Freesync-skärmar som fått Nvidias officiella kvalitetsstämpel. Detta kan dock vara början på en mer öppen marknad och vi får helt enkelt vänta och se vad som komma skall.

Detta var en snabb förklaring av Nvidias teknik för dynamisk uppdateringsfrekvens. Är du intresserad av att läsa mer om AMD:s Freesync hittar du information i vår artikel “Freesync – vad är det och behöver du använda det?

Rubrik

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments